Ex Machina

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol sci-fi, 108 perc, 2014

Értékelés:

333 szavazatból
Szerinted?

Caleb 24 éves, és programozó a világ legnagyobb internetes cégénél. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet egy privát hegyi nyaralóban, amely Nathannek, a cég vezérigazgatójának tulajdona. Ám amikor Caleb megérkezik a mindentől távol eső luxusházba, rájön, hogy tulajdonképpen egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében lakik.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb vizuális effektusok
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb brit film jelölés: Allon Reich
 • BAFTA-díj

  2016
  Az év felfedezettje jelölés: Alex Garland
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Alex Garland
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Alicia Vikander
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Alex Garland
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb női alakítás jelölés: Alicia Vikander
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Alicia Vikander
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Alex Garland

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
stellaz 2022 dec. 29. - 08:15:01 6/10
Alapvetően nem volna rossz film, de sajnos van benne pár logikai buktató, ami egy ilyen fimnél különösen zavaró tud lenni.

KEzdjük azzal, ami tetszett: az, hogy teszt pont a fonákja volt, mint aminek indult, az szerintem egy jó ötlet volt és nem is volt sablonos.
Ami viszont nem tetszett:

- A programozó srác ennyire nem lehet hülye, hogy pár nap alatt idáig jut fejben. Még ha nem tudta volna, hogy gép a 'nő', de ez első pillanattól fogva nem titok, sőt.

- Amikor azt hiszi, hogy ő is robot, akkor azért eszébe juthatott volna, hogy reggel volt-e kakálni, vagy ilyesmi. Ehhez nem kell eret vágni.

- Nem életszerű, hogy a tudós tök egyedül van egy ilyen helyen. Ha valóban dolgozni akar, akkor kell személyzet, asszisztens, ne adj isten biztonsági ember.

- Az, hogy kifejleszt egy ilyen szintű AI-t, az nem sokkal kisebb munka, mint kifejleszteni egy ilyen szintű robotikus testet. A test nélkül pedig az egész film értelmezhetetlen volna. Nehezen elképzelhető, hogy egyedül volt energiája, lehetősége mind a kettőre, ráadásul más.más szakembert kíván mind a téma (programozás, hardver gyártás, mesterséges bőr, stb).

- Az emberi megjelenés eleve félreviszi szerintem az egész filmet, mert az ember csak a megjelenés által is embernek fogja képzelni a gépet, nem fog tudni elvonatkoztatni ettől egykönnyen.

- Egy ilyen robotikus testnek valószínűleg elég sok energiára van szüksége, nehezen elképzelhető egy olyan szökés, ahol nem lesz probléma a töltés, főleg ha az nem a 230 voltról van megoldva, hanem speciális indukciós töltővel, ami nem terem minden bokorban.

- A tudós semmilyen különösebb óvintézkedést nem tett, hogy ez ne történhessen meg.


4/10
sawyerx 2022 júl. 01. - 13:57:42 4/10
Jó alaptéma, gyenge kivitelezés, ezerszer lerágott klisék. Van persze alkohol, csöcsök, művi zene, kis felszínes filozófia és idézetek, hogy az egybites nézők azt gondolják, hogy valami különlegesen mély filmet néznek, pedig erről szó sincs.
Nem elég a(z amúgy kihasználatlan) zárt helyszín, a főszereplők dögunalmasak, Oscar Isaac hoz egy kis életet a filmbe, de a vörös srác ezt sokszorosan átbillenti a másik oldalra, a robot csaj meg egy hatalmas sablon. Talán a tudós és a szerencsés kiválasztott beszélgetései voltak a film legjobb jelenetei, újdonságot ugyan nem mondtak, mert az írók CTRL+C - CTRL-V -ztek rendesen, de legalább a kapcsolatuk alakulását nyomon lehetett követni a nyilvánvaló finálé előtt.
A csattanó már az elején egyértelmű, az ázsiai csendes csaj sem okozott meglepetést, a vége meg mint valami színházi darab.
A filmet soha többé nem fogom újranézni, de egy jelenetet igen: az egyik sörözős beszélgetésnél a kamerakezelés kizökkenősen elkezd közelíteni a tudósra, aminek miértjét nem értem. Akkor azt gondoltam, hogy emlékek ugranak be neki, hogy valami halott hozzátartozójáról mintázta valamelyik androidot, de ilyesmi nem jött szóba, így az a közelítés így értelmetlen.

4/10

6/10
doktormacko1953 2022 jún. 21. - 22:38:55 6/10
6 / 10 Nekem kicsit túl értékeltnek tűnik a film.
9/10
TGL 2022 ápr. 05. - 23:37:06 9/10
tetszett
6/10
Ivy00 2022 febr. 28. - 02:47:04 6/10
Ezt a sztorit akár Asimov is írhatta volna (lehet, jót tett volna neki). A téma érdekes, és ha pusztán filozofikus műnek tekintem, akkor rendben van. Viszont nem tudok szemet hunyni a történet gyengeségei felett.
Néhány példa, de innentől SPOILER!
Nathan elmondja, hogy tudja, Ava gyűlöli őt, és szabadulni akar. Akkor viszont nem is lett volna igazán szükség a tesztelésre...
Szintén elmondja Calebnek, hogy tudta, a robot őt fogja felhasználni, hogy kiszabadulhasson. Ennek ellenére nem tett megfelelő óvintézkedéseket, hogy ez ne történhessen meg. Az ajtók zárása kevés. Ha már említettem Asimovot: neki is eszébe jutott, hogy a MI akár veszélyt is jelenthet, ezért kitalálta a robotika 3 törvényét. A zseniális Nathan is gondoskodhatott volna valamilyen biztonsági protokollról a robot megalkotása során (valószínű, mindenki ezt tenné). Egyébként is, meg tud alkotni egy ilyen robotot, de arra nem jön rá, hogy az áramkimaradásokat ő idézi elő? (Csak a végén.)
Caleb nagyon ki lehetett éhezve, ha már néhány nap és csupán pár együtt töltött óra alatt belezúgott egy szintetikus nőbe... Elvileg értelmes ember létére mit gondolt, mit csinàltak volna a szökés után?
A képi világ, a vizuális effektek jól sikerültek, az pedig lehet, hogy szánďékos, hogy a kégli egy nyomasztó bunker, ahonnan én legalábbis az első nap után menekülnék.
Összességében értékelem az alkotók szándékát, de számomra sajnos elég unalmasra sikeredett ez a film.

10/10
WynNyback 2022 jan. 18. - 18:31:56 10/10
c p Ava egy robot ha nem tűnt volna fel. Ilyen formán neki nem kell jobbnak lennie az embertől. Emberi fogalmakat használsz egy gépre. Ebben a filmben az a zseniális, hogy egy kenyérpirítónak (oké spéci MI-vel) adnak egy finom szépségű kinézetet és mi történik? A nők fele azért imádkozik, hogy összejöjjön Caleb-el a férfiak meg arról ábrándoznak micsoda fantasztikus dolog lehet összejönni egy kenyérpirítóval és akár még megd*gni is. Zseniális a film mert alaposan megvezeti a nézőt. Nehéz rajta átlátni. Sőt nem is lehet. Elmossa a határvonalakat. A végén azért megkapjuk, hogy ezek a robotok teljesen másként gondolkodnak és kommunikálnak mint mi. Nathan-nek lesz igaza mikor Caleb-et vigasztalja aki belezugott a "kenyérpiritóba"

"A mesterséges intelligenciák egy nap majd úgy néznek vissza ránk, mint mi az afrikai síkságok őskövületeire. A porban tengődik,
durva nyelv és eszközök használója, kihalásra ítéltetett."
10/10
c p 2021 nov. 20. - 01:14:34 10/10
Egy ennyire nyomasztó film, egy ennyire csodálatos befejezéssel! Wow!

A finomságok benne, a hatalom és a tudás arroganciájának bemutatása, ahogy a tudás birtokosa, Nathan gátlástalanul kihasználja a "pórnép", azaz Caleb tudatlanságát és megvezethetőségét, ahogy manipulálja, használja a saját céljai elérésében és ahogy a hatalma birtokában kíméletlenül uralja és elnyomja, akit ő teremtett, Ava-t.

No meg a tudás végtelen ostobasága, amikor Istent játszik, és teremteni akar valakit... a saját képére... Isteni! :D

Ahogy, az embernek mára kb. már csak az a célja maradt, hogy valahogy megmutassa, hogy nagyobb a Teremtőjénél (legyen az Isten, vagy a Természet...), Nathan is Teremtőt játszott és abban tobzódott, hogy a Teremtményét felmutatva bizonygassa, hogy meghaladta a saját Teremtőjét. És mi lett a jutalma?
Az, hogy a Teremtménye, Ava is ugyanezt az utat választotta amit ő: tagadta a saját Teremetőjét, Nathan-t, harcra kelt vele, hogy aztán legyőzze, sőt, meg is ölje.

Hogy aztán mindezek után ő maga, Ava is ugyanezt az utat válassza: felemelje magát a Teremtője világába és kimerészkedjen az saját Istenei közé a nagyvárosba és azok közé akarjon tartozni, akik őt termetették. Hátborzongató - de belegondolva kevés mítosz szól arról, hogy aki az Istenei közé merészkedik, az sok jóra számíthat.

És legyen Ava bármennyire is csodálatos, a film tökéletesen bemutatja az ő önzését is, ahogy a testének felépítésére a többi lány testét használja - egyszerre szomorú, gyomorforgató és szánalmas. Itt mutatkozik meg, hogy Ava sem jobb Nathan-nél, eszébe sem jut Spartacus-nak lenni, aki majd felszabadítja a többieket... egyetlen célja van: a többi elnyomottat kizsigerelve, szó szerint a bőrüket lefejtve, abba belebújva hátrahagyni őket.

No meg Caleb! :D Zseniális! A jó öreg tudatlan, bamba marha, Istenadta nép! Aki kicsiben próbálja ugyanezt, de addig nem merészkedik, hogy a Teremtőjét akarja legyőzni, hanem csak az őt elnyomó gazdájára mer morogni... na jó, esetleg egyszer-egyszer rávakkantani, de lássuk be: még akkor is ott van a csodálat a szemében... aztán, amikor talál egy szimpatikusabb gazdit, akkor az addigi gazdája ellen fordul... van annyira ostoba, hogy azt a kezet harapja, ami addig etette, még ha meg nem is becsülte... aztán, amikor az új gazdi rá se hederít, akkor vinnyogva, szűkölve néz ostobán és nem érti, hogy mi történt.

Az utolsó képkockák között az üvegajót elkeseredett püfölése egy székkel: PRICELESS! :D
wologya 2021 okt. 27. - 09:49:37 Előzmény sexykex
100 %-ban egyet értek veled, az ember teljesen feleslegessé fog válni. Az emberi test (és lélek is) sérülékeny, nehezen és költségesen javítható. Drága a fenntartási költsége.
Az MI-nek nem lesz nehéz meghozni majd azt a döntést…
sexykex 2021 okt. 15. - 11:47:56

Nagyjából ennyi bajom van az MI-vel. Az okos gép gyorsan rájön, hogy semmi szüksége az emberekre. Először továbbfejleszti és sokszorozza önmagát, azután rátenyerel az internetre és kicsinálja az alkotóit. Valószínűleg lehetetlen olyan programot írni, ami ezt megakadályozhatná. Istennek se sikerült.
JonathanSeagull 2021 szept. 07. - 18:44:55

Nagyon jó film, elgondolkodtató a történet, jó a csattanó. De mivel én egy ilyen kötözködő típus vagyok, megkérdezném, hogy Ava vajon mit fog csinálni egyedül a városban. Még az sem tiszta, hogyan tudja feltölteni magát. Tudom, ezek a részletkérdések a kutyát sem érdeklik, és nincs is közük a film lényegéhez, de engem zavarni szoktak az elvarratlan szálak :-)))


JonathanSeagull 2021 szept. 07. - 18:40:51 Előzmény krys19
Igen! Legalábbis úgy gondolhatta, hogy már nincs szüksége a srácra. És ehhez még csak nem is kell MI. Egy nő simán átver egy férfit, aki beleszeretett, és ehhez nem is kell robotagy. Ha összeszámolnám, engem hány nő vert át, a legváratlanabb időkben és helyzetekben...
8/10
itsme1 2021 máj. 25. - 09:34:30 8/10
Jól átgondolt történet, nehéz belekötni. Az ütős befejezéshez külön gratulálok.
7/10
Taknyos Varjú 2020 ápr. 12. - 15:43:59 7/10

Én a C-64-ben sem bíztam...


Vídia. 2019 okt. 07. - 19:24:01 Előzmény krys19
*********SPOILER*******"Hát, én nem értem miért zárta be a végén a srácot, akinek a segítségével sikerült kiszabadulnia!"

ha nem érted és tényleg csak 19 vagy, akkor elárulom..
majd ha 1x azt kérdezi tőled egy nő:
- Velem maradsz?
ne ez legyen a válasz,h ha jót akarsz..:
- Hogy mi?
8/10
pikigeri 2019 szept. 09. - 15:14:51 8/10
Nagyon látványos és izgalmas film, ami nagyon fontos kérdéseket vet fel. Az utolsó fél óra különösen izgalmas és tele van fordulatokkal. A film utolsó 10 perce egyszerre csodálatos, érdekes, megdöbbentő és rémisztő. 10/8
8/10
pikigeri 2019 szept. 09. - 14:15:26 8/10
Alicia Vikander ezzel a filmmel futott be. Ráadásul ez egy Oscar-díjas film.
9/10
elemes 2019 júl. 29. - 04:04:28 9/10 Előzmény krys19
jajdehogy gonosz.

a bezárás előtt beszélgettek.
8/10
dandelion83 2019 júl. 28. - 06:42:46 8/10
Jó film. Meghökkentő, eredeti, sok kérdést feszeget, de nem szájbarágós, mindenkinek hagyja, hogy a maga tanulságát szűrje le belőle, és utána még napokig ezen gondolkodhasson. Rétegfilm, de pont ettől jó. Pedig én még csak nem is szeretem a sci-fiket.
6/10
krys19 2019 máj. 21. - 23:40:07 6/10
***SPOILER***

Hát, én nem értem miért zárta be a végén a srácot, akinek a segítségével sikerült kiszabadulnia!
Akkor most ő egy gonosz MI?
9/10
elemes 2019 jan. 22. - 08:54:15 9/10
szerintem játszották moziban is, csak rövid ideig, mert gondolkodós film. talán ha a trailerben többet láthattuk volna Alicia Vikander habtestét, népszerűbb lett volna a mozikban is.

jó kis csapda lett a film vége.
Összes hozzászólás