Frida

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai életrajzi film, 118 perc, 2002

Értékelés:

192 szavazatból
Szerinted?

Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott... 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet Trockij-t (Geoffrey Rush) és feleségét (Margarita Sanz), de Fridának emellett még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller (Edward Norton) is udvarol.
Bemutató dátuma: 2003. április 3. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Frida Kahlo
Diego Rivera
Leon Trockij
Tina Modotti
David Alfaro Siqueiros
Guillermo Kahlo
Nelson Rockefeller
Lupe Marín
Cristina Kahlo
Alejandro Gonzalez Arias
Dr. Farril

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
itsme1 2021 ápr. 06. - 08:46:29 7/10
Két embernek is elég lenne ennyi kaland egy életben, ennek ellenére a kétórás film alatt nem tudták folyamatosan lekötni a figyelmemet.
9/10
vargama 2021 febr. 14. - 09:49:15 9/10
Nagyszerű film, tetszett. Frida balesete után is társaságbeli, vidám, szabados erkölcsi felfogású lány, szenvedélyes, érdekes egyéniség. Élete regénybe illő, művészetére is felhívja a film a figyelmet, gyönyörködtet.
Nagyon jó a ZENE! (Mexikói, spanyol hagyomány)
9/10
sexykex 2019 júl. 20. - 14:45:57 9/10
Harsány, erotikus és fantasztikus. Kahlo képeiről a naiv festészet és a szürrealizmus egyaránt eszembe jut. Mindvégig a saját életét festette meg hol jobban, hol gyengébben. A filmből érződik a női lélek sok-sok rezdülése, Julie és Salma egészen kivételes munkája nyomán. Ők nem csak bemutatták a sanyarú sorsú embert, hanem tehetségükkel nagyon sokat hozzá is tettek egy érzékeny, rendkívüli művész életéhez.
7/10
bannor72 2019 jún. 29. - 19:44:34 7/10
Már régen láttam, és ugyanez volt a gondolatom, érzésem. Nagyon holly-woodi lett. Kiváncsi leszek ha újra megpróbálom végignézni változott-e valamit.
4/10
deadscott 2019 jún. 19. - 22:35:54 4/10
Ez egy középszerű romantikus dráma, de az életrajzi filmtől iszonyú messze áll. Frida élete merő szenvedés volt, és emiatt a szenvedés miatt (is) lett hatalmas művész. Ha valaki már látta a képeit, nem egy táncikáló, piramis-mászó szexszimbólumra gondol. Nagy hiba volt Salma Hayekre bízni ezt a szerepet, mert - ugyan jól játszik - de semmi nincs benne a valódi Fridából. Sőt, még úgy is mondhatnám, hogy túl szép erre a szerepre. Persze, hollywoodi film, így minden érthető. Arrafelé kevesen kíváncsiak a valóságra - ami ez esetben sokkal izgalmasabb és szívet tépőbb volt, mint ez a sztárokkal megpakolt tákolmány. Nyilván nem lehet a művész egész életét vászonra vinni, és nyilván senki nem akar 2 óra szenvedést végignézni, de ez a film kb olyan, hogy "nyomokban Fridát tartalmazhat".
8/10
Nótárius 2018 okt. 28. - 01:52:29 8/10
Őszintén szólva én a (még november 04-ig látogatható!) budapesti kiállítása előtt egy festmény-szakértővel készült hosszabb rádióbeszélgetésben hallottam először Frida Kahloról: a tehetségéről, a komoly művészi értéket jelentő különleges festészetéről és öntörvényű életének fordulatairól.
Kíváncsi lettem és számos festményét megnéztem, de számomra szinte mindegyik esztétikai kapaszkodók nélküli látvány. Ez természetesen nem a képek hibája. Ugyanakkor tudom, hogy egy műalkotás annyiszor és úgy születik újra, ahányszor és ahogy egy-egy új befogadó szembesül vele. Nálam ez most nem jött össze. A film viszont nagyon tetszett! A megértést segítőn nagyon jó volt, hogy elénk tárta több festmény elkészültének okát és körülményeit. Rendkívül érdekes volt számomra a karcosan bájos túlfűtöttségű, önmaga gyötrelmeiből meríteni tudó festőnőt, és életének tőlem távoli kultúrába ágyazott eseményeit megismerni. Nincs érdemi jelentősége; de Salma Hayek még a szerepére előnytelenítve is szebb volt, mint Frida Kahlo; de természetesen nem tudhatjuk, hogy Frida Kahlo kortársaként, milyen hatással lett volna ránk az ő szuggesztív életerejének kisugárzása. A filmnek én is sok pozitívumát fel tudnám sorolni, de most kiemelten csak a zenéjére utalnék, mely egészen különleges és autentikus hangulati hátteret adott az egésznek; és annyira jó (?) volt, hogy többször is teljesen elvonta a figyelmemet a filmről! Összességében mindenképpen kihagyhatatlan élmény!
Roberto DiCapribogyó 2018 júl. 18. - 09:58:34
Alapvetően, mint film kifejzetten tetszett, végig izgalmas-érdekes volt, Salma Hayek is jól játszott. Ahogy olykor-olykor egyes képeit átusztatták a valós jelenetbe (ill. fordítva), az egészen frappáns volt, így nagyon könnyen bele tudtam élni magam a festmény keletkezési körülményeibe, miért festette meg, mit akart mondani vele, stb. A Trockijos szál egyik bizonyos részénél leesett az állam, jobban meglepődtem, mint mondjuk a Hatodik érzék végén... :). Gyorsan utána is olvastam és tényleg megtörtént.

Ami miatt hiányérzetem van, az a következő. Ha életrajzi filmről van szó, számomra fontos, hogy legalább a lényeges dolgok stimmeljenek és egybevágjanak a valósággal. Nem sokat tudtam Fridáról a film előtt, nagyjából annyit, hogy volt egy balesete fiatalon és egész hátralévő életében szívott emiatt, hátfájdalmai erősen kihatottak az életére, lehet hogy a vége is emiatt következett be. Tehát ez mondhatni a legközpontibb dolog volt az életében, a festészetet/Diegot is háttérbe szorítva.
Ez nekem kifejezetten zavaró volt, hogy a filmben ezt igencsak háttérbe szorították, nagyon érintőlegesen érzékeltetve, inkább Diegoval való románcára gyúrtak rá. Az elején van a baleset bemutatva, meg a végén amikor ágyba kényszerül, a kettő közt meg mintha egy tökéletes egészségnek örvendő nő lett volna: táncikál, felszabadultan szexel, teotihuacan-i 60m-es piramisokra szökell fel, majd jókedvűen, mosolyogva két mondatot beszél arról, hogy mennyit is szenved a háta miatt.
Nem tudom, miért kellet a valóságot így megszépiteni, a Diegoval való kapcsolatát hátfájással együtt is be lehetett volna mutatni.

De ha nem úgy nézem, mint életrajzi filmet, hanem "csak" mint, filmet, úgy tényleg izgalmas, és abszolút hatással van az emberre.


10/10
csenerezi 2015 aug. 21. - 18:57:15 10/10
Klassz film
9/10
Juhász Alíz 2014 aug. 31. - 22:58:55 9/10
Szeretem!
offtopic
Anditos 2013 szept. 28. - 21:34:39 Előzmény convar
-- spoiler --

Az orvosaival való bensõséges kapcsolatra valóban nem volt utalás, de az apjáéra igen, abból a néhány közös, meghittséget sugárzó jelenetbõl szerintem ez nagyon átjött és kiderült.
Én is úgy néztem a filmet annak idején, hogy nem tudtam az életérõl semmit, de nem jutott eszembe az öngyilkosság az utolsó jelenetrõl, hisz elhangzik a filmben Fridától, hogy azt akarja, égessék el majd azt a "júdás testet".
Lehet, hogy ezen túl más jelentéssel is bír a zárókép, de sajnos nem ismerem annyira az életét és mûvészetét.
8/10
convar 2013 márc. 03. - 15:32:34 8/10
Csak a (sztem) hibáiról tennék említést:

- egyedül a Diego Riverához fûzõdõ kötelék van alaposabban kibontva a filmben, az apjával és az orvosaival való viszonyának ábrázolása már jóval elnagyoltabb, inkább csak egy-egy utalást kapunk rájuk (pedig velük is meglehetõsen szoros, bensõséges ill. különleges kapcsolatot ápolt).


SPOILER

- a film végi kép megtévesztõ lehet. Frida Kahlo u.is nem lett öngyilkos, fõleg nem úgy hogy az ágyában fekve felgyújtotta magát. Tüdõembólia vitte el. Ezt csak azért említem meg mert bár manapság már semeddig nem tart a festõnõ életének utánanézni a neten, de ne feledjük: a film 2002-ben készült, és akkor a net még azért nem volt ennyire elterjedt. Én egyébként tudom - hozzáteszem, a tények ismeretében - hogy akkor viszont mit jelentett az a zárókép, persze ezzel nem azt akarom mondani hogy biztos hogy csak én jöttem rá :)

SPOILER VÉGE


- de ami a legfájóbb számomra, hogy nem spanyol nyelven forgatták. Oké, ennek okait szintén nem nehéz kitalálni.


8/10
10/10
hapont 2013 jan. 28. - 20:09:17 10/10
Zseniális ez a film.
Nagy színészek nagy alakításai (L.: stáblista)
Kicsit fura érzés, hogy szép nõket kellett elcsúfítani a szerepért, de így lett hiteles...
10/10
offtopic
mandulavirág 2012 okt. 23. - 02:24:10
:)
10/10
sápadtarcú 2011 aug. 06. - 13:23:12 10/10 Előzmény greengirl1
Gondolom, hogy a mind zeneileg kimagasló, mind pedig a hatalmas tehetségeket felmutató High School Musical jobban tetszett volna.

A filmrõl pedig: A képi világ és Alfred Molina zseniális, Salma Hayeket pedig emiatt a film miatt kedveltem meg.
Bár szerintem Frida szerepére egy kicsit markánsabb nõ kellett volna, de ez mégis így volt jó ahogy van.
fraktál 2011 júl. 05. - 12:29:34 Előzmény olgicska
A film képi világa nagyon szép és elbûvölõ. A zene is nagyon jó, sõt a színészek is. Hogy valami negatívumot is mondjak, én legalábbis szeretem, ha egy filmben lehet valakivel azonosulni. Itt ez hiányzott.... illetve kicsit zavaró a szereplõk vak hite a kommunizmusban, de ez már egy másik történet - nyilván mivel életrajzi film célja, hogy visszaadja a valóban élt személyek vágyait, törekvéseit és .... illúzióit.
olgicska 2010 dec. 06. - 14:42:16 Előzmény ironangel
Szerintem Modiglianiról készült film nem múlja felül Fridát, de kétségtelenül nagyon jó film az is. Talán ez attól függ, hogy melyiket láttad elõbb, én a Fridát, valószínûleg nálam egyrészt ezért is nyerõ, vagy mert nõként inkább vele tudok azonosulni.
10/10
Gaba-baba 2010 okt. 02. - 14:24:55 10/10
Nagyon régen láttam már,de most újra megnézném.Nálam 10/10 Az egyik kedvenc filmem,ebben a filmben szerettem meg Molinát.
marie1 2010 szept. 22. - 20:04:56 Előzmény ironangel
Úgy van!A Modigliani is nagyszerû film! (Arról nem is beszélve, mennyire nagyon szeretem Andy Garciát!
ironangel 2010 szept. 21. - 12:05:29 Előzmény Egy a sokból..
Valóban nagyon jó film!, de van, ami übereli. Modigliani, azt nézd meg...mûvészetrõl, mûvészekrõl, emberi érzelmekrõl/kapcsolatokról egy nagyon nagy alkotás.
marie1 2010 jún. 14. - 09:09:51 Előzmény benyovszkytunde
Igen, szerintem sem szép Salma Hayek, de még így is sokkal szebb, mint Frida volt az életben. Persze minden film idealizál, ez a lényege.
Maga a film szerintem is nagyon szép, mûvészi, szóval 10 pont!
Összes hozzászólás