Nepperek

Bakancslistához adom
Clockers
amerikai filmdráma, 123 perc, 1995

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Strike a legkeményebben dolgozó nepper. A nap 24 órájában árulja a drogot. Főnöke, a helyi drogbáró előléptetést ígér neki. Amikor azonban a rivális neppert holtan találják, Strike-ot vádolják a gyilkossággal. Két fehér nyomozó kapja az ügyet. Régi motorosok, utcai gyilkosságokra és bandaháborúkra specializálódtak. Mazilli a gyors és könnyű megoldás híve, Rocco azt keresi, amit sokkal nehezebb megtalálni: az igazságot. Feltett szándéka, hogy rács mögé juttatja az igazi gyilkost.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    1995
    Arany Oroszlán jelölés: Spike Lee

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2015 jún. 13. - 21:26:59
Jó kis krimi, természetesen nem ez a lényeg. Az utcák drogdílerei, kuncsaftjaik, és számos fekete tinédzser élik eléggé kilátástalan életüket. A bûn, bûnözés és ennek hozadékai sokakat felõrölnek. Kényszerpályán mozog itt szinte mindenki, a bûnüldözõk sem sokkal különbek. Kemény, már-már gusztustalan jeleneteknek sincs híján a film. Számomra a legérdekesebb karakter Rocco Klein, Harvey Keitel pazar elõadásában. Amikor elõször tûnik fel, kollégájával Mazzilivel éppen kis szíverõsítõt vesznek magukhoz, majd hozzáfognak egy holttest megvizsgáláshoz. Közben csak úgy záporoznak a rasszista megjegyzések, poénok. Fergeteges jelenet, nem nehéz elképzelni, hogy a valóságban is megesik ilyesmi, ahogyan fehérek viccelõdnek egymás közt a feketék kárára. A kép innentõl kezdve azonban egyre árnyaltabb lesz, a valóság sohasem egysíkú, bõven van benne felfedeznivaló.
Spike Lee ezúttal is rengeteg ütõs jelenetet kínál a nézõknek, lehet ezeken meditálni, ezeket szeretni, vagy akár elutasítani. A téma eleve kizárja a közönyt, azért az egyik záró poén ("Ezek a feketék szép lassan kiirtják egymást") jól utal arra, hogy valójában ennek a problémának sohasem lesz vége. Azaz, a nyomozók akár lelkiismeretesen végzik a munkájukat, akár szimplán fekete gyûlölõk, a nepperek nem fognak eltûnni az utcákról. Mutogathat akárki akárkire, zsákutcában vannak és maradnak is.

9/10 - remek mozi. A Victor és Strike anyja, meg Tyrone anyja (Regina Taylor) is kimagasló benne!
Easy Rider 2010 szept. 11. - 11:22:40
manapság úgy futna, hogy Martin Scorsese presents... rendkívüli hangulata van, szinte ott érzem magam a gettóban. a szintén Spike Lee "joint"-hoz, a Szemet szemért címû remekmûhöz tudnám hasonlítani. must seen!!
10/10
Spooner 2009 dec. 27. - 23:15:32 10/10
Tetszett!! A maga mûfajában az egyik legjobb alkotás! ("Dr. Pratt" is nagyonjó volt elsõ alakításában :) )
blackman 2008 nov. 06. - 13:04:33
Na ez ismét egy nekem való film!Már be is írtam a telefonba emlékeztetõnek!
Zajac 2008 nov. 06. - 08:32:48
Régen valaki azt mondta nekem, hogy jó film most legalább megnézhetem :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu