Jöjj és lásd I-II.

Bakancslistához adom
Igyi i szmotri
szovjet háborús filmdráma, 145 perc, 1985

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

A kis parasztlegény, Flera talál egy puskát, és beáll a partizánok közé a II. világháború kellős közepén. A parancsnok a gazdasági szakaszhoz osztja be a legfiatalabbakat, mert nem sejti, hogy hamarosan a legnagyobb szenvedéseknek lesznek kitéve az itt szolgálók...
Ez nem az a film, amit kétszer meg tud nézni az ember. Ez az a háborús film, aminek egyes jelenetei kitörölhetetlenek az emlékezetünkből. A kollektív emlékezetből. Ez az a háborús film, amit meg kellene mutatni minden hadüzenettel fenyegetőnek. Erőssége a gyermekszemszög. A gyerekek szenvedése az, ami fájóan érinti a nézőt. Olyan mértékű azonosulást követel meg Elem Klimov, mint korábban egyetlen háborús film sem. Mindenféle szépelgés, a gonosz (ez természetesen itt a megszálló német csapatokat jelenti) árnyalása nélkül, nyersen és nincs rá jobb szó: kegyetlenül mutatja meg, milyen is a háború, mivé lesz benne egy ember. Még akkor is, ha csak gyermek.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló 2022 febr. 16. - 14:10:03 10/10
Megrendítő mű, először ki kellett mennem a moziból. Azután már végig tudtam nézni. 10/10
10/10
superzero 2021 nov. 22. - 15:32:48 10/10
Bírom, hogy vannak olyan emberkék akik úgy közelítik meg ezt a filmet, hogy nem tudtak rajta igazán szórakozni, úgy mint egy Marvel filmen. Pont nem a szórakoztatás volt a legfőbb szándéka a film készítőinek. A szomorú az, hogy egy ilyen filmnél még magyarázni kell bármit is mert sokan fel sem fogták az értelmét vagy az üzenetét vagy bármijét. Sokan a saját értelmi képességük szűk nyílásán át nézték ezt a filmet...
1/10
mérvadó 2021 nov. 21. - 15:40:07 1/10 Előzmény Sz. Péter
Nem érdekel az imbd...saját véleményemet írtam le!
Sokkal jobb filmek vannak ebben a témában!
Nyilván neked ettől még tetszhet, de ez senkit nem érdekel, és semmin nem változtat!
Sz. Péter 2021 nov. 21. - 13:46:39 Előzmény mérvadó
Nyilván. Azért 8.3 az imdb-n.
Tudom, csak te vagy helikopter.
1/10
mérvadó 2021 nov. 21. - 12:34:02 1/10
Értékelhetetlen és nézhetetlen.... 1/10
9/10
No More Drama 2021 szept. 20. - 18:22:37 9/10
Már a Saul fia óta tervezem megnézni, akkor hallottam, hogy a kameramozgás ötlete innen származik. Végül csak halogattam, mert a Saul annyira unalmas, hogy nem vitt rá a lélek. Hűha! Lehet, hogy az alkotók a Jöjj és lásd!-ra gondoltak közben, de aki most vacillálna, azt javaslom inkább kövesse a cím felszólítását, és ezt nézze meg! Legjobb talán egyedül, vagy nem tudom, mézes tej mellől kifutni az aknamezőre elég cudar élmény lesz így is, úgy is.
10/10
Nótárius 2021 aug. 25. - 12:00:43 10/10 Előzmény kme
Aki már, akár az irányult olvasottsága átérző leképezésével, akár a történelmi, megörökítő közvetlenségű filmdokumentumok által mélyen érintve, vagy például akárcsak a jelen békeidőszaki kisebb-nagyobb, egyéni/tömeges rettenetek feldolgozhatatlan(nak érzett) veszteségei után, szemtanúja volt a tragédiával sújtottak életvalóságúan zavarodott/tompult reakcióinak, belenézett az elszenvedett borzalmaktól kiüresedett tekintetekbe az, pl. a tűzoltói magamból is kiindulva; egészen biztosan nem látta groteszknek, eltúlzottnak és főleg nem művészieskedő ömlengésnek (?!?) a film minden képzeletet felülmúlóan is életszerű, nyers naturalizmussal megjelenített iszonyatát!

Épp ezért, az hogy ez "tetszett"-e valakinek, vagy sem, tudta-e "szeretni", vagy sem, az szerintem nem is a megfelelő megközelítése ennek a megtörtént szörnyűségekkel és az elembertelenedettséggel kíméletlenül szembesítő filmnek.
Az meg, vagy a több mint fél évszázados nyugalomrögzült mindennapjainak, vagy talán csak a szerencséjének köszönhető, hogy nincs olyan tapasztalati előélete, aminek emléknyomai alapján, akárcsak részlegesen is azonosulni tudna evvel a filmmel.
Őszinte jóindulattal kívánom, hogy ez maradjon is így!
6/10
kme 2021 aug. 23. - 12:43:54 6/10
Sajnos nekem sem tetszett. Nagyon szerettem volna szeretni ezt a filmet, azonosulni a sokak által „katartikus”, „húsbavágó” és „felejthetetlen” címekkel magasztalt tragédia sokkélményével, végül viszont legalább ekkorát csalódtam.

A megvalósítás már-már olyan mértékben groteszk és eltúlzott, hogy a mély tragikum súlytalanná válva elvész az öncélú művészieskedés ömlengésében.

A filmet nem tudtam komolyan venni, nálam legfeljebb 6/10, három erős jelenete miatt. Lehet, nem nekem való az orosz film, ezért éreztem, hogy a stílus megöli a mondanivalót.
3/10
Mozila 2021 márc. 21. - 21:08:29 3/10
Valóban szörnyű a film története,de sajnos maga a film is. Lassú,vontatott,eröltetett,egyoldalú,unalmas. Technikailag természetesen film,de az élvezhetősége,a beleélhetősége nagyon minimális. Annyira túltolták benne a művészieskedést,hogy majdhogynem paródiának tűnik. Még a tudat,hogy igaz eseményeken alapul,sem tud eleget segíteni,hogy a film a nézőt magával ragadja. Sajnálatos,hogy egy ilyen komoly tragédiát, ilyen tragikusan komolytalanul dolgoztak fel. 3/10
vino-et-veritas 2019 jan. 11. - 09:48:52 Előzmény sexykex
OFF

Hogy a "másik oldal" közben hogyan működött, érdemes megnézni a Mihalkov féle Csalóka napfény trilógiát...
sexykex 2019 jan. 11. - 07:58:12
Egyszer hopp, máskor kopp – jutott eszembe legelőször, noha ez a film nem erről szól.

Az I. világháborúban, még csak a törökök követtek el több fronton is hathatós népirtást. Később azonban a háborúk a harcmezőkről átkerültek a falvakba és a városokba. A fajelméletekkel hülyített és alkohollal lealjasított büntetőszázadok minden ellenállást megtoroltak különösen a keleti fronton. A népirtás elfogadott hétköznapi cselekménnyé degradálódott a II. világháborúban és a délszláv háborúban egyaránt. Valahol érthető, hogy a vasvillás elvtársak nem viselkedhettek úgy, mint a nácik, ezért a legtöbb filmhez hasonlóan ez is hazudik.

Ennek ellenére érdemes megnézni hova vezetnek a háborúk. Nekem kifejezetten jól esett ismét szovjet filmet nézni. Nem állítom, hogy Klimovon és Tarkovszkijon nőttem fel, de az ellenkezőjét sem.
10/10
fourdogs 2016 aug. 02. - 20:29:31 10/10 Előzmény crash48
Ne restelld a dolgot, én sem. És többen mások is így vélekednek (lásd alant).
Vannak filmek (és én törekszem arra, hogy beléjük botoljam), amelyeknek nincs szükségük a közönség általi elfogadásra. Nem "vizsgafilmek"; a nézõk maguk azok, akiknek lehetõségük van megugrani az akadályt, vagy leverni a lécet. Errõl árulkodnak a csillagok.

Itt küldöm az értesítést, a Hurrá, nyaralunk! c. film pénteken este 7-kor megy a Godot filmklubban.
vino-et-veritas 2016 márc. 24. - 21:15:33
Elõször is ezért a filmért nem lehet "rajongani", mivel elsõsorban a háború szörnyû voltáról szól.

Az említett Solohov-Bondarcsuk film viszont a Nagy Honvédõ Háború korabeli szovjet politika elvárásainak is megfelelõ alkotás, valamikor a 70-es évek elejérõl. Az a szerzõket dicséri, hogy ennek ellenére nem a sematikus "szovjet hõsök" mítoszára építették, hanem az egyszerû katonák a fõhõsök, mégha a kor elvárásait követniük is kellett. Ennek ellenére ez máig szinte tabuszerû alapja a szovjet vagy ma már orosz politikának, társadalomnak...

Az on-topik mû jó másfél évtizeddel késõbbi, a kezdõdõ "olvadás" idejébõl, amikor már más szemszögbõl is lehetett valamelyest a háborúról beszélni.

Sok filmet lehet említeni a A bátor emberektõl az Emberi sorson (szintén Solohov) át a Szállnak a darvakig, amik szintén az emberrõl is szólnak, nemcsak a szovjet "hõsiességrõl"...

De ott van a szintén korabeli, sokrészes Felszabadítás, ami mai szemmel talán valamiféle dokumentum-játékfilm lenne, jórészt a sematikus szovjet háborúsfilm klisékbõl felépítve.

Na, mi ezeken nõttünk fel...
1/10
NADALFAN 2016 márc. 24. - 17:00:22 1/10
Lehet hogy skandallum amit írok ,mert alább mindenkinek tetszett a film, de ez életem legrosszabb háborús filmje.
Ez a mûvészi kivitel nagyon Jancsósra hajaz , na azt sem tudom elviselni, talán ezért. Persze biztos lehet úgy nézni hogy így meg úgy van ábrázolva a háborús rettenet, de én az igazi szovjet partizános filmek híve vagyok.Na meg amit nem rég láttam a Kínai Élet és halál városa címmel ami igazi katarzist okozott. De ez ? A végét már csak beletekerve kínlódtam át,sokáig kerülgettem ezt a filmet de lán nem véletlenül.Bocs a rajongóiktól de rettenet volt:) A hazáért harcoltak még képben van ,remélem az jó lesz.
1/10.
10/10
crash48 2016 febr. 26. - 07:16:38 10/10
A film tartalma miatt nem használhatom a "csodálatos"jelzõt,most egyenlõre nem találom a megfelelõ szót.Nemrég láttam a filmet,letaglózott teljesen.Senki meg ne sértõdjön(pl.holocaust filmek kedvelõi),de szerintem EZ volt a legjobb háborús film,amit valaha láttam.Rendezés, képi világ kiemelkedõen jó,a borzasztó hangi elemek is fokozzák a tragédiát.A gyerekszínész(ek) játéka ijesztõen jó és tényleg ez az "ijesztõen" szó illik az egész film sokkoló hatására.Nem sokkal vagyunk a drezdai bombázás 70.évfordulója után,ahol az angolszászok aljas támadást hajtottak végre a civil lakosság ellen.De épp így nem szabad megfeledkezni arról,hogy a szovjet(ezúttal fehérorosz)nép micsoda szenvedéseken ment keresztül.Reméljük az emberiség az ilyen, és ehhez hasonló filmek hatására (is), a háború gondolatát mindörökre elutasítja.
A filmet nagyon ajánlom,fõleg erõsebb idegzetûeknek.
10/10
fourdogs 2015 dec. 12. - 10:42:29 10/10 Előzmény Sz Peter
Köszönöm.
Sz Peter 2015 dec. 10. - 06:56:20
Ott van mellette a második fele. ;)
10/10
fourdogs 2015 dec. 10. - 01:13:03 10/10
Teljes mértékben egyetértve a pozitív véleményekkel, csak annyit teszek hozzá, hogy nem találkoztam még egy olyan filmmel, amelyben ennyire erõs lenne a jelenlétérzés, azaz ennyire azonosulni tudnék az ott léttel, a kínlódásokkal, a szenvedésekkel, a gyötrelmekkel.
Valamit mégis csak tudnak ezek a szovjet rendezõk, amit mások nem.
10/10
fourdogs 2015 dec. 10. - 00:59:51 10/10 Előzmény vpeti73
Ez csak az elsõ rész.
10/10
Nótárius 2015 nov. 17. - 01:10:14 10/10
Én olvastam Alesz Adamovics e tárgyú könyveit (Égõ falvak, Büntetõosztagosok, Hatinyi harangok), ezért aztán úgy gondoltam, hogy talán nem lesz e film annyira döbbenetesen sokkoló számomra. D E !
Ami könyvekben dokumentaristán részletezve leírt elembertelenedett borzalom, annak ugyan csak egy dramaturgiailag komponált része jelenik meg a filmen; de ezen képileg érzékletes történés-kivonatában is éppoly iszonytató.
Összes hozzászólás