Nyomtalanul

Bakancslistához adom
Spoorloos
holland-francia thriller, 105 perc, 1988

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Egy rokonszenves, fiatal holland szerelmespár, Saskia és Rex franciaországi nyaralásra tart. Az egyik koromsötét alagútban lerobbannak, de a nyomasztó élmény nem rontja el a kellemesnek ígérkező utazás hangulatát. Megállnak egy benzinkútnál, hogy tankoljanak. Miközben Rex várakozik, Saskia beugrik a boltba kóláért és sörért. Itt vége is szakad az idillnek, mert a lány soha többet nem tér vissza. Nyomtalanul eltűnik. Rex kétségbeesett nyomozásba kezd, de minden erőfeszítése eredménytelen. Tim Krabbé Az aranytojás című regényéből maga az író készített forgatókönyvet. Ezt vitte filmre 1988-ban George Sluizer. A Nyomtalanult több kritikus Hitchcock műveihez hasonlította. Való igaz, hogy Sluizer az öreg mester nyomdokain jár; apránként adagolja az izgalmat és hátborzongatóan ábrázolja a hétköznapokat. Bemutatása után kiemelkedő fesztivál- és kritikai fogadtatásban részesült. 1993-ban Nyom nélkül címmel Sluizer elkészítette a film hollywoodi változatát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nikato 2021 jún. 15. - 16:25:27 8/10
Nagyon jó film!
gladiolus 2016 okt. 10. - 12:54:08
Meglepõen jó thriller, talán még nevezhetjük retro korszakbéli alkotásnak is. Legfõbb erõssége, hogy nem irreális, misztikus elemekkel, primitív ijesztgetésekkel próbálkozik, hanem elsõsorban pszichológiai szempontból mutatja be az ember legsötétebb oldalát egy realitásokon nyugvó történet keretében, olyan események láncolatán keresztül, ami bárkivel, bármikor megtörténhet. Ezért félelmetes.

Bemutatja azt, hogy mi az, ami rosszabb a halálnál is, nem gondoltam, hogy van ilyen, de tényleg van.
2/10
poollaca 2015 febr. 02. - 22:27:35 2/10
Kinek ez, kinek az.Szerintem elmebeteg!!!
seressandor 2009 okt. 09. - 12:17:35 Előzmény verdeleth
Igen, Hitchcock csupán alkalmazza a lélektan eredményeit, nem fõ kifejezési területének tekinti azt és persze nem is fókuszál ennyire kitartóan a szereplõk lelkére, de azért van hasonlóság. Pl. az Idegenek a vonaton mindenképpen beugrik, ha már Hitchcock...

A Spoorloos logikai tekintetben talán hibákat tartalmaz, viszont annyira erõs a felkeltett érzelmek területén, hogy sokadszorra is a film elé szögezi az embert, és vissza-visszajárnak a képei...
Amiket természetesen a nagy elõdöktõl (pl. Dreyer, vagy több film noir) kölcsönöz...

Persze van benne mögöttes mondanivaló is, de ez szerencsére nem foglalható össze néhány banális mondatban. Ezért is kb. lehetetlen hozzá szöveges ajánlót írni.
:)
Meg kell nézni és beszélni. Többször...
verdeleth 2009 febr. 04. - 01:18:51
Hihetetlenül meglepett ez a film Egy egyszerû thrillert vártam, de nagyon pozitívan csalódtam Itt ugyanis nem az eltûnés és a nyomozás izgalma kerülnek elõtérbe, hanem az azt kiváltó okok, a szenvedõ férj és a bûnös lélektanának hiteles és egyben hátborzongatóan mély ábrázolása, mindez már-már Bresson filmjeinek fojtó atmoszférájával Nem láttam az amerikai változatot, de kétlem, hogy hasonlóan jó színvonalú lenne Aki egy thrillerben nem a sok vért és a körömlerágás lehetõségét keresi, hanem az ember valódi sötét oldalára, annak ajánlott ez a méltatlanul elfeledett film.
Bár a port azt írja, hogy Hichcockhoz hasonló, én ezzel nem értek egyet, mert bár a nagy mesteré minden tiszteletem, õ nem a lélektanra, mint inkább az izgalom, suspense és a nézõk befogadásának aktívvá tételében volt nagy, de ez a film nem errõl szól Ettõl függetlenül érdemes mindenkinek megnézni, ha szereti a fent említett rendezõket és mûfajt, ha nem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu