Nyugalom

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 108 perc, 2008

Értékelés:

111 szavazatból
Szerinted?

A valaha ünnepelt szenvedélyes, érzéki színésznő (Udvaros Dorottya) már 15 éve ki sem mozdul a lakásából. Egyetlen támasza fia, Andor (Makranczi Zalán), írógépe mögé menekül kettejük tehetetlen egymásrautaltságának őrült ketrecéből. Novelláit - melyek anya és fia történetei - csupán az asztalfióknak írja. Szeretet és gyűlölet kötelékei béklyózzák őket egymáshoz. Ebbe az érzelmi patthelyzetbe egy szép napon megérkezik a szerelem.
Bemutató dátuma: 2008. február 21. Forgalmazó: Hungarotop

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Éduah 2021 ápr. 09. - 13:21:13 1/10
Ennek a félhomályban játszódó filmnek nincs értelme. Nem tudok (nem is akarok) együttérezni ezzel az eszelős némberrel, sem a hídon sétálgató fiával. Nem néztem végig, maradok a régi magyar filmeknél.

Miért törölgeti a gyerek az anyja combját, és ér hozzá a nemiszervéhez?
"Ideszoknak, mert a feleségük kiköpi a g*cit...", "hogy rohadtál volna el a méhemben..." Kéretik nem kimoderálni, ezek így elhangzanak a filmben.
Babi néni 2013 dec. 11. - 20:29:02 Előzmény filoszemitabéla
Ha neked csak ez maradt meg, akkor inkább menj pornót nézni!
Ez egy fantasztikus film.
winona_ryder 2013 nov. 24. - 11:28:21
Azért ez félelmetes: "Nyolcéves lehettem, amikor anyám ideg-összeroppanást kapott. Attól fogva mindig sötét volt a házunkban, a redõnyök le voltak engedve. Anyám mindig köntösben volt, és alig szólt hozzánk. A legelsõ emlékem róla, hogy egyik kezében kávéscsésze, a másikban meg cigaretta volt, és állandóan azokat a rohadt szappanoperákat bámulta. Sosem kelt fel, csak amikor már rég elindultunk az iskolába. Így aztán én adtam enni az öcséimnek, uzsonnát csináltam nekik és felraktam õket az iskolabuszra. Amikor hazaértünk, anyám a tévé elõtt hevert vagy éppen aludt. Amíg a haverjaim kint fociztak, én otthon fõztem vagy takarítottam. Nagyon utáltam, de valakinek meg kellett csinálnia.
Megkérdeztem Lest, hol volt ezalatt az apja.
Apám sokat utazott üzleti ügyben, és tulajdonképpen lemondott anyámról. Legtöbbször a vendégszobában aludt... elég fura házasság volt. Több orvoshoz is elküldte anyámat, de nem tudtak segíteni rajta, aztán egyszerûen bedobta a törülközõt." (Susan Forward: Mérgezõ szülõk, 39-40. p.)
filoszemitabéla 2013 szept. 10. - 20:32:22
Le vagyok nyûgözve! Micsoda tehetség Alföldi Róbert! De azért maradt némi hiányérzetem a film kapcsán. Andor nem közösült Hernádival análisan is, valamint kihagyta a szomszédasszonyt, a halottszállítókat és a mentõorvost. Azt is nehezményeztem, hogy a kamera nem idõzött csak összesen mintegy 10 percet Makranczy Zalán méretes fenekén.
Coito ergo sum. Ilyen a homo sapiens. Közösül minden szituációban és mindenkivel. Ezt az örök igazságot megtudtuk a filmbõl. Felejthetetlen élmény volt. Köszönjük!
8/10
silalu 2013 máj. 28. - 19:10:44 8/10 Előzmény Pötyidanon
Elliot Márk
Pötyidanon 2013 márc. 30. - 13:53:22
Ki játssza a kisfiút?? Segítsetek, légyszi!
offtopic
Kaktuszné Cserepes Virág 2012 dec. 04. - 23:13:46
Haonló film a zongoratanárnõ és a fekete hattyú, mindegyikben egy borzasztóan rátelepedõ anya, teszi tönkre gyermeke lelkét...én betegesen vonzódom ezekhez a filmekhez...
Kaktuszné Cserepes Virág 2012 nov. 21. - 22:51:20
Én nem olvastam a könyvet, a film viszont nagyon teszett. udvaros elképesztõen jó. És nagyon jók a zenei betétek...én kész voltam tõlük:)
6/10
StJust 2012 nov. 02. - 12:27:50 6/10
A film csalódás a könyvhöz képest, a történetnek csak az egyik fontos oldalát domborítja ki, Eszter története elsikkad az anya-fiú vezérszál mellett. Az az ellentmondásos izzó szenvedély, ami a két fiatal között tombol, nem jön le a képkockákból. A Balkán Gyöngye történet kifejezetten beleoktrojáltnak, eztnehagyjukkimerezegyjósztori-nak tûnik, ugyanakkorsjnálom, hogy a plébános alakja teljesen kimaradt. Ha nem olvastam volna a könyvet, egy jó történetnek tûnne, de igy nem tudok lelkesedni iránta, így marad a könyv, de az jó, de ezt már nem itt írom le.
zoii 2011 jún. 17. - 12:44:50
juj erre tök kíváncsi vagyok, nagyon szeretem a bonyolult érzelmi szálakat szövõ filmeket.
ljuli 2011 jún. 17. - 12:35:04
Imádom a film alapjául szolgáló könyvet. Már többször elolvastam. Végre a filmet is sikerült megnéznem. Nem volt csalódás. Nagyon jó színészek, nagyon jó rendezés, nagyon eltalált hangulat, természetesen elég sok kihagyott pillanat, de ez érthetõ, hiszen a film így is majdnem két órás.
Akik szóvá tették a fõszereplõ srác "unalmas" alakítását, illetve Udvaros Dorottya túl teátrális játékát, azoknak pár szó: A könyvben a karakterek pontosan ilyenek, elvégre Rebeka ünnepelt színésznõ volt, ráragadt ez a teátrális viselkedés, Andor pedig sokszor teljesen közönyösen viselkedik.
Arról meg, hogy egyesek felháborodnak, hogy milyen gusztustalan, beteges a történet; homokba dughatják a fejüket, lehetnek álszentek, de ilyen emberek mindig is éltek, ilyen dolgok megtörténtek. Lehet fújolni, de attól még így van. Talán jobb elfogadni, nem? Mellesleg a könyv is, a film is sokkal több, mint ezek a megbotránkoztató jelenetek sokasága.
Paganini meg nekem nagyon jó választásnak tûnik, pont azért, amiért ennyire ellensúlyozza a történet nehézségét.
10/10
CinkaPanna 2011 jún. 02. - 01:10:16 10/10
Zseniális,lenyûgözõ film és színészi alakítások!Ritka manapság az ennyire jó film.A könyvet sajnos nem olvastam még,de ezek után elolvasom.Kiadták hangoskönyv alakban is, Fekete Ernõ olvassa fel.:)
Udvaros Dorottya és Makranczi Zalán egyszerûen tökéletesen zseniális!És a többiek is mind.:))
10/10
CinkaPanna 2011 jún. 02. - 01:09:33 10/10
Zseniális,lenyûgözõ film és színészi alakítások!Ritka manapság az ennyire jó film.A könyvet sajnos nem olvastam még,de ezek után elolvasom.Kiadták hangoskönyv alakban is, Fekete Ernõ olvassa fel.:)
Udvaros Dorottya és Makranczi Zalán egyszerûen tökéletesen zseniális!És a többiek is mind.:))
7/10
sanderb 2011 jan. 26. - 14:06:49 7/10
Ritka jó szerepeket láttam a filmben ritka jó szereposztásban. Hanyatt vágott az ember lelki nyomorának az ábrázolása, a különféle szintjei, és nehezen szabadultam a hatása alól. Kicsit félve kezdtem el nézni, de várakozáson felüli élményt nyújtott.
Sokallottam a trágárságot és a nyers szexualitást, ez egy kicsit a 80-as évek mûvész-, vagy mûvészies filmjeit idézte, itt a kevesebb több lett volna. 10/7
lambton 2010 márc. 13. - 17:47:33
Még csak annyit: kíváncsi lennék, mennyire viselte meg a színészeket a szerep, nézõként sem könnyen emészthetõ...
És KÖSZÖNÖM! :-)
lambton 2010 márc. 13. - 17:18:34
Kicsit kába vagyok, pedig nem elõször találkoztunk...
Szerencsés vagyok, mert láttam a Nemzetiben a darabot, levegõt se mertem venni, nehogy lemaradjak egyetlen szóról, mozdulatról, rezdülésrõl... zseniális volt...
Azután elolvastam a könyvet, és írtam egy e-mailt Bartis Attilának, még válaszolt is :-)
És most megnéztem a filmet, halogattam, mert féltem, csalódás lesz. Nem az. Tetszett. De a kedvencem a színházi verzió marad. Nem tudom megmondani, azért-e, mert az volt az elsõ. Végig lúdbõrös voltam :-)
8/10
egy_másik_bolond 2009 dec. 12. - 00:03:50 8/10
1.pl azt senki ne várja el, hogy hasonló filmeket fõmûsoridõben fognak adni mert az lehetetlen. Kevesen szeretik a "mûvészfilmeket" ill. a "mûvészfilm utánzatokat", mert ha többen látták volna akkor itt bizony nagyon sok negativ hozzászolás lenne.

Igy elsõ látásra plusz az itteni elrettentõ/ajnározó kommentek után szeritem egy igenis jó film. Aki meg befogott füllel és csak az orbitális gesztusokat nézi persze, hogy nem fogja megérteni soha és csak a kiragadt marhaságot jegyzi meg.

SPOILER
A film ugy összeált csak az utólsó képet magyarázza már el valaki.
A lakásban lévõ zápor.
SPOILER END

10/8
dórsz 2009 szept. 18. - 11:08:34
nem láttam még a filmet,de kíváncsi vagyok,hogy a könyvet felül tudja e múlni.eddig ez a könyv tetszett legjobban,amit olvastam a 19 év alatt(:
mulao 2009 szept. 08. - 18:44:55 Előzmény Navaho
Had kérdezzek valamit.A lenyûgözõen profi játékot pontosan kire érted? Udvarosra és Makranczira? Vagy mindenkire? Nagy Mari, Gryllus Dorka, Hernárdi, stb.Nekem is tetszett, és összességében én is jónak találom a játékot.
Navaho 2009 jún. 20. - 19:17:21
Mindenek elõtt szeretném mindenkinek ajánlani, aki szeret olvasni!
Miért?
Kitûnõ filmnek tartom, többek között a zseniális alakításokért, arcmimikákért, kifejezésmódért, zeneválasztásért! Gyönyörûek a szimbolikus képek: víz, fény, stb... Ezentúl nagyon hiteles az elnyomott érzések és kitörések ábrázolása. Mindehhez természetesen elengedhetetlen bámulatos színészi játék, ami tényleg lenyûgõzõen profi! Ami a film általam leírt tündöklését emeli, hogy a számomra is legfontosabb jeleneteket emelte ki a könyvbõl, kivéve az Eszterrel való találkozásnál hiányzik az-az egy szó: "mehetünk" - amit Bartis használt a helyzet megoldásaként. Mégis azt kell mondjam, hogy bennem nem történt meg az a fajta felfokozott érzelmi állapot, avagy katarzis, vagy bárminek is hívjam, amit a könyv után éreztem! Mindez lehet az én "vakságom" hibája, de rövidem úgy fogalmaznék, hogy kitûnõ TRAILER a könyvhöz!
Összes hozzászólás