Nyomorultak

Bakancslistához adom
Les misérables
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia krimi-dráma, 102 perc, 2019

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Stephane vidéki rendőr, nemrég költözött Párizsba és egy civil ruhás bűnüldöző egységhez kerül a város legproblémásabb negyedébe. A törvénytisztelő férfi számára sokkolóan hat, hogy az itt szolgálatot teljesítő kollégák az erőszaktól sem riadnak vissza szolgálatteljesítés közben, és teljesen szabadon értelmezik a törvényeket. A háromfős csapat tagja a rasszista fehér Chris és az afrikai származású, muszlim Gwanda, akik nem kímélik a külváros lakóit, s maguk is elsüllyednek a korrupció és bűn mocsarában. Stephane-nak rá kell döbbennie, hogy a környéken sajátos igazságszolgáltatás működik, ahol a békét a különféle bűnbandák tartják fenn, törékeny alkuk és pillanatnyi megállapodások alapján. S elég egy szikra, hogy fellángoljon a megállíthatatlan erőszak.

A film azon a környéken játszódik, ahol a rendező, Ladj Ly felnőtt; Párizs legszegényebb bevándorlónegyede nemcsak a francia főváros egyik legveszélyesebb környéke. A Nyomorultak az azonos című rövidfilm egészestés változata, amelyet a 2005-ös párizsi külvárosi zavargások inspiráltak. A film világpremierje az ’A’ kategóriás Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt, az alkotás az Arany Pálmáért versengett és elnyerte a zsűri díját. A film Franciaország Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában és a szakma egyöntetű véleménye szerint esélyes nemcsak az Oscar-jelölésre, de akár a díjra is. A filmet három kategóriában jelölték az Európai filmdíjra, s esélyes a legjobb film, a legjobb elsőfilm, a legjobb forgatókönyv díjainak elnyerésére. Egyöntetű vélemények szerint a Nyomorultak 2019 egyik legjobb, legfelkavaróbb filmje.
Bemutató dátuma: 2020. március 12. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Brigadier Stéphane Ruiz, dit Pento
La commissaire

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Cron 2021 szept. 18. - 04:41:51 4/10
Kiképzés remake, némi Isten városa jelenetekkel, teletömve PC propagandával. Kínosan műanyag érzet. Inkább a másik ketőt vagy a Gyűlöletet javaslom, ha a témában jó filmet szeretne valaki.
gyereamozibabe 2021 jan. 31. - 19:05:32
Nagyon jó kritika itt, ahol rendesen ekézik a PC-t: https://www.youtube.com/watch?v=uv2d2i6mkF8
7/10
The Cortez 2021 jan. 30. - 20:22:32 7/10
A címen, pár említésen meg a filmvégi, itt teljesen erőltetetten ható idézeten kívül, az égvilágon semmi köze nincs Victor Hugo regényéhez, viszont egy 2017-es rövidfilmhez már annál inkább.

Négerek, muszlimok, cigányok, egy, a hatalmával visszaélő, rasszista fehér zsaru, rendőri brutalitás- és korrupció. A műnek hihetetlenül jó a flow-ja: érdekes, egyben hangulatos, ahogy a 3 desztó végigviszi a nézőt a párizsi gettón, bemutatva ezzel az ott élő etnikumokat, bandákat, valamint azoknak háborúit.

A cselekményt beindító esemény inkább viccesnek mondható, ám a játékidő közepe tájékán befigyelő váratlan fordulattal, a korábbinál 1000-szer izgalmasabbá, súlyosabbá válik a sztori, melyben a főbb karaktereket csak a befejezés előtt mélyítik el valamennyire.

A finálé látványos, erőszakos + rohadtul feszült. Az alkotás remekül működik szociodrámaként, illetve krimiként, de akciómoziként is megállja a helyét, ráadásul nyoma sincs Hollywood majmolásnak, mivel az egészet valódi európai feeling járja át.
offtopic
villain_ 2020 jún. 20. - 00:21:57 Előzmény Madnezz
Tájékozódj! a hir igaz, csak eppen nem leningradban mercedeseket osztogatnak, hanem moszkvaban moszkvicsokat fosztogatnak!
https://www.hollywoodreporter.com/news/les-miserables-director-ladj-ly-under-fire-criminal-past-1264041
a filmet (meg) nem lattam, igy azt nem tudom, hogy kiforgattad-e ("csinált egy filmet, amiben a vallási bíráskodást dicsőíti") a tartalmat.
8/10
Hegyirabló 2020 ápr. 14. - 22:05:44 8/10 Előzmény Madnezz
Juj, tényleg, brühühü!
Madnezz 2020 márc. 14. - 01:44:53 Előzmény rbtomi
Tájékozódj! A rendező vallási önbíráskodásért ült sitten, mert elrabolt és megkínzott egy "házasságtörőt", de megölni már nem volt ideje. Semmi személyes értintettsége nem volt, csak a vallás. Most csinált egy filmet, amiben a vallási bíráskodást dicsőíti és ezt ünneplik a liberálisok.
rbtomi 2020 márc. 13. - 08:09:30 Előzmény Madnezz
:) néha kapcsolj el az m1-ről
Madnezz 2020 febr. 29. - 08:18:29
Hát persze, hogy a nogo zónákért nem az ott lakók a felelősek.