Kétely

Bakancslistához adom
Doubt
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 104 perc, 2008

Értékelés:

312 szavazatból
Szerinted?

1964-ben járunk a bronxi St. Nicholas iskolában. A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya (Philip Seymour Hoffman) szeretné kicsit megváltoztatni az iskola túl szigorú szokásait, melyeket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor a reménytelien ártatlan James nővér (Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan személyes érdeklődést mutat Miller iránt, az igazgatónő személyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse őt az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe Flynn atyával.
Bemutató dátuma: 2009. március 19. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Aloysius Beauvier nővér
Brendan Flynn atya
James nővér
Mrs. Muller
Jimmy Hurley
Donald Muller

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Viola Davis
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Meryl Streep
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Viola Davis
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex jún. 14. 07:26:57 7/10
Próbálom tudatosan kerülni az egyházzal, vallással kapcsolatos filmeket, mert nem a legjobbat hozzák ki belőlem, ám Meryl Streep miatt ez a film megkerülhetetlenné vált. Ennyire tökéletes alakítással talán még sohasem találkoztam. Viszont ilyen begyöpösödött agyú, múltban élő, bigott vén szipirtyóval annál többször. A fiúkat zaklató papok és a vallás ópiumától zavarodott elmék egyformán a katolikus egyház termékei. Már több száz éve szükség lett volna egy valódi reformációra.
offtopic
cellasto ápr. 25. 22:20:04
Vicces itt olvasni attol az usertol ezt, hogy olvasson utana meg miegymas.
Anno o volt aki telefosta a forumot azzal, hogy keanu reeves meleg hazassagot kotott egy pasival :D
Hiteles a hozzaszolasa mindenkepp :-)
Hegyirabló ápr. 25. 21:46:32 Előzmény tortura
De nem. Mert nem volt soha sem a nevelt lánya. Soon-Yi Mia Farrownak és egy André Previn nevű Oscar-díjas, nemrégiben elhunyt zeneszerzőnek volt a nevelt lánya, és nem Woody Allené. Talán nem véletlen, hogy a neve is Soon-Yi Previn, és nem Soon-Yi Allen vagy Soon-Yi Konigsberg. Te is bedőltél Mia Farrow hazugságainak, amire én nem lennék büszke, mert okos ember nem dől be sem ilyen, sem pedig más valótlanságnak. Legközelebb jobban tájékozódj, mielőtt marhaságokat írsz le!
Mocsokpalánta_a_moziban febr. 05. 16:21:50 Előzmény InteriorLulu
OK, a film valóban nyitva hagyja a kérdést, lehet, hogy bűnös a pap, lehet, hogy nem. De miért baj ez? Ez valóságos probléma sok esetben, nem tudjuk eldönteni, hogy XY bűnös-e egy szituációban. Szerintem ez éppen jó így.
9/10
InteriorLulu febr. 05. 15:21:20 9/10 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Írod: "Hiszen [a film] azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről azt hirdetik, hogy visszaélt a helyzetével és szexuálisan közeledett egy fiatalkorúhoz..."

Nem "hirdetik" ezeket a papról. Ezeket kizárólag Aloysius nővér gondolja, meg is van erről győződve, ám még ő sem hirdeti, hiszen csakis a fiatal nővérrel osztja meg. Valóban nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy a pap követett-e el bármit a fekete kissrác sérelmére; mutatnak erre jelek, de az ellenkezőjére is. Ami - Aloysius blöffje által - biztosra vehető, hogy az előző munkahelyeit illetően mondhatni, van vaj a füle mögött, azaz korábban elkövetett cinkes dolgokat.

Egyébként pedig a film nem azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről a nővér azt állítja, hogy visszaélt a helyzetével, hanem azt, hogy a helyzetével akár vissza is élhetett, azaz lehet akár bűnös is a pap. Magyarán ebben a kérdésben (!) nem állít semmit. És pont ez az, ami miatt sokaknak nem tetszik a film.
tortura 2019 okt. 20. - 16:25:00 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Hát, mondjuk sokat elmond róla az is, hogy a nevelt lányát vette feleségül.
9/10
joshfeed 2019 szept. 24. - 23:18:44 9/10 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Pont ugyanez jutott eszembe ! Noha nagy színésznőnek tartom Meryl Streepet, de ő a feminizmus egy szószólója Hollywoodban. Olyan jól játszotta szerepet, hogy ki is tudnám nézni belőle a fent említett rágalmazást és előadásmódját.
Philip Seymour Hoffman hatalmas volt abban a filmben is. Nyugodjék békében...
Mocsokpalánta_a_moziban 2019 júl. 22. - 00:25:59
Nagyon jó film!
2008-ban készült, nem tudom, hogy ma, a #metoo-korszakban elkészülhetne-e?
Hiszen azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről azt hirdetik, hogy visszaélt a helyzetével és szexuálisan közeledett egy fiatalkorúhoz...
A filmbeli papról nem tudjuk, hogy bűnös-e, de inkább rokonszenves ember.
Viszont Woody Allent tiltólistára lehet tenni Amerikában régi, nem bizonyított szexuális visszaélések vádjával...
tortura 2019 máj. 27. - 17:04:48 Előzmény Corpse Bride
"Mery Streep jól alakít, de a folytonos szemrehányásai, (a megbocsátásra való képesség alapvetõen hiányzik nála) taszítók. Mi ebben az erkölcsös? "
Hát, komám, a kérdésed nem rossz. Ám erről M. Streep tehet a legkevésbé. Talán a keresztény egyházat kellene erről megkérdezni, ők tudják rá a választ.
sasbaa 2019 máj. 18. - 20:14:08
A főbb szerepekben kiválló szinészek játszanak . Kár érted Hoffman! Meryl is hozza a tőle elvárt maximumot. Egyházi körökben tapasztaltak alapján hitelesnek látom a történet levezénylését. Aloysius Beauvier nővér karaktere a meggyőződéses gonosz, a megkeseredett nő elsátánosodása. Ahogy mondta: még ha pokolra kerül is, de megállítja az Atyát.... oda kerül nincs kétség. Hány, de hány hozzá hasonló nő keseríti meg sokak életét? Remélem magukra ismernek néhányan.
robi_69 2019 ápr. 08. - 23:34:14
Meryl Streep azon kevés színésznők egyiket, akiket szívből rühellek, de azt el kell ismerni, hogy ebben a filmben brillírozik. Ő egy személyben a legfőbb inkvizítor és a Csillagok Háborúja Uralkodója (Palpatine császár) női (de inkább banya) kivitelben, ráadásul nagyon hitelesen.
A film minden részletében kiválóan megrendezett és filmezett, nem szájbarágós, elgondolkodtató, bár pusztán egy perc katartikus élményt ad a nézőnek. A vége után is megmarad bennünk a Kétely, de ahhoz ne férjen kétség, hogy meg kell nézni.
9/10
sisteryes 2018 júl. 09. - 09:00:18 9/10
Azt,hogy mekkorát alakítottak a színészek ,rengetegen leírták előttem. Nagyon erős filmnek tartom,amit kapunk nem más,mint 104 percnyi KÉTELY. Nem tudom ki hogy van vele, de érdemes elgondolkozni hányszor esünk bele a saját életünkben is ,hogy ítélkezünk,véleményt alkotunk egy pletykára alapozva. Mennyire vagyunk befolyásolhatóak.. A másik oldalról pedig ,milyen sokszor vannak megmagyarázhatatlan érzéseink ,amiket vagy elhesegetünk,vagy az idő beigazolja... és hányszor van az életünkben kételkedés, tegyem ,ne tegyem, kell tennem,nem kell tennem.... ezt szerintem mind körbejárja a film. Egy hullámvasút a film,ahogy a mi érzésink is fel alá járnak közben végig.
7/10
doricki23 2017 dec. 21. - 15:27:44 7/10
Jó kis film, jó a történet is, viszont a karakterek tényleg olyan félig-meddig megírtak és bemutatottak. Jó film, én ajánlom.
5/10
Corpse Bride 2016 szept. 19. - 15:37:11 5/10
Roppant felhígított, elnagyolt dráma. Nagyon kevés karaktert vonultat föl, a konfliktusokat éppen hogy érinti, ahelyett hogy alaposan körüljárná. A szereplõkrõl alig lehet megtudni valamit. Egyértelmûen a kétértelmûségre van kihegyezve, túl sok benne a ködösítés.

Leggyengébb jelenet: Beauvier nõvér és Flynn atya négyszemközt. Heves érzelmi reakciók, egymás fejéhez vagdosnak érveket, szent(?) meggyõzõdéseket, egyre fokozódó hangerõvel, végül már kiabálnak mint egy rossz házasságban. Hiteltelen, erõsen taszító.
Legjobb jelenet: Beauvier nõvér beszélgetése Donald Miller édesanyjával. Valódi konfliktus egy nõi szerzetes és egy fiát féltõ anya (világi nõ!) között. Ez jött át a legszebben, fõként Viola Davis-nek köszönhetõen.

Mery Streep jól alakít, de a folytonos szemrehányásai, (a megbocsátásra való képesség alapvetõen hiányzik nála) taszítók. Mi ebben az erkölcsös? Aztán legvégül neki is vannak kételyei. Na persze, kinek nincsenek. Nem fogott meg.
9/10
Nótárius 2015 aug. 11. - 11:36:58 9/10 Előzmény vizipok56
Az "egy pohár mesterséges köpõcsésze" = önmagát minõsítõ értelmetlenség.
vizipok56 2015 júl. 10. - 18:45:30
Mesterségesen keltett vihar egy pohár mesterséges köpõcsészében...
offtopic
Ezüstliliom 2015 márc. 20. - 14:23:28 Előzmény Nótárius
Köszönöm!:)
9/10
Nótárius 2015 márc. 19. - 01:42:59 9/10 Előzmény Ezüstliliom
Március 17-én 17 óra 20 perctõl adta a Paramount Channel.
Ezüstliliom 2015 márc. 18. - 14:59:25
Mostanában adta ezt a filmet valamelyik TV adó, ugye? Meg tudná nekem valaki mondani, hogy melyik?
9/10
Nótárius 2015 márc. 18. - 11:47:00 9/10
Magával ragadó, elgondolkodtató film, egészen elképesztõen hiteles, nagyszerû színészi játékkal. Nekem Amy Adams alakítása még Meryl Streep-énél is jobban tetszett, de lehet hogy csak az utóbbi nehezen elviselhetõ, intoleránsan ellenszenves filmkaraktere miatt.
Hogy a pap bûnös volt e, ahhoz természetesen elõször is azt kellene tisztázni, hogy pontosan kinek, milyen szempontból való megítélése alapján határozzuk meg a bûnösség fogalmát; hogy mi is a bûn. (?) Ez ugyanis többszempontú szubjektív megközelítéssel nagyon sokféle lehet. Természetesen mindenképpen bûnös egy olyan ember szemében, aki számára egy golyóstoll-használat, egy világiasb dal, vagy bármi az õ kitaszító merevségétõl eltérõ dolog büntetésért kiált. Természetesen semmikképp nem bûnös, mindazok számára, akik (a filmben kifejtetten) az afro kisfiú édesanyja és James nõvér szeretet-elvû elfogadó hozzáállásával viszonyulnak a történtekhez, illetve ahhoz, ami megtudható volt ebbõl a film alapján.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu