Fitzcarraldo

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott német játékfilm, 180 perc, 1982

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

Élt a század elején, az Amazonas vidékén egy ír származású megszállott operarajongó, Brian Sweeney Fitzgerald. Mivel a neve kimondhatatlan volt a helybeliek számára, ezért egyszerűen csak Fitzcarraldónak hívatta magát. Arról álmodott, hogy operaházat építtet a dzsungel mélyén... Fitzcarraldo elhatározza, hogy a megközelíthetetlensége miatt eddig ki nem használt kaucsuklelőhelyet "meghódítja". A vállalkozásból remélt milliókat egy operaház építésére fordítaná a dzsungel mélyén, hogy rávegye Carusót, lépjen fel az őserdei Iquitosban...
Sokak szerint Fitzcarraldo Herzog alteregója. Mindketten megszállottak és mindketten valóra váltják a lehetetlent.
A Fitzcarraldo c. játékfilm 1982-ben Cannes-ban mélátn elnyerte a legjobb rendezés díját.
További díjak és jelölések:
1982 - San Sebastián NFF - a Legjobb Rendezés Díja: Werner Herzog
1982 - Német Filmdíj - a Legjobb Film kategóriában
1983 - BAFTA Díj nominálás - a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában
1983 - Golden Globe nominálás - a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában
1984 - Guild Film Award - a Német Művészmozik Egyesületének Arany Díja a legjobb német film kategóriában
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Brian Sweeney Fitzgerald
Don Aquilino
Orinoco Paul
opera igazgató

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ivy00 2019 dec. 10. - 00:41:59
Herzogot meg Kinskit mintha egymásnak teremtették volna (egyformán megszállottak?). Ezt a filmjüket is nagyon szeretem, de a kedvencem mégis a Woyceck.
riverside61 2019 dec. 08. - 22:45:24
Korrekt, respect
gabroca 2018 okt. 05. - 07:50:08
Grandiózus, érdekes film, hát nem lettem volna a stáb helyében, az biztos....csak ha valami nagy kalandra vágynék...Caruso ottléte Manausban kétséges kicsit. Mindenképpen nagy film egy nagy rendezőtől.
csabaga 2014 márc. 29. - 15:43:54 Előzmény frenchbullie
Mivel Kinski valóban elmebeteg volt,így nem volt nehéz...:)
akos63 2014 márc. 29. - 10:58:15
Az lehet, hogy a fõszerepet Nicholsonnak szánták, de aki meg is kapta, az Jason Robards volt. A Legkedvesebb ellenségem címû dokumentumfilmben be is mutatják a harangtornyos jelenetet, ahol Robards partnere Mick Jagger. Aztán Robards megbetegedett, hazaküldték gyógykezelésre, Jaggernek meg a Stones-szal lett elfoglaltsága. Így került a képbe Kinski, akinek Herzog eredetileg is a fõszerepet szánta. Csakhogy addigra már olyan veszett híre lett Kinskinek az állandó dühkitörései és a stáb terrorizálása miatt, hogy félõ volt: nem tudják összeszedni a filmre a pénzt. A megkezdett, de megrekedt projektbe már könnyebb volt beszervezni Kinskit. Aki persze most sem tagadta meg önmagát. A magán show-ja olyan jól sikerült, hogy a statisztáló indián törzs vezetõje felajánlotta Herzognak, hogy ingyen és bérmentve elteszi Kinskit láb alól. Ebbõl a történetbõl is lehetne egy jó kis filmet rittyenteni!
Szeretem a megszállott emberekrõl szóló filmeket. Az a közös bennük, hogy egy csak nekik fontos cél érdekében hajlandóak kockára tenni a teljes vagyonukat, a karrierjüket, az életüket, miközben a környezetük értetlenségét, ellenszenvét is el kell viselniük. Aztán elképzelhetõ a megszállottságnak másféle forgatókönyve is (természetesen szigorúan elméletben): mondjuk, egy nagy hatalmú ember a saját hobbijának az emlékmûvét építteti mások pénzébõl a saját kertje végébe, miközben a környezete értetlenségét, ellenszenvét kell elviselnie. Persze ez annyira szürreális, annyira életszerûtlen lenne, hogy egyetlen producer sem áldozna rá egyetlen fityinget sem...
frenchbullie 2011 márc. 16. - 10:25:23 Előzmény verdeleth
Üdv! Én nem is tudtam volna Nicholsonnal elképzelni ezt a filmet, annyira Kinskire illett a szerep. Annyira benne ült a tekintetében az a szinte tébolyult, emberfeletti elszántság, amivel végül megvalósította a tervét. Bár, azért nem teljesen az lett a végeredmény, aminek tervezte:-) Amit pedig Herzog látványban összehoz... arra nincs is szó! Persze, ezt már a Nosferatu óta tudom!
kocamama 2007 dec. 06. - 19:26:36
Jó film, Kinski és Herzog találkozásai általában bejönnek.
efes 2007 okt. 31. - 14:13:12 Előzmény verdeleth
kinski herzog "arca" legfontosabb filmjeiben, az aguirrében, a woyceckben, a nosferatuban és ebben (meg több, ezekhez képest jelentékteleneben is), így nem meglepetés. de e négy film miatt szokás herzogot nagyra tartani, joggal. valóban, a fitzcarraldo tán a legfontosabb ezek közül, szerintem is.

mi más jelképezheti jobban a klasszikus és sokszor megénekelt mûvészsorsot, mint operaház építése a semmi közepén, amely semmi ráadásul a föld legburjánzóbb vegetációja. ja, nagyon nagy film.
verdeleth 2007 márc. 12. - 00:04:07
Az Aguirre után a kedvenc Herzog-filmem. A helyszin és a történet is hasonló, csak más korban, és Kinski hasonlóan zseniálisan alakit.Nem tudom Herzog miért nem õt választotta elsõnek fõszereplõnek, (Jack Nicholson visszamondta) de a lényeg, hogy vele készült és igy lett zseniális.
zoltán 2006 aug. 11. - 14:12:01
A film szuper. Herzog egyik legnagyobb dobása. Grandiózus film több évig tartó forgatással. A hóbortos operarajongó merész vállalkozása Kinski alakításában nem is sikerülhetett volna jobban.