Lady Bird

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 94 perc, 2017

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt.
Christine "Lady Bird" McPherson (Saoirse Ronan) teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf), akivel örökös harcban áll. Marion nővér, és fáradhatatlanul dolgozik, hogy ellássa családját, miután Lady Bird apja elveszíti az állását. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben, az amerikai gazdaság szeszélyesen változásai közepette játszódó történet érzékeny tükröt tart a kapcsolatoknak, melyek formálnak minket, a hiteknek, melyek meghatároznak minket, és a páratlan szépségű helynek, amelyet otthonnak nevezünk.
Bemutató dátuma: 2018. március 1. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Christine 'Lady Bird' McPherson
Marion McPherson
Larry McPherson
Jenna Walton
Kyle Scheible
Danny O'Neill
Julie Steffans
Miguel McPherson

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
strln888 jún. 06. 10:31:28 2/10 Előzmény InteriorLulu
Nem is a sok közhely volt önmagában a gond, hanem hogy ezeken túl nem sokat tudott nyújtani. Gondolok itt ilyenekre, hogy érdekes történet, humor, izgalom stb. Azt hiszem végülis egyetértünk, hiszen a hozzászólásod végén te is arra jutottál, hogy érdektelen volt számodra.
7/10
InteriorLulu jún. 03. 16:12:44 7/10 Előzmény strln888
Gondolom az írásakor szellemesnek és eredetinek gondoltad a sajnos sokkal inkább fárasztó és közhelyes (!) hsz-edet - bocsi, de számtalan ilyesmit olvastam már a porton, imdb-n az elmúlt sok-sok évben, ezért tartom annak...
Na de a lényeg: mivel a film határozottan és szándékoltan egy átlagos lány felnövéstörténete, az égvilágon semmi értelme olyan közhelygyűjteménynek minősíteni, melyben a pasizás, alkohol, szülői konfliktus, egyetemi felvételi stb alkotják a kliséket, lévén ezek mind a műfaj kvázi kötelező kellékei, alapelemei. Ezek és/vagy hasonlók nélkül egyszerűen nem lehet elmesélni egy átlagos 17-18 körüli fiatal életét. Ilyen alapon minden maffia-, zsaru-, háborús filmet, krimit, egyéb műfaji filmeket közhelygyűjteményként lehetne aposztrofálni, hiszen mekkora sablon már, hogy maffiózók birkóznak egymással és a törvénnyel, bűnözők a zsarukkal, katonák egymással, rendőrök nyomoznak a gyilkossági ügyben stb... Nem. Mozgókép (és irodalom) esetében közhelyességről, elcsépeltségről jórészt az egyes fordulatok esetében lehet szó, emellett karakterek, helyszínek, a kép ilyen-olyan beállításai és hasonlók kapcsán, viszont soha nem műfajok alapelemeit illetően.

Ami pedig még konkrétabban a Lady Bird-öt illeti, érzek benne egyébként kicsit sablonos megoldásokat (egy-két fordulatot, karaktert), és bár tényleg rendkívül életszerű és hiteles itt szinte minden és mindenki, a hősünkkel esett történések, a problémái talán már valahogy túlságosan is átlagosak, és így kissé érdektelenek - nekem.
offtopic
KeyAccountManagerkovács máj. 12. 09:43:14 Előzmény _ _ _ _ _ _ _
Pici kiegészítés ehhez: Bár a Lady Bird az szó szerint tényleg Hölgy Madár, de a katicabogarat hívják ladybirdnek. Szóval inkább katicát jelent.
2/10
strln888 2020 jún. 01. - 17:50:53 2/10
Közhelygyűjtemény, bár annak elég alapos.
Élénken el tudom képzelni az értekezletet, ahol ezt a filmet kitalálták.
Bejön a főnok és aszongya: "Kolégák! Csinálunk egy filmet! Írjuk össze, milyen kihívásokkal, problémákkal találkozik egy kamasz lány!"
Megy a brainstorming, mindenki benyög valamit, gyűlnek a táblán a pontok:
- pasizás
- alkohol
- veszekedni anyuval
- egyetemre felvételizni
... és így tovább.
Elfogynak az ötletek, tele a tábla, így szól a főnök: "Kész".
Valaki jelentkezik: "Elnézést, amúgy miről fog szólni a film? Mi lesz a sztori?"
Mire a főnök: "Sztori? Ó, az nem kell. Nézd a táblát, mennyi pontot összeírtunk. Mindegyikről leforgatunk egy 5-10-20 perces jelenetet, aztán random összevágjuk az egészet, amíg ki nem jön a 94 perc."

Ui.: azért nem 1 pontot adtam, mert a színészek jól játszanak (de minek).
7/10
IDS 2020 máj. 16. - 00:21:45 7/10
Egy nagyon emberi film ami a felnőtté válás rögös útjáról és egy anya-lánya kapcsolatról szól, amibe bele van kodólva a konfliktus, mert 2 nagyon erős és önfejű karakterről van szó. Sajnos a katarzis elmaradt, de lehet hogy ez az én hibám. Mindenestre ajánlom megnézésre, de csak azoknak akik értékelik a fekete humort és szeretik a hétköznapi emberekről szóló történeteket.
7/10
IDS 2020 máj. 16. - 00:15:03 7/10 Előzmény freeware
Humor van benne, csak kevesen értik és értékelik a fekete humort. Sajnos Magyarországon nem csak gazdasági, de humordeficit is van. Nálunk sajnos inkább csak az emberi anyagcserével kapcsolatos poénok mennek.
5/10
kecsup 2019 dec. 18. - 17:38:11 5/10
Elmegy, de nem tudom, mi ért ebben a filmben akár egy Oscar jelölést? Meg valahogy befejezése sincs.
AdiRicka 2019 jan. 09. - 12:26:49
Élvezhető, jól átélhető és életszerű film remek színészi játékkal. Tetszett, 7 pont.
8/10
end33 2018 dec. 27. - 10:17:54 8/10 Előzmény pikigeri
Ha a tehetségét akarod látni, nézd meg a "Komfortos mennyország"-ot. Már ott, szinte gyerekként lesöpört minden eddigi színész-csodát.
8/10
end33 2018 dec. 27. - 10:11:50 8/10
A szó szoros értelemben, - mint eddig is mindig, - rabul ejtett Saoirse Ronan játéka. (Nélküle a film fabatkát sem érne.) A rendezésnek meg fel kellett volna nőni a filmhez és a főszereplőhöz. - Ha így lett volna, egy sokkal jobb film is kikerekedhetett volna, egy hétköznapi "felnőtté válás"- történet összevágott, egymás után rakott snittjei helyett.
9/10
tarantella 2018 okt. 30. - 23:50:34 9/10 Előzmény pikigeri
Csatlakozom. Szerettem ezt a filmet, és pont azért amiért itt többen támadták: mert semmi különösről nem szól... kellenek a hétköznapi történetek is, amennyiben jól vannak elmesélve és ez jól van. Gratula Saoirse-nak aki megint remekelt... nagy színésznő lesz belőle
9/10
pikigeri 2018 szept. 24. - 15:27:25 9/10
Kiemelkedő coming of age film. Nagyon mély, érzelemdús, nagyon emberi és életszerű film. Vicces, megható és ugyanakkor könnyed és szórakoztató is. A két legjobb barátnő közös négyszemközti beszélgetésein néha majdnem leestem a székről a nevetéstől. Lady Bird szerepére tökéletes választás volt Saoirse Ronan. Én eddig 2 Saoirse Ronan főszereplésével készült filmet láttam ezt és a Brooklyn című filmet és mindkettőért teljesen jogos az jelölés. Saoirse Ronan óriási tehetség. Kiemelkedő volt Laurie Metcalf játéka is. Az utolsó jelenet, pedig leírhatatlanul szép. 10/9
6/10
alien1976 2018 júl. 11. - 05:47:39 6/10
Családi film, ami nagyon beakarja mutatni a tinik életét, a problémáikat mind a suliban, mind a haverok között, és persze a családban. De valahogy nem működött. Lapos, kicsit néha uncsi volt. Próbált életszagú lenni, ami néha sikerült is. Amit hiányoltam azok a poénok, a vicces jelenetek.
2/10
Konsti_ 2018 jún. 27. - 23:53:18 2/10
Csatlakozom az előttem szólóhoz mindenben. Lapos történet, de még az a kis történés is felszínes. Az Oscar jelöléseket nem tudom mire vélni...
csak annak örülök hogy nem mozban néztük és így beletekergetve "végig" tudtam nézni.
2/10
freeware 2018 jún. 23. - 17:14:58 2/10
Unalmas, én nem értem miért ilyen magasak a pontjai. Lázadó tini, nulla történet, nulla humor. Erősen nem ajánlott... Ezt jelölték 5 Oscárra???
1/10
metzj 2018 jún. 16. - 18:52:08 1/10
Dög unalom, semmi mondanivaló. Egy átlagos amerikai család átlagos élete... Egy poén sem volt benne annak ellenére, hogy vígjátéknak van beharangozva. Nem tetszett, alig vártam a végét...
expa 2018 jún. 16. - 16:57:57
Mások életét nézed vagy éled a sajátodat...
6/10
pihes 2018 jún. 16. - 15:23:22 6/10
Családi élet átlaga Amerikában. Semmi különös, nézhető...

6/10
_ _ _ _ _ _ _ 2018 máj. 21. - 13:36:12
bocsánat A törzs, ukrán -régem láttam-
_ _ _ _ _ _ _ 2018 máj. 21. - 13:23:54
Uhh, nem jó... árad belőle az amerikaiság. A Sráckor (Richard Linklater) is ettől rossz ,de az igazán nyomorforgató ebből a műfajból a Gilbert Grape és a Marvin szobája. Szerintem borzalmasan semmiről nem szólnak ezek a filmek... olyan az az ország ,mintha semmi nem lenne ott, csak nagy terek... ,sok üres tér, üres emberekkel ,akiket a popkultúra teljesen felzabált. Nem rossz a Lady Bird ,csak tényleg ez a "remekül megcsinált érdektelenség" 10/6 ... Az állomásfőnök még ilyen... Valami kritikus írta a Hölgymadárról (milyen vicces lefordítva), hogy ,ha ilyen borzalmas volt akkor felnőni, akkor milyen lehet most? Ezt azért nem egészen értem: Mi olyan borzalmas a lány életében? Erre a Madárkák akar rímelni ,csak az az izlandi dokurealizmus, amivel megcsinálták halálra untatna ,ha még egyszer meg kéne néznem. Amennyiben igazán jót akarsz látni akkor a Tizenhét című német filmet javaslom... az már kemény viszont ,ha igazán igazán igazán durvát akarsz látni: A törzs (lengyel). -persze se egy Gaspra Noe ,de nagyon sötét vagy a Bang Gang, a modern love story a szabad szerelem jegyében, amiből viszont a legjobb természetesen az Álmodozók. Én is úgy érzem nagyon elájult a kritika ettől a haknitól----ˇ> Valóban valamivel jobb ,mint a középszer, áraszt is egy bizonyos hangulatot, csak egy nulla és a szokásos drog, sex, erőszak nem túlzásokba eső változatából ,csak a valóság szaga hiányzott: A lázadás mámora (,bár az meg nem egy Száll a kakukk fészkére).

fiatalabbakról:
13 -amerikai 10/6 (a giccs miatt a megvalósításban ,Lady Bird-ben is van .lásd vége -tartalmat mindig giccsel kell pótolni, ezt úgy bírom -Aronofsky filmjei kivételek ez alól- ,mert rendben a Requiem-ben is van ,de az mekkora film! - ízlés kérdése, drogos, romantikus (Forrás), művész (anyám!) filmnek elnézem)
Amateur teens 10/10

Összes hozzászólás