Kárpáthy Zoltán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 85 perc, 1966

Értékelés:

152 szavazatból
Szerinted?

Kárpáthy Zoltán és Abellino között az "évszázad pere" folyik a Kárpáthy vagyonért. Abellino egyetlen esélye, ha bebizonyítja, hogy Zoltán nem az apja fia, édesanyja megcsalta férjét, mégpedig Szentirmayval. Az elszegényedett, hitelképtelen Abellino eladja a per jogát Kőcserepynek, akinek lányát Zoltán menti meg a nagy pesti árvíz idején. Kőcserepy kisasszony beleszeret megmentőjébe, ám Zoltán szíve már gyámapja lányáé, Szentirmay Katinkáé. A per eldurvul, és a benne szereplők besározódnak…
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Kárpáthy Zoltán
Szentirmay Katinka
Kárpáthy Abellino
Szentirmai Rudolf
Szentirmai Flóra
Wesselényi Miklós
Kis Miska
Kőcserepy Dánielné
Kőcserepy Vilma
Kőcserepy Dániel
Kutyafalvy András

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
hoffmann_egy márc. 16. 19:37:23
Csak azokat az kibírhatatlanul hosszú, egy kaptafára készült csatajeleneteket kivágnák, amikor pl. ugyanaz a statiszta egymás után vagy hatszor esik le a lováról és hal hősi halált! Aki készítette, nyilván az volt a kényszerképzete, hogy a virtuóz bukfencezés, a csatazaj, az ágyúlövések és puskák hangja, a szépen gomolygó fehér füst megunhatatlan és nagyban emeli majd a film értékét. Sajnos, nem így van.


9/10
napraforgó 2022 márc. 16. - 12:29:31 9/10
Azért a filmen nagyon szépen átjött, hogy Maszlaczky ügyvéd magának akarta megkaparintani a Kárpáthy vagyont. Köcserepy állta a költségeket 15 éven át, de ha férjhez adja a lányát Maszlaczkyhoz, a felesége révén ő szerezte volna meg a birtokokat és mindent, Abbelinónak meg kiszúrták volna a szemét évi 2400 forinttal.
10/10
Rojita 2022 márc. 16. - 10:51:52 10/10 Előzmény napraforgó
De elhangzott a születésnapi parti-jelenetben, h 16 vagy 18. évét köszöntötték?

Igen, ha a gyerekek nyilvános eljegyzését bejelentik, akkor talán leállt volna a rágalmazás. Bár, mivel anyagi érdekből folyt Szentirmay ellen a "lejárató kampány", - az ötletgazda ügyvéd nem állt volna le. Elhíresztelte volna, h a gróf csak látszatból jegyeztette el a gyerekeit. Ha megtörtént volna a házasság, sőt, gyerekük is született volna, akkor tovább mocskolódott volna, h Szentirmay még a "vérfertőzést" is elhallgatja.
Az ilyen rágalmazások ellen szinte lehetetlen volt védekezni. A mocskolódót valóban meg kellett ölni, különben nem állt volna le. Évtizedeken keresztül tönkre ment volna több megvádolt ember élete.
Nagyon irodalmi volt az áskálódást kitaláló ügyvéd "büntetése". Még egy este ismeretlenek meg is gyepálhatták volna az utcán.

Azért érdemes belegondolni, h a mai "fake news"-t ismerték régen is, de akkor karddal igyekeztek a mocskolódást lezárni, - aztán közben hányan megsebesültek és meghaltak ártatlanul.
A rágalmazást kitaláló embert, a lejárató kampányt mozgató irodát kell megbüntetni, de úgy, h végleg megsemmisüljön.
9/10
napraforgó 2022 márc. 16. - 03:44:59 9/10 Előzmény Rojita
A Jókai regény szerint Zoltán valóban csak 16 éves volt a történet kezdetén, és 16 éves korában nagykorúsitotta őt a császár, amikor a fiú tudomására jutott a per tárgya.
De 16 éves gyerekszinészt nehéz lett volna találni a szerepre, ezért igazitották a korát 18 évre, igy a nagyon fiatal Kovács István el tudta játszani Kárpáthy Zoltán szerepét.
Katinka is csak 14 éves volt az elején a regény szerint, itt vagy 2-vel több. És bár akkoriban nem volt szokatlan a nagyon fiatalon kötött házasság, de a történetben telik az idő is, igy a fiatalok legalább 2 évvel idősebbek a történet végén, amikor valóban megesküsznek.

Elgondolkodtatott az a dolog, hogy Zoltán megkérte Katinka kezét Szentirmaytól, amikor ő elküldte a házától. A csúnya pletykáktól és a per vádjaitól, miszerint ő lenne Zoltán természetes apja egycsapásra megszabaditotta volna egy eljegyzés a lányával. Senki nem hinné el, hogy a gróf összeházasitaná a lányát a fiával. Ehelyett Szentirmay minimálisra csökkenti a találkozást a korábbi gyámfiával, ami csak növelte a pletykák táptalaját.
10/10
Rojita 2022 márc. 15. - 23:49:36 10/10
Megint beszippantott a film a mai ünnepi ismétléskor. Azok a csodálatos színészek fiatalon, fénykorukban. (Latinovits, Bitskey, Ruttkai,..) A látványos rendezés, az impozáns palotabelsők, díszes ruhák, muszáj újranézni.

A film harmadánál észrevettem vmi érdekeset a dialógusban. Flóra /Ruttkai Éva faggatja a komorrá vált férjét (Latinovitsot):
- "17 éve vagyok a feleséged Rudolf, de ilyennek még nem láttalak..."
A film Kárpáthy Zoltán 18. születésnapi partijával kezdődött! Az Egy m. nábobból emlékezhetünk rá, h Zoltán anyja és férje, friss házasként fogadták a szomszédból átlátogató Szentirmay - házaspárt. A fiú kb 1 év múlva született meg. Tehát, Szentirmayék Zoltán 18. születésnapjakor nem lehettek csak 17 éve házasok., hanem min. 19-20 éve. Vagy a film indulásakor Zoltánnak nem a 18. születésnapját ünnepelték, hanem csak 16.-t? Nem volt azon a tortán egy szám? Újra kellene nézni azt a jelenetet.
Persze, ez az esetleges baki nem von le semmit a film értekéből.

Másik érdekessége a filmnek a dunai árvíz felvétele.
Valahol, Pest környékén egy kb 2 m mély víztárolóban építették fel a házsorokat, összerogyó tetőket. Körülöttük köröztek a dunai hajósok. Az egyik jelenet szerint, az egyik tetőn 6-8 ember vár mentőcsónakra, de a tető előbb összerogyott, mint a megmentők odaértek volna. A tetőn ücsörgő 6-8 ember pedig a tetővel együtt belezuhan a vízbe. Nem lehetett ismételni, csak egyszer tudott a ház összerogyni. Mindenki nagyon ideges volt. A statiszták féltek. A ház összedőlésének pillanatában el kellett rúgni magukat a háztól, h ne kerüljenek a törmelékek alá. Még nők is voltak a tetőn. Persze, lehet, hogy női ruhás ffi-ak voltak. Azt nem írta a korabeli beszámoló, h kik voltak a statiszták. Biztos, úszó sportolókat szerződtettek le...

Olvasom, h a filmet a bemutató utáni egy évben 3 és fél millió ember nézte meg itthon, moziban. Hát, ilyet ma már el se hiszünk.
Zahire 2021 ápr. 14. - 10:47:44 Előzmény Ktesibios
Nem szükséges matematikai bizonyítás ahhoz, hogy hozzászólásodból jóformán semmi sem áll meg.
A színészek jók ( kivéve a címszereplőt, de a szerepe sem jól megírt ) , a díszletek jók, és ötven éve bizonyosan nem számítottak " gáznak".
Zahire 2021 márc. 02. - 10:22:38
Ebben a filmben, az első részhez képest, a kronológiával nem stimmel valami.Az " Egy magyar nábob" ugyanis 1822-ben kezdődik - egy éve halt meg Napóleon, mondja a bankár - , azután egy jelenetben Kárpáthy János a pozsonyi diétán is részt vesz, majd ezután történik a házasság, és Zoltán születése.Ezek szerint ez nem történhetett 1825-előtt.Viszont a nagy pesti árvíznél ( 1838 ) a 18.évét betöltő, inkább a 19.felé haladó Kárpáthy Zoltán segédkezik, aki, a filmben eddig történések alapján, ekkor csak 12-13 éves fiúcska lehetne.
10/10
DUNAWÖLD 2020 jún. 28. - 14:29:31 10/10
Nemzeti kincs
9/10
napraforgó 2016 dec. 27. - 13:23:44 9/10
Az egy magyar nábob jobban ragaszkodik a Jókai regényhez, mint a Kárpáthy Zoltán. És a szereplõi is jobbak. Latinovits, Ruttkai, Básti, Darvas, de még a mellékszereplõk is olyan nagyságok, mint Márkus László, vagy, Benkõ Gyula, Makláry, Major. Maszlaczkyt maga Várkonyi alakítja.
A Kárpáthy Zoltán ifjú szereplõi talán nem voltak annyira nagyszerûek, mint a nagy öregek, de hamvas ifjúságuk sokat jelentett a kor fiatal nézõinek. Olyannyira, hogy aztán az Egri csillagokat is muszáj volt pont õvelük megvalósítani, olyannyira népszerûek lettek.
Szerintem a filmek jól elkapták a regények lényegét - én ugyanis mindkettõt olvastam anno. Kb 13 éves koromban faltam a Jókaikat, és ezeknek köszönhetõen sok idegen kifejezést is megtanultam az akkoriban kevésbé érdekes természettudományos részek mellett.
És szerencsére ezek a filmek még ma is élvezhetõek, a mai gyerekeknek is sokat jelenthetnek, ha már nem olvasnak szegények....
6/10
Ktesibios 2016 dec. 26. - 19:32:59 6/10
Hát... persze, ez egy nagy magyar klasszikus, meg minden. De igazából nem játszanak jól a színpadon amúgy remek színészek. A díszlet pedig megbocsáthatatlanul primitív, teljes tévedés. És ez már akkor is gáz lehetett.
szonya1 2013 márc. 17. - 18:08:08
Ha Abellino kezébe kerül a vagyon, elveri az egészet. Aztán ki tudja, ha mégis marad belõle valami, kire hagyja a végrendeletében...
Denisam 2013 márc. 17. - 17:36:32 Előzmény adamnagysweetmovie
Nábob, és igen. :)
Valóban jó film mindkettõ, és csak így együtt érthetõ, bár könyvben nem olvastam.
Csak azt nem értem, hogy így is úgy is, Zoltáné lenne a végén minden, mert Abellinonak sincs több leszármazottja. Mi értelme az egész pereskedésnek?! Ráadásul van tanu, nem is kevés a szülésrõl, elõtte a vendégekkel kapcsolatosan. Fura.
Szentirmay viselkedése is érdekes, pont akkor kellett volna szorosabbra húzni a kapcsolatot, vértestvérek között csak nem engedne házasságot?! Simán befogta volna az összes pletyis száját.
Sebaj, nagyon jó történet, és Várkonyi valóban jó rendezõ volt. A Butaságom története az egyik kedvencem.
Gabriella54 2012 márc. 21. - 11:00:28 Előzmény b.veronik
Ízlésen persze nem lehet vitatkozni, de amikor az esküvõ után Kárpáthy Zoltánnak fontosabb dolga sincs, mint megsimogassa a bajuszát...miközben Venczel Vera bájos, törékeny, szerelmes, Kovács István inkább hiú és öntelt :(
Halász Judit viszont eszméletlenül jó volt, de a szüleit alakító Szemere Vera és Kovács Károly is remekeltek. Igazából csak a címszereplõt kéne elfelejteni :)
olahmiki1959 2012 márc. 17. - 05:24:36 Előzmény fredi60
Egyébként igazad van.
fredi60 2012 márc. 16. - 20:18:45
Megismétlem: "Ilyen korban azért kevés színész tud maradandót alkotni"
Persze, hogy voltak valódi "õstehetségek", akik fiatalon is meg tudták csillogtatni az adottságaikat. De a többség nem ezek közé tartozik; és itt most sorolhatnám a ma is forgató, éltesebb hírességeket... :)
olahmiki1959 2012 márc. 16. - 19:05:49 Előzmény fredi60
Magas labdát adtál fel, az életkorokkal. Nem néztem utána mindenkinek, de az amerikai James Dean, a francia Gerard Philipe, vagy akár a magyar Soós Imre mind huszonéves fiatal volt, amikor már nagyon komoly dolgokat letettek az asztalra. Sajnos, mindannyian elég fiatalon meg is haltak.
adamnagysweetmovie 2012 márc. 16. - 00:46:44
Ez a bobos férfi fia, yep?
cellasto 2012 márc. 15. - 18:31:12 Előzmény fredi60
szerintem a két film egyben kerek...szenzációs szereplõgárdával és maradandó alakításokkal.ha megnézem,én mindkettõt meg szoktam nézni egymás után :)
9/10
b.veronik 2012 márc. 15. - 18:28:15 9/10
Szeretem ezt a filmet is, de való igaz, a fõszereplõ nem tudta visszaadni a könyv fõhõsét. Ott sokkal több Kárpáthy Zoltán, mint a filmen. Még jó, hogy a többi szereplõ kiváló alakítást nyújt. Most döbbentem csak rá, Halász Judit milyen jó volt.
Gabriella54 2012 márc. 15. - 17:19:14
Venczel Vera meg csak 20 éves volt, mégis összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint Kovács István - dehát ízlésrõl nem lehet vitatkozni :)
Róla elhittem, hogy Szentirmay Katinka, ahogyan két évvel késõbb azt is, hogy Cecey Éva.
Összes hozzászólás