A 10 legszexibb film

Ahol csak úgy izzik az erotikus feszültség a szereplők közt.

Többször is foglalkoztunk már a szexet merészen adagoló, korhatáros produkciókkal (a port.hu megkerülhetetlen és hiánypótló cikkei itt, ittitt, itt és itt ) de egy filmnek nem kell átmennie pornóba ahhoz, hogy szexi legyen. Sőt, lehet fülledt hangulatot teremteni úgy is, hogy egyetlen szereplő sem szabadul meg a ruhájától. És néha egy szexjelenetnél izgalmasabb az odáig vezető út, a színészek közt megteremtett kémia, vagy éppen az, amit nem mutat meg a kamera.

Íme, 10 film, amely izzik az erotikus feszültségtől.

Diploma előtt (1967)

Forrás: Embassy Pictures / Getty Images

 

Az Oscar-díjas Mike Nichols tabudöntögető filmjében a fiatal Dustin Hoffman alakítja a frissen lediplomázott, szégyenlős és visszahúzódó Bent, aki még csak most ismerkedik a szerelemmel. Tetszik neki a csinos Elaine, de közben hagyja magát elcsábítani a lány anyja, Mrs. Robinson (Anne Bancroft) által. Bennek döntenie kell, hogy folytatja a titkos kapcsolatot, vagy követi a lányt San Franciscóba.

A Diploma előttnek nemcsak Dustin Hoffman bemutatkozását köszönhetjük, de a Simon és Garfunkel Mrs. Robinson című dalának bebetonozását is a pop- és filmtörténelembe.

9 és 1/2 hét (1986)

Forrás: MGM

 

Adrian Lyne 20 évvel a legutóbbi rendezése után visszatért a nyomokban erotikát is tartalmazó Mélyvízzel, amiben sajnos nem volt köszönet, de ha kíváncsiak vagyunk arra, milyen volt fénykorában az erotika nagymestere, akkor elég csak a 9 és 1/2 hét című filmjét megnéznünk.

Az egykoron a filmvilág legnagyobb szexszimbólumának számító Kim Basinger alakítja a már sok csalódást átélt gyönyörű Lizt, aki a csibészes mosolyú John (Mickey Rourke) megnyerő egyéniségének képtelen ellenállni. A magas hőfokon égő kaland szép lassan átfordul egy bántalmazó kapcsolatba, előtte viszont megcsodálhatjuk a Joe Cocker zenéjére előadott, minden idők egyik legszexibb sztriptízjelenetét.

Vad vágyak (1998)

Forrás: PORT.hu

 

A 90-es évek az erotikus thriller műfajának fénykora volt, ekkor készült az Elemi ösztön, A tanú teste és a Vad vágyak, amelyet a jobb karrierre érdemes John McNaughton (Henry - egy sorozatgyilkos portréja, Veszett kutya és Glória) rendezett. És amelyben két tinilány azt állítja, hogy megerőszakolta őket egy tanár (Matt Dillon), de aztán jönnek a csavarok egymás után, és egy nyomozó (Kevin Bacon) is belekeveredik a játszmába.

Thrillerként tisztességes produkció a film, de ma már aligha beszélne róla bárki is, ha nem lett volna az a bizonyos édeshármas  Denise Richards , Neve Campbell és Matt Dillon részvételével, akik közt valósággal izzott a levegő.

Kegyetlen játékok (1999)

Choderlos de Laclos 1782-ben megjelent Veszedelmes viszonyok című regényét nagyon sokszor feldolgozták, az egyik legnépszerűbb adaptáció pedig az Kegyetlen játékok lett, amely kortárs környezetbe helyezte a sztorit. E szerint a milliomos Sebastian és mostohatestvére, Kathryn gonosz versengésbe kezd: az győz, aki a legtöbb szívet tudja meghódítani és porba tiporni. Célpontjuk a félénk Annette, aki elhatározta, hogy megőrzi szüzességét, míg férjhez nem megy.

Roger Kumble filmjéről elsőre mindenkinek az a bizonyos csók jut eszébe, és nem véletlenül, Sarah Michelle Gellar és Selma Blair közös jelenete olyan emlékezetesre sikeredett, hogy az MTV Movie & TV Awards Greatest of All Time 2020-as gáláján a két színésznőjének ítélték az elmúlt negyven év legjobb csókjelenete díjat.

Szerelemre hangolva (2000)

Forrás: PORT.hu

 

Wong Kar-wai filmje az 1962-es Hongkongban játszódik, főszereplői Chow, a helyi napilap főszerkesztője és felesége, akik új szomszédokat kapnak Li-Zhen és férje személyében. Feltűnő, hogy mindketten házastársuk segítsége nélkül költöztek be. Egyre több időt kezdenek együtt tölteni, miután párjuk munkára hivatkozva sokat marad távol. Egy napon rájönnek, házastársaik éppen egymás szeretői. És aztán bekövetkezik, amire Chow nem számít: beleszeret Li-Zhenbe.

A hongkongi rendező érzékeny, lírai és melankolikus mesterműve úgy szexi, hogy a szex teljesen hiányzik belőle. Olyan szerelmesfilm, amely a beteljesületlen szerelemről szól.

A sötétség útja - Mulholland Drive (2001)

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Fiatal színésznőjelölt érkezik Hollywoodba nagy reményekkel, de a castingok látogatása helyett egy rejtélyes fekete szépség foglalja le. A lakásában talált nő azt állítja, nem tudja, ki ő és hogy mit keres ott. Betty és Rita együtt próbálnak utánajárni a rejtélynek, és közben egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

David Lynch eredetileg televíziós sorozatként képzelte el a történetet, végül egy filmet vágott össze a pilotból, amely egyszerre lett neo noir, erotikus thriller, börleszkbe hajló tragikomédia, melodramatikus love story, szimbolikus ars poetica, szarkasztikus társadalomkritika és pszicho-horror.

A titkárnő (2002)

Forrás: Port.hu

 

Maggie Gyllenhaalról és James Spaderről nem a hollywoodi erotikus filmek tipikus főszereplői jutnak eszünkbe, de A titkárnő nem is tipikus Elemi ösztön-utánérzés. A női főhős példának okáért éppen egy elmegyógyintézeti kezelést követően érkezik haza szülővárosába, ahol új életet akar kezdeni. Hamarosan sikerül elhelyezkednie egy helyi ügyvédi irodában titkárnőként, ahol igen sajátos viszonyba keveredik agresszív főnökével. Az unalmas irodai munka helyett bizarr szado-mazo játékokkal ütik el az időt.

13 évvel később A szürke ötven árnyalatának alkotói csak szerettek volna ennyire merészek és felforgatók lenni.

Mr. és Mrs. Smith (2005)

Forrás: Port.hu


A világ két legszebb embere, Angelina Jolie és Brad Pitt alakítanak bérgyilkos házaspárt a karrierük csúcsán, abban a filmben, amelynek a forgatásán egymásba szerettek. Ennél több indok nem is kell a film szexisége mellett, talán csak annyi, hogy hőseink elég sokat akcióznak alsóneműben is, és maga a sztori is ötletes, kiderül ugyanis, hogy a házaspár egymás kiiktatására kapott megbízást.

Magic Mike (2012)

Forrás: Port.hu

 

Az erotikával fűtött filmek többsége inkább a férfi nézők ízlésére van szabva, de Steven Soderbergh megelégelte ezt az áldatlan állapotot, és készített egy olyan filmet, amelyben az izmos férfitestek jelentik a fő attrakciót. A mindössze 6 és félmillió dolláros büdzséből készült produkciót Channing Tatum producer-főszereplő saját sztriptíztáncos fiatal évei ihlették, és abból a szempontból is hiteles a film, hogy egyáltalán nem használtak testdublőröket vagy beugró táncosokat: minden színész saját maga adta elő a táncos és/vagy vetkőző számát.

A film váratlanul nagy sikere (167 millió dollárt szedett össze világszerte) után 2015-ben elkészült a folytatás (Magic Mike XXL), és jön a harmadik rész is az HBO Maxra.

Portré a lángoló fiatal lányról

Forrás: Mozinet

 

A francia Céline Sciamma filmje izgalmas alaphelyzetre épül: a grófi származású Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel a családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A fiatal lány viszont nem akarja elveszíteni a szabadságát, mindent megtesz a kényszerházasság ellen, így a Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során Marianne-nak nemcsak arra kell vigyáznia, hogy Héloïse előtt ne derüljön ki az igazi feladata, de egyre nehezebben tud ellenállni a lány vonzerejének is.

A több mint 50 díjat begyűjtő, különleges hangulatú filmet imádták a kritikusok is. A Port.hu munkatársa még az évtized legjobb filmjei közé is beválasztotta, mert

szívbe markolóan, érzékenyen és képileg is lenyűgözően beszél sorsról, szerelemről, vágyról, egyenjogúságról és önállóságról két csodálatos női alakítással a középpontban.”

via: Esquire