Fedezd fel Forrestert!

Bakancslistához adom
Finding Forrester
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 136 perc, 2000

Értékelés:

194 szavazatból
Szerinted?

A Pulitzer-díjas regényíró, William Forrester mindig is izgalmas személyiség volt. A semmiből bukkant fel negyven évvel ezelőtt, és nagysikerű regénye megírása után ugyanolyan gyorsan el is tűnt a nyilvánosság elől. A környék remetéjeként ismert őszes hajú író különc viselkedése mindenki számára talány. Amikor az afro-amerikai Jamal bemászik Forrester lakásába és véletlenül ott hagyja saját irományaival teli hátizsákját az események mindkettőjük számára nem várt fordulatot vesznek. Túljutva kölcsönös előítéleteiken Jamal Forresterben irodalmi munkássága első hívére és későbbi pártfogójára lel. Forrester pedig hosszú évek óta először lát okot arra, hogy feladja önként vállalt magányát.
Bemutató dátuma: 2001. március 8. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

William Forrester
Jamal Wallace
Robert Crawford professzor
Claire Spence
Steven Sanderson
Ms. Joyce
Dr. Spence

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2001
    Arany Medve jelölés: Gus Van Sant

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
georgebenson 2021 nov. 10. - 12:01:14 10/10
Rétegfilm. Abban erős. A Sir hozza a szokásos színvonalat. Hibátlan alkotás, 10-es.
10/10
ForgácsAntal 2021 nov. 09. - 18:53:53 10/10
Ez a film csak azoknak fog tetszeni, akik foglalkoznak írással. Másrészt vannak bizonyos szabályok. A legfontosabb, s egyben legelső szabály, hogy csak akkor írj, ha már minden késztetésedet leküzdötted, hogy ne írj. Soha, de soha ne írd bele magad a regényedbe. Akik írásra adják a fejüket azoknak tudom ajánlani Stephen King Az írásról című könyvét. Egyébként regénnyel nem érdemes próbálkozni harminc éves kor alatt - bár szívem szerint azt írnám negyven alatt. Végül pedig az iskolázottság kérdése. Lehet valakinek nyóc általánosa, viszont van tehetsége, mentális képességei. Azt' van a főiskolás paraszt, aki hiába próbálkozik vele, nem fog neki menni, mert nem éri el a nyócas iskolás szellemi, lelki szintjét.
k11zoltan 2019 máj. 17. - 22:54:04
Háááát, nekem ez annyira nem jött be.
Talán túl hosszú volt.
8/10
sexykex 2019 máj. 15. - 18:16:21 8/10
Újra megnéztem a régi kedvencet. Ha jól belegondolok, nem tudom mit esznek rajta – velem karöltve – az emberek. Reálisan hét pont és nem kilenc. Király a fekete srác sapija, na de akkor is! Király, hogy veszettül menő az irodalomban és a sportban, na de akkor is! Lehet egy 16 éves ennyire művelt? Lehetséges, hogy nem csak olvas, de mindent megért és mindent eltárol?
Húsz évesen elfogadható szókincsem volt, azóta csak felejtek. Rengeteget olvastam, de 20-30 versen kívül képtelen lettem volna felidézni bármit pontosan. Lehet, hogy én csak átlagos voltam és nem szuper okos. Mi kell az íráshoz? Lehet tanulni az írást? A tanult író jó író, vagy csak suszter a kaptafánál? Ebből a filmből sem derül ki és én sem tudtam meg, mert húsz évesen már régóta műszaki pályára készültem.
Most miért magamról ömlengek és nem a rendezőt, nem a színészeket magasztalom? Őket nem kell, hiszen miattuk jó a film, nem az én butuska kérdéseim okán.
Meril 2016 szept. 10. - 21:46:43 Előzmény Edmond Dantes
Épp ez a film jutott eszembe. :)
10/10
Xxy92 2016 ápr. 09. - 20:47:34 10/10
Szép, és megindító film egy roppant különös barátságról. Mind a zsörtölõdésnek álcázott próbatételeket adó, minden téren elbukott, de az eszét és szívét soha el nem veszítõ magányos öregúr, mind a szennyben élõ, onnan mégis, minden áron kiemelkedni akaró fiú karaktere fantasztikus, mint ahogyan az õket formáló színészek játéka sem hagy semmi kivetnivalót maga után. A tanár úr is jól hozza az ellenszenves figurát. A végén a beszéd nyilván szép volt, de kicsit lerágott csont már. Mindazonáltal nagyon nagy tízest kap most tõlem ez a film, és köszönet a FEM3-nak, hogy éjfélkor kezdve ugyan, de leadta e csodát!
Nagy Gargantua 2016 ápr. 09. - 11:07:57
Jó dramaturgiával felépített, a figyelmet végig lekötõ film. Az emberek között interakciókat úgy mutatja be, hogy minden lépésnél kérdéseket, érzéseket kelt, vajon mi lehet a reakció, a következõ lépés.

***** SPOLIER *******

A filmrõl alkotott jó vélemény akkor is fennáll, ha valójában egy sablon az alapja. Ez elõtt éppen az Al Pacino-s "Egy asszony illata" volt a "házimoziban", szintén nagyszerû alkotás. Mindkettõben tizensokéves, jóravaló, de kicsit kialakulatlan tanuló fiú találkozik egy idõsebb, visszavonult, értékes, de kicsit zakkant öregúrral. Kezdeti fenntartások után kölcsönösen beengedik egymást a saját világukba, és mindketten nyernek a nyitással. Az öreg kimozdul penészesedésébõl, és rácsodálkozik a világra. A fiúnak megvan a saját problémája, amivel egyedül van, és saját tisztessége miatt végül bukásra áll az iskola kicsit fafejû vezetõivel szemben. Amikor pedig minden veszve látszik, az öreg elõbújik, és nyílt színen, hivatlanul tart egy fergeteges elõadást, amivel - amerikai film !- az igazság, tisztesség gyõz az egyéb indulatok felett. A fiú pedig megerõsödve mehet tovább az élet útján...

Mese ez, csak szép. Azt kívánjuk, bárcsak a mi világunk is ilyen lenne....
Edmond Dantes 2015 júl. 14. - 10:29:44
Tagadhatatlan a (távoli?) rokonság Good Will Huntinggal. GvSant nagyon jó és nagyon jó a rozogára maszkírozott, noha itt még "csak" 70 éves Sir Sean meg a fiúka is, utóbbi azóta az "életben" is befutott. Hogy van az h az ember 130 percet sem érez soknak olykor?
anbra 2012 dec. 17. - 01:08:34 Előzmény Sphinx
De jó film volt :-) Végre valami, amit meg lehetett nézni.
10/10
Sphinx 2012 jan. 03. - 14:11:42 10/10
Ez a film nagyon jó! Csak azt nem tudom miért nem láttam eddig.. :) Reklámokkal kicsit lehúzza az élményt, úgyhogy biztos meg fogom nézni dvd-n is. Sean Connery fantasztikus, mint mindig, de nekem Rob Brown játéka is nagyon tetszett, attól függetlenül, hogy még egy filmben sem láttam õt szerepelni.
10/10
greghouse 2012 jan. 03. - 01:15:00 10/10
Nagyon tetszik a szereposztás. F. Murray Abraham szinte kopírozza az Amadeusban játszott Salieri szerepet, az örök másodhegedûs, avagy "aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja (bocs, kollégák)...(és aki tanítani sem tud, abból lesz a tornatanár. (ez már Woody Allen hozzáadása). Aki meg még annak sem jó...abból lesz az igazgató....

Még Matt Damon is örömmel játszotta el a pár perces jelenetét a végén. A srácok, jó néhány amatõr (a fõszereplõ Rob Brown-nak is ez volt élete elsõ szerepe), mind nyilván a producer kedvéért játszották el, Matt Damon nem hiszem, hogy egyébként elvállalta volna, ha a producer nem történetesen bizonyos Sir Sean Connery.
10/10
greghouse 2012 jan. 03. - 00:47:22 10/10
Egyetértek.
wrossi 2012 jan. 03. - 00:09:51
Amikor a büntetõk elõtt mutatták az arcokat,le lehetett olvasni,hogy ki mire számít.A lány tudta,hogy szándékosan el fogja hibázni,mert õ is azt tette volna.Crawford remélte,hogy bedobja és azzal behódol a hatalmasságoknak.Forester is tudta mi fog történni,de sokkal érzékletesebb lett volna ha már a dobás elõtt kikapcsolja a tévét.
10/10
greghouse 2012 jan. 02. - 23:46:45 10/10
Nagyszerû film, egyenesen Sir Sean Conneryre írva. Kicsit van benne Holt költõk társasága, kicsit egy másik film, amikor Peter Falk egy boltos, aki gondjaiba vesz egy kisfiút (ja igen, és a néger tényleg teljesen meghonosodott magyar szó, semmi okunk, hogy az amcsi "politikailag korrekt" izéket vegyük át, elõször is mert a magyarban nem pejoratív, hanem olyan szó mint a többi, másodszor, az amcsik akármit találnak ki, ott azonnal pejoratív lesz és húsz évente mást kell kitalálni.)
...A vége felé kezdtem félni, hogy az író nem tudja megoldani a filmet, és eszméletlen giccsbe fullad (ami az lett volna, ha az utolsó másodpercben bedobja a gyõztes gólt, attól csak egy giccsesebb lett volna, ha mindez úgy történik, hogy az ajtón belép Forrester, és rápillant, aztán gyõzelem, csaj a fiú nyakába, és a Harvardról megrohanják, borzalmas lett volna.) De nem lett giccses. Nincs teljes heppiend, de nem is tragikus.
...nem tudom miért, az egyik kedvenc jelenetem (a vége felé) mikor éjszaka Sir Sean elindul biciklizni, és noha semmi forgalom nincs az utcán, mindig pontosan betartva a szabályt, kitartott kézzel jelzi az utat, amerre megy. (Na jó, lámpája nincs....)..és közben nagyszerû zene szól, többször is megszólal az Oz zenéjének feldolgozása (somewhere over the rainbow), és természetesen nem maradhat ki, hogy Connery a skót származására utaljon (õt ne írezzék meg angolozzák le...)
...Örömjáték. És már 11 éves a film.
wrossi 2012 jan. 02. - 23:38:37
Nagyon tetszett ahogy Jamal a maga szofisztikált módján üzent a fejeseknek,hogy a büszkeség nem a gazdagok kiváltsága.
idõjós1010 2011 júl. 22. - 20:51:03
Minap láttam elõször a filmet, és örülök hogy még mindig akadnak filmek amik úgy jók hogy még soha nem volt hozzájuk szerencsém :-) Pláne jó hogy még a TV is ad ilyen filmeket. Általában milliószor adják ugyanazt a b kategóriás szemetet, olykor becsúsznak sikerfilmek is, de azoknak is már szakálluk van. Szóval tényleg üdítõ volt most ez a film.
RobDog 2011 júl. 21. - 12:02:14
Most volt az ismétlése a V3-on. Nagyon régen nem láttam, de most is nagyon tetszett. :-)
10/10
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:00:29 10/10
Egyetértek, nagyon jó film, csak rossz ötlet belevágni a reklámokkal.
BoKK 2011 júl. 21. - 00:04:11
Most néztem meg a Viasaton és nagyon jó film bár iszonyatosan zavartak a reklámok:S
NANU..! NANU..! 2011 júl. 20. - 23:20:14
Ühmmm... !:(
Összekevertem egy mási Sir Son Filmmel... :)
Ez sem rossz, de nem nagyon jön be ez most... :(
Összes hozzászólás