Mulholland Drive – A sötétség útja

Bakancslistához adom
Mulholland Drive
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-amerikai thriller, 145 perc, 2001

Értékelés:

215 szavazatból
Szerinted?

A világhírű és sikeres fenegyerek David Lynch rémálma az angyalok városában folytatódik. A Mullholland Drive televíziós sorozatnak indult, úgy, mint korábban a Twin Peaks. A sorozatos heti televíziós megmérettetésre azonban Lynch izgalmas film noir-t ötölt ki, amely erotikus thriller, börleszkbe hajló tragikomédia, melodramatikus love story, szimbolikus ars poetica, szarkasztikus társadalomkritika és pszicho-horror is egyben. Hamisítatlan Lynch-mix tehát. Aztán a vágóasztalon rejtélyes puzzle-t rakott össze, amelynek megoldásához az összes motívumgazdag epizódra emlékezni kell.

A történetben minden részlet fontossággal bír - rájövünk, amikor visszafelé haladva fejtegetjük és kötögetjük a cselekményszálakat. Minden titok nyitja és kulcsa a bérlimuzin utasa, egy gyönyörű hollófekete hajú, nagyestélyis nő. Tökéletesre metszett arca Hófehérkéé, a teste Jayne Mansfieldre emlékeztet, akit mindjárt az elején el akarnak tenni láb alól. Ekkoriban landol az Ontario állambeli Deep Riverből a sejtelmes femme fatale pandanja, egy törékeny, ártatlan, szőke kis nő, kedves, naiv és optimista. A filigrán szőke Betty világrengető ambíciókkal érkezik a nagyvárosba, hogy ideiglenesen befészkelje magát színész nagynénje üres házába, amely időközben Rita rejtekhelye lett.
Bemutató dátuma: 2002. április 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Betty Elms/Diane Selwyn
Rita/Camilla Rhodes
Adam Kesher
Coco Lenoix
Vincenzo Castigliane
Harry McKnight
Louise Bonner

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2002
  Legjobb vágás: Mary Sweeney
 • Cannes-i fesztivál

  2001
  Legjobb rendező: David Lynch
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2002
  Legjobb filmzene jelölés: Angelo Badalamenti
 • Cannes-i fesztivál

  2001
  Arany Pálma jelölés: David Lynch
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb filmzene jelölés: Angelo Badalamenti
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb rendező jelölés: David Lynch
 • Golden Globe-díj

  2002
  Legjobb forgatókönyv jelölés: David Lynch
 • Oscar-díj

  2002
  Legjobb rendező jelölés: David Lynch

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Ujj András febr. 20. 17:25:04 1/10 Előzmény Sachinho
pls valahogy juttasd el hozzám, hogy valójában miről szól ez a film. (nem viccelek)
1/10
Ujj András febr. 20. 17:23:18 1/10 Előzmény fwwm
miféle iszonyat mászott a te bőröd alá? hol véltél felfedezni a filmben bármiféle iszonyatot ? lol
6/10
Léc2 2023 dec. 31. - 17:28:52 6/10
Kedvelem a hasonló témájú filmeket. Már régen láttam, de még emlékszem a fontosabb pillanatokra, ahogy a ciguscsaj befűzi a virtuális fehér bigét. Ezért adják a díjakat. Minden az aktuális helyzet függvénye.
2/10
IWantSunshine 2023 máj. 08. - 03:56:05 2/10
Tudom hogy tetszenie kellene, de nem teszik, még csak kicsit sem. Twin Peaks után nagy csalódás
10/10
Morpheus19 2022 jún. 11. - 22:35:01 10/10
Lynch fő műve a Twin Peaks harmadik évada mellett, egyértelműen az ereje teljében volt amikor elkészítette, olyan tökéletesen használja ki a filmben mint művészeti formában rejlő lehetőségeket (operatőri munka, vágás, hangsáv 100%-ban tudatos és kiemelkedő megtervezéséről beszélünk jelen esetben), hogy lehetetlen nem beleveszni ebbe a szinte folyékonyan pszichedelikus-szürreális rémálomba, már amennyiben nem próbálunk görcsösen válaszokat keresni olyan kérdésekre, amikre nem biztos, hogy vannak és nem is biztos, hogy egyáltalán kellenek.

Magával ragadó, hamisítatlan nagybetűs filmélmény a Mulholland Drive, olyan amihez fogható évtizedenként maximum egy születik (legutóbb szintén pont Lynch jóvoltából : Twin Peaks: The Return).
10/10
fwwm 2022 márc. 07. - 22:22:46 10/10
Nagyon sokan besétálnak Lynch csapdájába és kényszeresen keresik a megoldást, az értelmezést. Kaparnak érte, de minduntalan elbuknak. Végül kínjukban, és az önérzetességtől fűtve idejönnek 1 pontokat osztogatni meg fikázni, bizonygatni magukról, hogy mennyire korlátozott a befogadókészségük.
Ebbe a filmbe vagy belehelyezkedsz és hagyod, hogy a bőröd alá másszon az iszonyat, vagy hagyod a fenébe. (Leginkább Bergman Persona-jához áll közel,nem lepődnék meg, ha Lynchet ez a film ihlette volna.)
Aki pedig még soha nem is hallotta azt a szót, hogy szürrealizmus, az gyorsan keressen magának más szórakozást az estére és kerülje el ezt a filmet.
1/10
Robert_Feher1985 2020 jún. 17. - 23:42:06 1/10
Na ez a film az, amire a legjobb szó, hogy ganéj. Az értéke kb. annyi, hogyha fogsz egy zsákot, és jó nagyot belefingasz, akkor előállítottál egy olyan dolgot, ami ezzel teljes mértékben egyenértékű.
Orsi7979 2019 nov. 17. - 17:30:04 Előzmény Sachinho
Kedves Sachinho, engem érdekelne, mert bár szeretem a gondolkodós filmeket, és hülye sem vagyok, valahogy nem áll össze teljesen, és jelenleg inkabb azt érzem, hogy csak felbosszant, mert szerintem ez is olyan film, amit vagy csak sokadik nézésre értesz meg; és sajnos ezt többször nem lenne türelmem figyelmesen végignézni, vagy ha valaki elmagyarázza... Így meg az ember sutának érezheti magát, holott nem mindenki az, csak ugye a ott direkt keszekuszaság, ami persze lehet zsenialis, csak van amikor mar inkább a túl sok jobban kifejezi amilyen hatást elért... A lényeg, megköszönném, ha elmagyaráznád! :)
10/10
Sachinho 2019 szept. 12. - 00:32:23 10/10
Én sokadszor néztem meg és a 2-3. nézésnél már gyanítottam, h miről szól és hogy hogyan kellene elindulni, hogy értelmezni tudjuk a filmet, de most asszem összeállt bennem a komplett magyarázat. Semmi misztikum, semmi túlvilág, meg semmi valóságtól elrugaszkodás nincs. Nincs belemagyarázás, nem kell szélesebb látótérben gondolkodni mint amit a józan ész diktál, semmi szimbolizmus, isteni baromságok, nincs kétértelműség, h bele lehessen magyarázni bármit, stb.
Ha távolabbról nézzük a filmet és nem hagyjuk hogy a nyomorult rendező befolyásoljon minket az időben való ugrálással, ráadásul úgy hogy a valóságot, a féligazságot és a képzeletet is keveri, akkor mindenkinek letisztul a kép. Érdekel valakit hogy valójában miről is szól ez a film? :)
1/10
sziszakpali 2019 aug. 17. - 12:59:18 1/10
Szenvedés volt végig nézni, pedig szeretem a bonyolult filmeket. Viszont a nők szépek benne :)
10/10
lazulom 2019 júl. 16. - 09:11:00 10/10
Spoiler!!!
A film a Bardóban játszódik, ezért nem értik sokan.
"Csönyid bardo – Halál utáni állapot. A valóságos átélésének bardója. Az új bardotest formája teljesen megegyezik a fizikai testünk formájával, de tulajdonságai szabadon megváltoztathatók, mivel tiszta tudati kivetülés. Így, mivel erre nem érvényesek a földi természeti törvények, különleges képességekkel rendelkezik, mint az álombeli test. Például tud repülni, átmehet a falakon, teleportálni tud, sebezhetetlen, alakváltó. A körülötte lévő világ kivetülése a megszokott környezete, amennyiben kötődik környezetéhez, vagy hirtelen halállal hal meg.
Nem tudni pontosan, hogy az elhunyt bardotest melyik világban tartózkodik, a mi világunkban, vagy valamilyen túlvilágban, de ennek nincs is jelentősége, a köztes létben kóborló tudat mindkét világot egyformán érzékeli.
Ezzel együtt ez az érzékelés sokkal mélyebb, kifinomultabb és sokrétűbb.
Találkozhat például hozzá hasonló bolyongó elhunyttal is (karmikus árnyak), akiknek létét képes érzékelni. Saját tudatállapota, az álmok jellegéhez hasonlóan lehet rémisztő (ha megrémül attól, hogy már meghalt) és nyugodt is, ha pozitív érzések uralják lelkiállapotát.
Első esetben gyászolóinak csoportjából kiváló rémalakot érzékel, aki tudatát üldözi, második esetben olyasvalakit, aki segítségére jön, és végigvezeti a bardo állapotain.
Ezeket a segítőket a tibetiek istenségeknek tartják, megvilágosodott lényeknek. A csönyid bardo első hét napján naponta megjelenik egy segítő, akik szabadon változtathatják alakjukat. Bár ezek a lények a haldokló tudatának kivetülései, különböző tudati aspektusok megszemélyesítései, hatalmas energiát közvetítenek.
A haldokló az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes tudatával átfogni az emberi világ tényeit, hiszen magasabb szinten érzékel már, vizuálisan úgy látja a világot, mintha az valamilyen halvány derengő térben úszna. Ha a haldokló a segítő lényeknek a természetét felismeri, annak a fény ebben a térben újra megjelenik, amellyel aztán egyesülve elérheti a végső felébredést.
A csönyid bardo átlagosan kétszer hét napig tart, ekkor megjelenik a halott elmúlt élete iránt érzett vágyódás, szimbolikusan Jáma, a halál istene elszámolásra ösztönzi a halottat, de ő maga nem ítél és nem vádol, a halott átéli cselekedeteit mások szemszögéből is. Ekkor a tökéletesedés iránti vágy ébred benne, ezzel kezdetét veszi az újramegtestesülés következő bardója. A tibeti lámák nem tartják ezt a folyamatot tudatosnak, legtöbben álomszerűen haladnak át ezen a szakaszon."
István Pityu Herczeg 2017 jún. 27. - 13:13:54
Ezeket a filmeket direkt úgy készítik hogy ne legyen semmi értelmük, viszont azért legyen valamennyi összefüggés a jelenetek között. Így a nézõk képesek mindenféle faszságot belemagyarázni a film cselekményébe. Ez annyira olcsó trükk.
3/10
sawyerx 2016 nov. 29. - 14:46:32 3/10
Szeretem használni az agytekervényeimet, és órákon át filózni egy nem szájbarágós filmen, ennél nálam az a gond, hogy ez a fajta rendezés, esemény bemutatás egyáltalán nem köt le, csak azért meg nem szenvedem végig, hogy teóriákat olvasgassak. A Donnie Darko hatalmas favorit, ez sajnos nem.
10/10
legrosszabbkutya 2016 nov. 28. - 09:29:31 10/10
Nem értem, hogy néhányotok miért érzi ennyire kényszerûnek, hogy az egész világ tudtára adja, hogy nem rendelkezik megfelelõ mértékû intelligenciával, hogy megértse a film tartalmát, és a szubjektivitás fogalmát.

Szerintem zseniális alkotás, ami egy kicsit legalább a szürkeállományt is megdolgoztatja, ami persze nem kedvez azoknak, akik kizárólag \"késztermékeket\" fogyasztanak.

Ha valaki szeretne egy kicsit többet megérteni a filmbõl, mint amennyi önerõbõl sikerült, annak adhat egy kis segítséget a Gúgli, a \"A Mulholland Drive értelmezési lehetõségeirõl\" keresõkulcs beírása után.
3/10
sawyerx 2016 nov. 27. - 17:06:47 3/10
1 óráig bírtam, nagy kalap fos, viszont a színészek jól játszanak. David Löncs tényleg flúgos.
Viharsziget 2016 jún. 28. - 16:25:21
Vagy ezek a lány fejében játszódhatnak le?!
Viharsziget 2016 jún. 28. - 16:02:39
SPOILER KÉRDÉSEK.

Amikor a két nõ elmegy a 12es házhoz, akkor az a nõ, aki kijött átküldi õket a 17.be. Na most ha a szõke Diana akkor ott a nõ, hogy hogy nem ismeri fel? Továbbá kokonak Bettiként mutatkozik be, de a film végén Dianaként akkor látja elõször. Akkor az elõbbit képzelte, vagy álmodta? Továbbá a lány megöli magát, de õ fekszik az ágyon? Ha igen, hogy láthatta ott feküdni saját magát a barna hajú lánnyal?

És ami fontos. HA A SZÕKE FELBÉREL EGY BÉRGYILKOST, HOGY ÖLJE MEG A BARNÁT, ÉS A GYILKOSSÁG ELMARAD, MERT BALESET LESZ, A BARNA ELVESZTI AZ EMLÉKEZETÉT, UTÁNA, HOGY TUD A SZÕKÉVEL SZERETKEZNI, RÁADÁSUL SEGÍT IS NEKI, NA DE HÁT MEGAKARTA ÖLETNI...SzÓVAL hogy is van ez???,
KKrisz12 2016 jan. 08. - 22:00:03
Szerintem a film eleje nem álom, hanem a két nõ kísértetét látjuk (vagy valami hasonlót). A két idõs ember szerintem a szõke Diane rokona volt, mikor "Hollywoodba érkezik", már õk is halottak. Ez megmagyarázná, miért vihognak olyan idétlenül és életszerûtlenül a kocsiban. És megmagyarázná a film elsõ felének szürrealitását, valamint, hogy miért üres és makulátlan a lakás, mikor a nagynéni hazaér.
nandelecki 2015 márc. 09. - 23:25:37
Érthetetlen, értelmezhetetlen? Talán épp ellenkezõleg. Szürrealista alkotás, erõsen kidolgozva az apró részleteket. Motívumok, szimbólumok halmaza az összefüggések számtalan kapcsolatának mezsgyéjében. Különbözõ érzések kitûnõ szeparációval jelennek meg, melyek megrendítenek, magukkal sodornak, majd összetörnek. Mélyebbnél mélyebb érzelmek, melyek egész egyszerûen tapinthatóan elénk kerülnek. Nagyon precíz, kiváló a rendezõi munka, ahogyan a forgatókönyv is remek. A színészi játék szintén kiváló. A Llorando címû dal egészen káprázatos, érzelmi katarzis.

Lynch mesterien ért a feszültségteremtéshez, zavarkeltéshez. Ebben és az Útvesztõben is páratlan kifinomultsággal mutatja be az olyan érzelmeket, mint a szerelem, bûntudat, szomorúság, fülledtség, erotika, vagy félelem. Kiemelkedik az átlagrendezõk közül, gyönyörûen prezentálja a filmkészítés különféle aspektusait.

Engem mélyen megérintett, még a hatása alatt vagyok, de ambivalens érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Talán ha kicsit könnyebben értelmezhetõ, vagy kevésbé beteges, jobban tetszett volna. Mindenesetre nagyszerû filmnek tartom, bár még emésztenem kell, de egyelõre 7/10, de ez könnyen mehet még felfelé.
1/10
boom49 2014 nov. 29. - 17:46:10 1/10 Előzmény pie85
Nekem ha már, akkor két értetlenségem van:
- mi a frász az a fickó az elején aki szívrohamot kap mikor meglátja a koldust?


SPOILER

Az öreg pár az elején van, valahol elmondják hogy Diana rokonai. Már nem emlékszem pontosan, és vmiért sehol nem találni rendes cselekményleírást.
Nyilvánvalóan azért látja õket, mert úgy érzi csalódást okozott nekik.
Egy halvány esély van emelett arra, hogy Lynch esetleg a filmvilág pénzeseit akarta szimbolizálni velük Diana halálakor, akik megöletik a lányt amiért kicsinálta a sztárjukat. Nem lennék meglepve ha létezett volna ilyen szándék, de az is lehet hogy csak többet próbálok látni mint ami ott van.

A végén a fotózkodás egyértelmû, és a film gyakorlatilag egyetlen jó pillanata, ahogy szépen látjuk az egymást követõ szátrjelölteket: Diana - Camilla - Beth, mindannyian áttetszõk: tûnékenyek az állandó, csillogó álom-város, Hollywood látképe elõtt.

A film eleje viszont csak egy nagy nyazsgem, afféle hangulatteremtés szándékozik lenni - csak éppen nem mûködik, mert nem illeszkedik zenével, látvánnyal, hangulattal a film többi részéhez.

SPOILER VÉGE
Összes hozzászólás