Pszichoszingli

Bakancslistához adom
Young Adult
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 94 perc, 2011

Értékelés:

151 szavazatból
Szerinted?

Mavis Gary egykor a kisvárosi gimnázium szépségkirálynője volt. Később lányregények írására adta a fejét. Miközben a könyveivel sikert sikerre halmozott, a házassága tönkrement. A válása után a harminchét éves szépasszony visszatér a minnessotai szülővárosába, hogy újraélje dicsőséges napjait, és meghódítsa egykori szerelmét. A férfi azonban boldog házasságban él, és egy újszölött kislánya van. Viszont Mavis találkozik egy másik régi osztálytársával, akitől mindig egy világ választotta el. Különös barátság alakul ki kettejük között.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Matt Freehauf
Buddy Slade
Sandra Freehauf
David Gary

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2012
    Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Charlize Theron

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Edmond Dantes 2016 júl. 28. - 10:17:13 7/10
Mûfaji besorolást vmikor helyesbítették (filmdráma), ez rendben.
Magyar cím rossz, nem is magyar, két idegen szó összerakásából egy nemlétezõ öszvér szó.
Eredeti cím jelentésérõl bõvebben itt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Young_adult_(psychology)
és itt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Young_adult_fiction
A film címe a szó kétféle értelmezését tökéletesen egyesíti: erõs harmincas (nõ) ír regényeket tinédzsereknek. Egy félrecsúszott élet (félrecsúszás oka spoileres) halmozott keservei, gyötrõdései, méretes mennyiségû italba és pótcselekvésekbe fojtva. Végig érezhetõ különös lebegés mûfajok határai közt: vajon merre fordul a film? Thrillerbe? Vígjátékba? Romantikus drámába/komédiába? És ez jó, így ez is egy olyan film, ami panelekbõl építkezik ugyan, de a paneleket nem az unalomig megszokott módon rakják össze benne. Az alacsony magyar pontok nekem azt üzenik, mifelénk inkább menõ az 1/1 mûfajba sorolható filmek..adok rá jó szívvel egy hetest. A film vége pedig azt üzeni h a remény hal meg utoljára...
Charlize Theron -ritkán írok le ilyesmit- nem csupán remek, de olyan szépséges minden lehetséges kameraállásban, sminkben, ruhában v anélkül, szóval mindenhogyan h arra nehéz szavakat találni. Inkább nézni kell...és megnézni.
szevia 2016 júl. 21. - 15:09:38 Előzmény wescoy25
Nevetséges valakit "okolni" azért, mert depressziós. Az ugyanolyan betegség mint bármi más "rendes" kórkép. Amellett bármiféle testi betegség, akár még az autóimmun kórképek esetében is szerepelhet az oki háttérben pszichés tényezõ *is*.
8/10
CafeDiva 2016 máj. 08. - 01:50:47 8/10
abszolút alulpontozott. okosan felépített, gondolatébresztõ dráma. ajánlom.
stampo 2016 máj. 07. - 18:41:43
Alulpontozott film! Uff!
offtopic
eIemes 2016 máj. 07. - 05:55:25
Az autoimmun betegségeket meglehetõsen nehéz felismerni, gyógyítani sem lehet õket, leglfejebb enyhíteni a tüneteket és néhány esetben (talán) lassítani az elõrehaladását. Nagyon sajnálom a személyes érintettségedet.
offtopic
wescoy25 2016 máj. 06. - 23:00:57
Mellesleg a pszichológiától eléggé feláll a szõr a hátamon. Nemrég vesztettem el egy kedves ismerõsömet. Eleinte furcsa, depresszív hangulatként kezdõdött nála a betegség, de egyre inkább mondta, hogy ez nem lelki baj, hogy érzi, hogy nem az, és hogy oka sincs, ami ilyet kiválthatott volna nála. Persze a sok okos a környezetében mindenért õt okolta, hogy depressziós, az õ hibája. Szerencsétlen mennyit szenvedhetett (lelkileg is) mások meg nem értése miatt, mire végre kiderült, hogy autoimmun betegsége van. Az orvos nem látott a dühtõl, hogy az ismerõsök lelkibetegnek tartották, és még õt hibáztatták, amiért rosszkedvû, befordult, lefogyott.

Mondjuk nem tartom az egész pszichológiát baromságnak, de azt, hogy ma minden mögé kizárólag lelki okokat látnak, attól agyvérzést kapok.

De ez az egész eléggé OFF volt.
wescoy25 2016 máj. 06. - 22:49:52
"Huh, fiatal emberként ritka szûklátógörû és tájékozatlan, sõt megkockáztatom, hogy tudatlan vagy, ami a pszichológiát illeti."

Köszönöm az újabb érvözönöket.
Lilko03 2016 máj. 06. - 20:20:11
Pardon: "szûklátókörû" helyesen. (Nem volt rajtam a szemüvegem.)
Lilko03 2016 máj. 06. - 20:17:30
Huh, fiatal emberként ritka szûklátógörû és tájékozatlan, sõt megkockáztatom, hogy tudatlan vagy, ami a pszichológiát illeti. A filmet nem láttam, de ezek után biztosan meg fogom nézni.
offtopic
eIemes 2016 máj. 06. - 14:02:17
ezt gyorsan rövidre zártuk :)
további szép napot.
offtopic
wescoy25 2016 máj. 06. - 12:59:09
"Te mindig ilyen idegesen reagálsz?
Vagy csak a melegfront miatt?"

Te mindig ilyen beképzelten osztasz ki másokat? Sokan szerethetnek.
offtopic
eIemes 2016 máj. 06. - 12:36:16
Te mindig ilyen idegesen reagálsz?
Vagy csak a melegfront miatt?
offtopic
wescoy25 2016 máj. 06. - 11:08:25
"Tanulni."

Mindig jó érzés mérhetetlen tudáskincset felhalmozott emberekkel beszélgetni.
offtopic
eIemes 2016 máj. 06. - 08:14:04
Tanulni.
offtopic
wescoy25 2016 máj. 06. - 00:00:41
"Te szeretsz vitatkozni?"

Gondolom, te nem, de akkor meg beszólni mégis mi a franc értelme van?
offtopic
eIemes 2016 máj. 05. - 22:03:38
Te szeretsz vitatkozni?
offtopic
wescoy25 2016 máj. 05. - 20:35:48
"Uh.

Nemtoktöbbetmondani.
Kéremkaccsojjaki."

Hatásos cáfolat, fõleg, hogy nem sz*arozol olyan apróságokkal, mint pl. érvek.
offtopic
eIemes 2016 máj. 05. - 14:09:38
Uh.

Nemtoktöbbetmondani.
Kéremkaccsojjaki.
wescoy25 2016 máj. 05. - 14:04:04 Előzmény Mathos75
"Amennyire látom, a hozzászólok kb 90% -a nem értette sem a filmet, sem a karaktert. Ha valakit egy kicsit is foglalkozott a pszichológiával, annak ez a film egy aranybánya! Aki ezeket a finomságokat nem tudja, nem érti, esetleg nem érzi, annak ez egy nagyon unalmas film."

Szerintem, ami pszichológiával foglalkozik, az eleve nagyon unalmas film. Egyébként nem kell pszichopatának lenni ahhoz, hogy valaki kívülrõl látva furán viselkedjen másokkal. Elég, ha kicsit nárcisztikusabb személyiség. A pszichopaták pedig a közhiedelemmel ellentétben képesek érzelmekre, pozitív tettekre, önzetlenségre. Valójában kevésbé térnek el a normális emberektõl, mint azt gondolnánk. A pszichológiának egyébként vannak érdekes megfigyelései, de az vele az alapvetõ baj, hogy az emberek 99%-át személyiségtorzulásosként kategorizálná. Elgondol egy tökéletes magatartásformát, ami jelentõs részben a kor társadalmi elvárásait tükrözi, és úgy gondolja, minden, ami ettõl eltér, az rossz, helytelen, betegség, rendellenesség, zavar vagy torzulás. Az igazság inkább az, hogy amióta az ember létezik, millióféle személyiség létezik, ami pont hogy szerencsés, és megbecsülni kéne, nem patologizálni. És különben is, mi jogon jelenti ki egy pár száz éves (ál)tudomány valamirõl, ami õsidõktõl fogva létezik, hogy helyes vagy helytelen? A természet hozta létre ezeket a személyiségeket, ellentétben a pszichológiával. Egyébként is, a pszichológia leginkább a valósághoz gyenge, zsarnoki lelkületû embereknek mankó, akik csak egyféle személyiséget képesek elfogadni: a saját, tökéletesnek hitt személyiségüket. Persze ilyen nem létezik, senki sem tökéletes, csak õk nem veszik észre a hibáikat, mint pl. a zsarnokiságot.
10/10
arator 2014 márc. 06. - 00:36:24 10/10
Nagyon csodálkozok,hogy csak 6 fölötti átlagon áll a film. Ez az a film, amit nem csak egyszer néz meg az ember Matt Freehauf - Mavis szuper jó terápiás párost alkot.
Az mr2 kulturfitnesz mûsorában nagyon jól kielemezték a filmet:http://kulturfitnesz.postr.hu/a-boldogsagra-vadaszo-no
Hajrá nézzétek meg mégegyszer a filmet.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu