Film

Holy Motors

francia thriller, 115 perc, 2012 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • f

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Sötétedéstől hajnalig: néhány óra Oscar életéből, aki misztikus karakterként egyik életből a másikba utazik ezalatt. Egymás után válik befolyásos főnökből merénylővé, majd koldussá, szörnnyé, családfővé. Mintha mindvégig szerepeket játszana, méghozzá tökéletesen átlényegülten - de hol vannak a kamerák, a közönség? Oscar egyedüli társa Céline, a karcsú, szőke hölgy a hatalmas limuzin kormánya mögött, amely Párizs utcáin keresztül-kasul fuvarozza Oscart álló éjjel. Mintha egy következetes bérgyilkos lenne, aki áldozatról áldozatra jár. Gyönyörű bestiák, szellemek üldözője, titokzatos erők által hajtva. De hol lehet az igazi családja, élete, önmaga?

Bemutató dátuma: 2013. március 14. (Forgalmazó: Szuez Film Kft.)

Stáblista:

Alkotók

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • Cannes-i fesztivál (2012) - Arany Pálma jelölés: Leos Carax

Vélemény:

szavazat: 1/10 2013 márc. 17. - 19:24:10
2013 márc. 17. - 19:24:10
Látom, hogy a hivatásos kritikusok ájult tisztelettel magasztalják ezt a két órányi borzalmat.
Nekem Picasso jut eszembe, aki sikerei teljében elmondta, hogy már nem tud olyan vackot csinálni, amiben a mûkritikusai ne találnának valami metaforát, nagyszerûséget.
szavazat: 10/10 2013 márc. 15. - 19:57:30
szavazat: 1/10 2013 márc. 14. - 13:43:00
2013 márc. 14. - 13:43:00
Pár hónapja láttam a filmet.
:(
Nekem nem tetszett.

Bevallom õszintén unalmasnak találtam.
:(
Nem is hittem volna,hogy moziba leadják majd.

De biztos tetszeni fog majd sok embernek csak nekem nem jött be a film.
2012 dec. 17. - 20:10:50
2012 dec. 17. - 20:10:50
A Revizorral ellentétben egyáltalán nem tartom tiszteletlennek Carax filmjét, sõt az egész egy nagy tisztelgés a film, filmkészítõk, színészek elõtt. Micsoda fáradtság egyik szerepbõl ki, másikba be, hakni ez pejoratíve, pláne ha naponta 9 szerepet nyom le valaki. Mégsem az, Denis Lavant, vagyis az általa formált karakter, aki Denis Lavant saját maga, olyan elképesztõ erõvel összpontosít, tökéletességre törekszik, ami messze túlmutat a hakni fogalmán, és aminek természetes velejárója úgy a 4.-5. alakítás környéki kifáradás és hibázás.
Tisztelgés ez az egyetemes film elõtt, s ha már Kubrick, idecitálnám én a 60 évek olasz szkeccsfilm szerkezetét is és Fellinit is, a 9 történetet ugyan Lavant összeköti, de a történetek különállóak.

***SPOILER***LEHET

Egy nap kanosszajárása, mennybõl a pokolba, amit egy színész vagy filmkészítõ megélhet a napi rutin során.
Reggel még az élet császáraként kezdi, majd fokozatosan devalválódva estére kiderül, csak egy (rosszul?) fizetett színészecske, a Rendezõ(Isten) kényére-kedvére kiszolgáltatva.
Az, hogy ki rendelte-rendezte a kilenc szerepjátékot, melynek helyszíne a való élet, nem derül ki, talán utalás a mátrixra, valóban valódi-e ami történik körülöttünk, vagy csak porszemként gördülünk a gépezetben, felfoghatatlan hatalom játékszereként.

Közülük is a legerõsebbnek a Szörnyeteget tartom, aki elõbb dúvadként csörtet, elrabolja a ledér Szépséget, a föld alá csatornába, mocsokba hurcolja (vö.Az Oparaház….Notre-Dame-i…). A megtisztuláshoz vállát befedvén elõbb Máriát, arcát eltakarván muszlim asszonyt – kis oldalvágás az erkölcs és vallás nevében háborúzóknak, van-e különbség, ha mindannyian egy tõrõl fakadunk – mintáz, majd tékozló fiúként megtérve mintegy Pietá-ként álló (mû)farokkal álomba szenderül. Gyönyörû jelenetsor, az emberi kultúratörténet fele benne van, Fellini sem csinálhatta volna szebben, tisztelgés a Mester elõtt.

*********************

Nehéz ügy a mûfajba sorolás, a 21.századi kocka mentalitás akár sci-fi-nek is tekintheti, elõrevetítve a hangtalanul suhanó (surrogó vetítõgép vége) motorizációt, vagy csak kicsit szomorú játékos búcsú egy letûnt kortól, technikától, élõ emberi színjátszástól, amit hamarosan elsöpör a bitáradat és CGI.

13 évet kellett erre várni, így ez most legalább nyolc és fél + fél a Szörnyetegért = 9, legfeljebb idõvel ha ülepszik revideálom. Ajánlom minden filmértõ-filmszeretõ-filmbuzi szakértõ és nemértõ részére, csak trollok és popkornosok kíméljenek könyörgöm :P
2012 dec. 17. - 19:21:22
2012 dec. 17. - 19:21:22
A film adatlapján ehhez miért nem lehet hozzászólni?
2012 jún. 16. - 00:59:25