Holnap lesz fácán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 77 perc, 1974

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A térképen sem található dunai kis sziget kitűnő nyári búvóhelyül szolgál egy házaspárnak és egy tudósnak. De a kies helyet hamarosan felfedezik a kempingezők is, és egyre nagyobb tömegben szállják meg. Kozma, "a mindenről gondoskodó rendcsináló", hódolóitól körülvéve, a botcsinálta közösség fejévé nevezi ki magát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kecskeméti Károly 2018 máj. 18. - 22:59:50
Az 1974-ben készült film nagyszerű parabola a mindenkori, ostoba önkényuralomról.
Büszkék lehetünk rá!
vino-et-veritas 2013 márc. 07. - 19:31:37
Sajátos rendszerkritika, persze amennyire ez a 70-es évek közepén lehetett, de elég direkt az biztos. Valaki biztos meg tudja mondani, hogy ez hogyan ment át Aczél et. rendszerén.

Bár akkoriban azért voltak jópáran, akik igencsak jó viszonyt ápoltak vele (pl. Csurka, stb.)... Sáráék nem tudom, milyen kapcsolatban voltak vele.

De kritikája - politikai szándéktól függetlenül - annak is, hogy mennyire nem tudunk jól mûködõ, minden tagja számára hasznos, valódi közösséget építeni. S ezzel nagyon élõ üzenete van ennyi év távolából is a mának...
10/10
gyracz 2013 márc. 07. - 13:08:25 10/10 Előzmény Cleo.
Én akkoriban láttam moziban, mikor készült. És senki nem mondta rá, hogy kommunista hulladék, sokkal inkább a fennálló rendszer kritikája volt! Szerintem ma is az, mármint az undorító kádár-rendszer paródiája! Persze nagyon rég láttam, lehet, hogy ma már nem tetszene annyira. Azt is hozzá kell venni, hogy akkoriban bizony nem lehetett teljes nyíltsággal bírálni Jani bácsi rendszerét, nem lehetett úgy megcsinálni, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy van egy ember, aki semmit sem ér el, senki sem választotta meg, semmi értelmes tevékenység nem zajlik a vezénylete alatt, semmilyen eredménye sincs annak, amit csinálnak, mindössze az az ígéret van, ami a film címe is: és persze szinte biztos, hogy az (mármint a holnapi fácán) sem igaz! És mégis õ a vezetõ, és senki sem kérdõjelez(het)i meg ezt a tényt. Lehet, hogy ma már (vagy legalább tegnap) voltunk/vagyunk annyira szabadok, hogy ezek a rejtett/kódolt szándékoltságok nem tetszenek a mai nézõnek, és nem is érti meg, hogy úgy kellett elkészíteni a filmet, hogy az akkori nem is egészen hülye párttitkárnak, aki átvette és engedélyezte, ne tûnjön rendszerbírálónak az alkotás.
_goldie_ 2012 dec. 09. - 14:06:49 Előzmény feketevipera
..és..valszeg nemcsak azok lettek löttyedtek xD
george54 2012 dec. 09. - 08:33:30
Te is játszol benne?
Cleo. 2012 dec. 09. - 00:07:52 Előzmény Lyanos
Ez egy kommunista hulladék
Lyanos 2012 jan. 11. - 14:42:16
A lakatlan sziget alaphelyzet azért jó, mert mindenfélét bele lehet magyarázni. Pld:
Alapban a sztori úgy indul, hogy a fö(?)szereplõ páros a lakatlan sziget közelében úszkál a folyóban. Késõbb kiderül, hogy a sziget nem is lakatlan, hanem inkább zsúfolt. Tanulság: nincsenek lakatlan szigetek, mindig van valaki, akihez alkalmazkodni muszáj.
Vagy: A sziget egyfajta társadalom, ahol a vezetõk (akiket különben senki nem választott meg) mindenféle szabályokat kitalálnak a közjó érdekében, aminek eredménye a közrossz.
Vagy: a vezetõk sem különbek a deákné vásznánál, mert a végén csak elkpaják az egyik cicis csajt egy fordulóra.
Vagy: a sziget a létezõ, de nem mûködõ szocializmus modellje, ezért a végén mindenki csónakba ül, hogy otthagyja.
stb stb.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:57:55 8/10 Előzmény far vik
Talán túl fiatal voltál akkoriban.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:56:23 8/10 Előzmény feketevipera
Azért a Hernádi Judité még ma sem rossz, bár pucéran manapság nem nagyon mutogatja.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:55:28 8/10 Előzmény feketevipera
Szépen összefoglaltad a filmet.
Úgy látszik, csak mi ketten értettük és értékeljük.
far vik 2012 jan. 09. - 15:28:58
Valahogy el kellett adni a filmet, nem volt még Pléhboly...
far vik 2012 jan. 08. - 21:57:21
Hát én nem bírtam mégse 20 percnél tovább, így a társadalomkritikai vonulatot nem tudtam leszûrni, de készséggel elfogadom a film eme értékeit. Talán egy legközelebbi alkalommal bírni fogom. Való igaz, az elviselhetetlen okostojás szerepében tündöklõ Szirtes Ádám szerepe verte ki a biztosítékot, a színész kiváló, de a szerep hátviszkettetõ volta fokozta elvágyásomat a csatornától. Juci cicijei pedig már ott is lógtak, de korábban egy napozó szõke szekond plánban kiváló élmény vala.
offtopic
feketevipera 2012 jan. 08. - 20:36:01
Csak nem szabad belegondolni abba, hogy azok a cicik mára már valószínûleg némileg meglöttyedtek. :)
feketevipera 2012 jan. 08. - 20:34:50
Vígjátéknak nem nevezném a filmet, inkább szatírának, ugyanis nem harsányan nevettet, hanem több-kevesebb "gúnnyal" állít görbe tükröt a világ és az emberek elé. A történetben több "archetípus" is felbukkan, mint pl. a parancsolgató "kispolgár", a kissé kimért tudós stb. A filmnek nincs "valódi" története, valójában talán inkább "életképek" sorozatából áll, nincs központi magja a sztorinak, nincs lineárisan haladó cselekmény, "csak" a szigeten zajló életmódot járja körbe. Úgy vélem, a szocializmus kritikájának is lehet tekinteni a mûvet, mint sok más hasonló alkotást is, a "tábori élet" ábrázolása mindig is hasznos párhuzamot kínált a társadalomábrázolással. A filmben egy miniatûr "társadalomban" képezõdnek le az országban-világban nagyban is megnyilvánuló dolgok, a látszólag boldog, felhõtlen idõtöltés néha valóban csak álca, Kozma pedig az ügybuzgó ember figuráját testesíti meg, aki a látszólagos demokráciában is egyfajta vezérré válik, kezdi irányítani a tömeget, állítólagos népboldogító eszmékre hivatkozva (a "holnap lesz fácán" pedig szerintem meglehetõsen rímel a "hamarosan felépül a kommunizmus" jellegû szlogenekre, amirõl az értelmesebbek valószínûleg már a 70-es évek közepén is tudhatták, hogy soha nem jön el). Mindez felhívja a figyelmet a manipulálhatóság veszélyeire, az igazság elhallgatására (pl. a többség zsarnoksága az igazságot kimondani akaró, a "megmondóemberekkel" szembeszállni kívánó kevesekkel szemben). Jellemzõ, hogy tudomásom szerint a hatalom 1975-ben majdnem betiltotta a filmet, nyilvánvalóan túl jól sikerült a kritika. Egyébként érdekesek a különbözõ utalások, pl. a "Meghalt a cselszövõ" dallamára énekelt dalocska, vagy a tábortûznél a "Tûz van, babám!" kiáltások. Ritkán látható alkotás ez, talán nem is a legjobbak közül való, de érdemes megnézni, és elgondolkodni rajta. A kádári "álomvilág" kritikája ez, bár egyes csökevényei még ma is élnek ennek az "operettországnak". Amúgy meg "csodálatos" élmény, hogy Hernádi Judit már akkor is hogyan tudta meresztgetni a nagy tehénszemeit.
far vik 2012 jan. 08. - 20:33:14
Huszárik Zoltán Márton András hangján, jajjajjajjajjaj! Lópici 2.0 filozófia a vízben... de a cicik elsõosztályúak!
far vik 2012 jan. 08. - 20:28:12
Mekkkkkkkora gagyi, te jó ég! Szocialista szociovíghjáték. Rettenet! De most már végignézem, mert ez akkora borzalom, de van benne sok régi jó arc. Meg cici...
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás