Előre!

Bakancslistához adom
magyar vígjáték, 80 perc, 2002

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Zoli (Marcsek Tamás) és Miki (Gáspár Csaba) igazi barátok, egy padban ülnek az általános iskolában, és együtt lógnak az iskola után. Zoli apja (Váta Lóránd) a kevés ellenzéki egyike, aki röplapokat készít és szamizdat újság kiadásával próbálja felhívni a figyelmet a rendszer ellentmondásaira. Miki apja (Gáspár Sándor) a kerületi párttitkár, aki fiatalon került magas pozícióba, úgy dönt emberek sorsa felől, ahogy azt kénye-kedve tartja. A két teljesen különböző férfi többször kerül kényszerű kapcsolatba gyerekeik barátsága miatt. Az egyetlen közös vonásuk, az iskolába érkező fiatal tanárnő iránti érdeklődés. Egy iskolai kirándulás végleg megváltoztatja sorsukat.
Bemutató dátuma: 2002. november 7. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
IceWay 2022 aug. 23. - 23:23:59
Gyalázat! Garas Dezső egy ilyen gyomorforgatóan szánalmas filmhez adta a nevét!? Ez nem is film, miért van itt, vetítették valaha valahol?
8/10
suuperbus 2014 jan. 19. - 22:32:12 8/10
Jó film volt, most néztem a film+-on és nekem nagyon tetszett. Voltak benne klisészerû elemek, de a lényeg nekem átjött. A látszólag megengedõ, gondoskodó állam, ahol a lózungok valójában már senkinek sem jelentenek semmit. Melette pedig a megfigyelés és a gondolkodó, szabadságra vágyó emberek kicsinálása. A magánéletbe való beszivárgás, ha túlléped a határokat. Csak ha túlléped, egyébként békén hagynak.
Ez már nem az 50-es évek és nem volt túl sok ellenálló, aki ennyire keményen ment volna neki a hatalomnak, így ez kevesek emléke lehet, ezért gondolják sokan, hogy nem is így volt. Voltak azonban ilyen emberek és ilyen sorsok és az nagyon tetszett, hogy a gyerekek barátságával vitt dinamikát az egészbe, vagyis sokan ezen magánéletükben is vesztettek.
Nekem a korszak is átjött, a legtöbb részletre gondosan figyeltek a film készítõi, egy-két bakitól eltekintve.
kroll 2013 szept. 28. - 01:20:27 Előzmény adamnagysweetmovie
A történet szerint 1984-ben játszódik.
kroll 2013 szept. 28. - 01:19:49 Előzmény adamnagysweetmovie
Gyakorlatilag ugyanazon koncepció mentén halad mint a Moszkva tér. Különbözõ emlékfoszlányokból megidézni egy korszakot, de valahogy szétesik az egész film, nem akar egységes egésszé összeállni. Sajnos nincs egy olyan vezér fonala, mint a Moszkva térnek az érettségi botrány,amire fel lehetne füzni ezeket a kis emlékképeket. Így azonban olyan mintha kis különálló történetecskéket látnánk.
zenyatta 2012 okt. 20. - 23:17:58
"ha fingik a gyerek, akkor intünk"
fogadóóra..:)
user11 2012 júl. 04. - 00:21:13
Jó film ,bár voltak benne felesleges epizódok, mintha a történet nem lett volna elég egy mozifilmhez. Garas, Bodrogi-élmény. Alfa újság, Hakapeszi Maki, iskolaköpeny, már el is felejtettem, jó volt újra látni
10/10
M41 2150 2012 máj. 02. - 16:13:15 10/10
Nagyon jó film, nekem tetszik! Errõl a filmrõl mindig a kisiskolás éveim jutnak eszembe, bár azok már az ezredforduló idején voltak.
adamnagysweetmovie 2012 febr. 06. - 15:46:44
Bár ez a 80s évek elejérõl akarna szólni, de talán erre is igaz lehet, amit írtam.
adamnagysweetmovie 2012 febr. 06. - 15:27:05 Előzmény drProktor
Nagyjából osztom, nem éreztem, hogy fontos (vagy legalább személyes) mondanivalója lett volna a 80s évekrõl. Ebbõl a szempontból sokkal szerencsésebb a Moszkva tér, aminek szereplõi legalább egy generáció életérzését meg tudták ragadni.
Erdélyi Dániel rövidfilmjei (Z-411, Magasfeszültség) azért sikerültebbek. És a rendszerváltást nemcsak neki nem sikerült meggyõzõen filmen ábrázolni - nagyjából senkinek sem:(
1/10
szirgabor 2012 febr. 06. - 11:30:19 1/10
Ennyi összezanzázott sz*rt az 50-es 60-as évek kliséibõl, ráadásul a nyolcvanas évek közepére ültetve...
Erõsen megrendelés szagú az egész, 2002 november elején mutatták be, tehát a forgatás, a forgatókönyv írás, az "ötlet", még 2002 elõtt kellett induljon. Nem is tudom milyen kormány is volt akkor...
Kinek az érdeke az ilyen agymosó, butító izéket gyártatni a "szocialista" idõkrõl...
6/10
stomachh 2012 jan. 14. - 10:56:22 6/10
"Szerintem egyszer nézhetõ kategória. Van egy két jó poén benne, de semmi több. A forgatókönyv írója inkább a megszépült emlékezetére támaszkodik, mint az akkori valóságra."

Egyetértek, ennyi. Amúgy az elején még nagyon tetszett, de a közepétõl már nem tudott lekötni. Gyanítom a nosztalgiás érzelmek miatt érzem jobbnak a filmet, mint ahány pontot most adok, de maga a film nem jobb 6/10-nél.
Albertinka 2012 jan. 14. - 09:32:12 Előzmény Albertinka
Elnézést az elõzõ hozzászólásomért, nem errõl a filmrõl van olyan rossz véleményem, ez tulajdonképpen tetszett. De sajnos nem tudom, mi a címe annak, amivel összetévesztettem.
Roni72 2012 jan. 14. - 07:14:20
Hát, igen, kb így nézhetett ki a "szocializmus" a Rózsadomb tetejérõl. És valószínûleg a "demokrácia" is valami hasonló.

De azért ne legyünk ennyire elnézõek! Sok mai fiatal ebbõl a filmbõl (is) próbálja majd leszûrni, milyen is lehetett az élet anno. Tehát amellett, hogy gyenge a film, mint a harmat, a legnagyobb bûne mégsem az, hogy közpénzbõl forgatták, hanem hogy információt, történelmet hamisít.
drProktor 2012 jan. 13. - 23:15:29
Szerintem azért tartunk ott, ahol tartunk,
mert nem tanulnk mások pédáján(Spanyolország, Portugália).
drProktor 2012 jan. 13. - 23:13:56
Az egyik gyerek bõszen tekergeti a bûvös kockát, amelyet 1980-ban kezdtek gyártani.
Már pedig 1980-ban garantálom, hogy egész Magyarországon senki nem volt,
aki autóvezetés közben a másik kocsi vezetõjét elvtársnak szólította volna,
esetleg irónikusan, ez viszont a filmbéli figurákra nem elképzelhetõ,
továbbá egy nagy büdös frászt volt itt valaha is olyan szervezett ellenállás,
hogy egy iskolai ünnepélyt ellenzéki röplapokkal szórtak volna be.
A különben kiváló GáspárSándor szájába adott szöveg sem passzolt a kor pártzsargonjához.
Ez bizony egy nagy rakás anakronizmus, ami hitelteleníti a mondanivalót,
ami lehetne vígjátéki(Tanu, CsapdleCsacsi, Csók anyu, Szamárköhögés,
TeRongyosÉlet, Jutalomutazás mintájára - én
személy szerint nem kedvelem KoltaiR rendezéseit, de akár azok is jó példák),
a film azonban szerencsétlenségére komolyba fordul,
ettõl egy fikarcnyival sem lesz hitelesebb.
Összességében igen zsenge próbálkozás, nem éri meg a ráfordított idõt.
isti1 2012 jan. 13. - 21:16:41
Semmi gyûlölet nincs bennem, ezt max te érzed bele: tárgyilagos ténymegállapítás: a nyócvanas években vastagon kihasználta magas pártbeosztása elõnyeit, majd a rendszerváltás után ott folytatta, ahol abbahagyta - ez sajnálatos és kiábrándító!
Ha relativizáljuk a kommunizmus bûneit, nyilván nem vert és végeztetett ki embereket, mint jópár jelenlegi párttársa- ergó sokkal "f*szább gyerek", de önmagában ez a teljes következménynélküliség elkeserítõ: kis bûnök és nagyok egyaránt büntetlenül maradtak- sõt máig élvezik pártkiváltságaik (kiemelt nyugdíj, stb..) -nos többekközt ezért is tartunk itt, ahol tartunk..
drProktor 2012 jan. 13. - 20:53:34 Előzmény isti1
Hsz-odban nyilván KatonaBélára gondolsz.
Érdekes, és tanulságos, ez a meglehetõsen gyûlöletteljes vélemény,
amit róla elmondtál.
Nekem pl, aki nem ismerem olyan közelrõl, mint te,
úgy tûnik, hogy a szoci politikusok között párját ritkítóan tisztességes
és elveihez hû fazon.
A Horn-kormányból pl. kilépett(lemondott) , már most hirtelen nem emlékszem,
milyen elvi egyet nemértés miatt(Tán a Bokros-csomaggal nem értet egyet?).
A Fidesz pl. örülhetne néhány hasonlóan gerinces politikusnak.
kambekk 2012 jan. 13. - 09:58:49
amikor 10 éve láttam, nem jött be. talán mert vele párhuzamban jött ki a koltai róbert féle "csocsó" is, amiben nagyon hasonló sztori volt tálalva az ötvenes évek környezetében - ráadásul ott is gáspár sándor volt a fõ pártatyaisten.
most újranézve már jobban tetszett. amolyan kiskamaszfilmnek tûnik. erõs nosztalgia feelinggel az érintett korosztály számára.
eurobeat 2012 jan. 12. - 23:23:11
Én úgy érzem, hogy túl sok témát próbáltak érinteni/feleleveníteni a film alkotói, így csak kapirgálták a felszínt.
Szóval, számomra kissé kapkodósnak tûnt. Azért mégsem bánom, hogy megnéztem.
isti1 2012 jan. 12. - 23:11:16
Tetszett, jó kis film volt.
Elég durva belegondolni, hogy ezek filmben is látott párttitkár, stb elvtársak milyen simán, gond nélkül megúszták a rendszerváltást - azóta is vígan élik világukat, csak mint nagyvállalkozók és "demokratiskus politikus" elvtársak ...szép dolog a kuntinuitás, hiába.

Emlékszem nyolcvanas évekbõl legjobb gimis haverom apukája is párttitkár volt: Rózsadombon villa -persze bagóért, stb. most pedig K. elftárs nagybecsû maszopos parlamenti képviselõ, volt titokminiszter ...no és persze vagyonos, sikeres ember, kádári idõkbõl megérdemelt kiemelt nyugdíjjal ...bájos dolgok ezek!
Összes hozzászólás