Szerelmünk lapjai

Bakancslistához adom
The Notebook
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus film, 123 perc, 2004

Értékelés:

1532 szavazatból
Szerinted?

Allie és Noah tizenévesek voltak, amikor találkoztak, az első pillanattól kezdve rokonszenveztek egymással. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útja elválik egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek.

Stáblista:

Szereplők

Allie Hamilton
Noah Calhoun
Allie Calhoun
Frank Calhoun
Esther nővér
Anne Hamilton

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
elemes júl. 31. 10:20:02 Előzmény JumpingJackFlash
A második mondatodban választ adtál az elsőre :)
1/10
JumpingJackFlash júl. 30. 02:20:30 1/10
9.4 erre a filmre? ez valami vicc?
ekkora hatásvadász, túlértékelt giccset még életemben nem láttam.
a csajom nézette meg velem, hogy ez milyen jó. megnéztem, aztán elgondolkodtam, hogy biztos kell nekem egy olyan nő, akinek ez tetszik. már nem járunk :D
2/10
User Friendly júl. 29. 01:42:40 2/10
Klisés, kiszámítható, szentimentális giccsparádé.
10/10
Joseph Barbera ápr. 27. 19:40:51 10/10
Én minden percét élveztem, sokadszorra is. Valószínűleg arról van szó, hogy nem szól mindenkihez a film. Azoknak biztosan jobban tetszik, akik nem akadnak fenn egy kis amerikai giccsen, vagy egy kis közhelyszerűségen olykor, vagy netán a főhős anyajegyein...hanem élvezni tudják a szerelem és szenvedély megnyilvánulásait, és persze gyönyörködnek Gosling játékában, tehetségében, külsejében....
Judit Seregelyes ápr. 21. 22:20:50
SPOILER
A végén azt vártam, hogy kiderül, hogy az öregúr nem is Noah, hanem Ron, csak eljátsza Noah-t Allie kedvéért.
Szabó Simon 2018 dec. 02. - 19:46:27 Előzmény Szabó Simon
Szeretném Peti unokáimnak e filmet a figyelmükbe ajánlani!
Szabó Simon 2018 dec. 02. - 19:43:05
Hmmm! Hogy is kezdjem? Sok vélemény helytálló, de igazából azok tudják úgy élvezni a filmet, akik élték a helyzeteket. Való gaz, hogy lehet kissé giccsesnek, kiszámíthatónak stb. nevezni, de 57 év hasonló szerelmes állapot megléte után ez a film nekünk a tükör. Ettől a mi 10 pontunk.
Ariel1105 2018 nov. 22. - 00:03:22
Ez több pontot kapott mint a Titanic? Tudom, hogy nem teljesen egy kategória, de szerintem ez a film nem nagy szám.
6/10
MaZsola_Megmondja 2018 szept. 16. - 23:46:24 6/10
*** SPOILER ***

Túlértékelt film.

Mr. Szívtipró divatos, korai játéka egyáltalán nem meggyőző, Rachel és közte nem működik a kémia, ami talán azért nem látszik, mert az akkor még Ms. McAdams karrierbeli törtetése terén ez a film volt a nagy kiugrás.

Ms. McAdams - ahogy szokás mondani - beleadott mindent. Rachel teste azonban - az ír és skót felmenők miatt - túl fehér és nem kívánatos helyeken anyajegyek láthatóak, így vélhetően Mr. Szívtipró egy lábdublőrről szedi le a harisnyát a film egyik "forrónak szánt" jelenetében (figyeld a megváltozó hajviseletet és azt, hogy Ryan vizes teste egycsapásra megszárad a jelenet közben). Nekem amúgy Ms McAdams zörgő bordáit bámulni nem élvezet. A csúcs viszont a "letolom a gatyádat, hogy aztán tipegve vigyél fel az emeletre "- ez inkább röhejes, mint romantikus. A szerelmi jelenet zárásaként Allie szerelme alvását nézi, bár akkoriban még nem volt az orrsövényferdülésre korrekciós műtét, így nehéz elhinni, hogy a filmbéli "Noah" nem horkolt volna a szerelme képébe.

Márta és Allie barátkozása szürreális, Allie hoppon maradt vőlegénye meg szimplán vulkáni logikával megfejti a szerelmi csalódását. Mindenki olyan erkölcsi magasságokat tud kifejezni szavakban, ami a nézőt teljesen kizökkenti. A forgatókönyvíró nem hagyja, hogy a néző érezze meg, mit gondolhat a karakter: inkább a szájába adja az emócionális kivetülést, mértani pontossággal és az egészet a néző orra alá dörgöli (lásd Márta kiértékeli a lehetőségeit, miközben Goslin borjúszemekkel bámul és McAdams féltékenységmentes pillantásra kap rendezői utasítást). A nyilak - a másnap reggeli ébradéskor - a padlóra vannak festve, ami csupán szimpla rendezői hülyeség.

A karakterek nem eléggé mélyek, a megszólásaik színpadiasak, nagyrészt hiányzik az életszerűség. Az anya történetébe belerakott másfélperces sztereotípia művészi helyett inkább műanyag mellékszál.

A "film a filmben" alkotások alapvető feszültségét a párhuzamos konfliktus jelentené, de a feszültségkeltés helyett a film csendesen ellövi a poénokat, katarzis nélkül. A néző unottan néz körül a film végén, a befejezéstől csalódva, nagyjából azt érzi: "na, ezt is láttuk".

Aki a valódi férfikarakterek között ide-oda csapódó, életszagú női karaktert keres és tudni akarja, hogy "miként ment ez régen, amikor még nem volt Tinder, meg facebook, VIBER, stb.", akkor inkább nézze meg Brad Pitt és Aidan Quinn őrlődését, ahol a női karakter Julia Ormond se tétova utazó, a saját életében: https://port.hu/adatlap/film/tv/szenvedelyek-viharaban-legends-of-the-fall/movie-2301

A XXI. században ilyen "szerelmi rövidlátás" már nem létezik, de a filmet agyonpontozó negyvenesek a fiatal éveiket emelik - a tizes szavazatokkal - piedesztálra. Megnyugtatom őket: a Gosling típusú partnerükhöz vonzódó lányok manapság nem várnak éveket egy potenciális orgazmusra, hanem simán kipipálják azt, talán túl gyorsan is, anélkül, hogy házasságra vágynának.

Ma már ahhoz sem kell újságcikk, hogy valaki hírt kapjon, a frontról évek óta visszatért szerelméről. A modern katona a bevetés előtt és után élőben diskurál a családdal, már ha egyáltalán a szolgálat okán el kell hagynia az országot és nem pl. közel-keleti drónokat irányít a nevadai sivatagból, nem is beszélve az együtt szolgáló katona párokról.

A táj szép, de a locsolókből ömlő eső tudja feledtetni az élményt. Amúgy a házikacsák nem repülnek sehova se, gondolom a vadkacsáknak nem volt kedvük a forgatáson résztvenni, idomított hattyúk meg nem voltak kéznél.

Negyven felett ajánlott darab, nekik 6/10, fiatalabbak számára felejtős.
Gilike 2018 aug. 09. - 02:24:46
Egyszer már láttam, de nem az elejétől. Úgy nem hatott rám annyira. Most megnéztem végig, és a történet eleje nagyon ütött, ugyanakkor a befejezés SPOILER szörnyen giccses, életszerűtlen, és ezzel számomra agyonütötte az egészet. A tiniszerelem szál egészen hiteles, és akik a mélységet, karakterábrázolást meg a jellemfejlődést hiányolják, azok valószínűleg elfelejtették, hogy a tiniszerelmek általában nem az emberi/erkölcsi értékek mentén fejlődnek ki, sokkal inkább a fizikai vonzalom és a kémia dominál. Ugyanakkor a jellemfejlődés az életben sem mindig garantált. Azaz, eddig számomra hiteles a történet. A vége viszont tömény ömlengés, és így az a hatás, amit az elején sikerült kiváltani, a végére teljesen elillant. Kár érte, mert meg lehetett volna ezt úgy is oldani, hogy ne okozzon csalódást.
10/10
Bonnie 13 2018 aug. 07. - 14:17:14 10/10
Csodàlatos film volt és felejthetetlen .Hitelesen alakitottàk a szerepeiket és elhittem hogy igen ez egy igaz szerelem mégha bonyolultan alakult a szerelmük.Mondjuk az elie anyjàn meglepődtem hisz ki gondolnà hogy egy ilyen kemêny nőnek is vannak titka aki szigoruan ragaszkodott ahhoz hogy a lànya ne nohat vàlassza .
10/10
Bubus53 2018 aug. 05. - 23:30:40 10/10 Előzmény Alice1977
Hát csak sajnálni tudlak.
1/10
Alice1977 2018 júl. 21. - 22:17:58 1/10 Előzmény HarleyQuinn
Egyetértek. :) nem egy húde nagy film, egyszer nézhetős.... Itt mindenki ódákat zengett erről a filmről, ne már...

Utáltam Goslingot pont emiatt a film miatt.
A szárnyas fejvadászban már jobban tetszett.
9/10
ovimami 2018 júl. 15. - 12:39:39 9/10
Gyönyörű, mélyen érző, szenzációs színészi alakítással.10/10 Az egyik legnívósabb romantikus film
10/10
BabyBubu 2018 febr. 13. - 17:04:12 10/10
Természetesen 10/10.
10/10
sadrok 2018 jan. 08. - 19:20:00 10/10
Csodálatos film... igaz szerelemrõl, feltétel nélküli szeretetrõl. 10/10
Nekem sem tetszett minden szereplõ, minden pillanatban, és az is teljesen mellékes, kiszámítható-e a történet vagy sem? Nem lehet mindig valami teljesen újat kitalálni, alkotni! A lényeg a film mondanivalója, és a történet, a karakterek megelevenítése.. ezek alapján pedig csak felsõfokban lehet róla beszélni... szerintem :-)
8/10
s1u2x3e4l 2018 jan. 08. - 01:03:19 8/10
Nézhetõ film, nem mondanám rossznak semmiképpen. Csak annyi bajom volt vele, hogy kiszámítható volt, és a végét is erõsen sejteni lehetett. Mindenesetre szép történet. A film után rögtön azt mondtam, hogy 10/7 bár két és fél óra elteltével végiggondolva nálam ez 10/8.
Filmgusztália 2018 jan. 07. - 20:45:56
A film természetesen 10/10 +1, mert Ryan Gosling szakállasan eszeveszetten jóképû.
Filmgusztália 2018 jan. 07. - 20:44:09
A szexjelenetet nem a nõk miatt teszik bele, légy erõs. Egy érzelmekkel teli film, amiben valódi színjátszás és történet is van, azért még mindig több értéket képvisel, mint egy pornó, amit a bajuszos, sörhasú Józsik 12 éves koruktól sutyiban, matyizva néznek.
1/10
HarleyQuinn 2018 jan. 07. - 20:21:41 1/10
Túlhypeolt nyáltenger. Ez is csak azért lett ekkora \'siker\', amiért az Alkonyat meg A szürke ötven árnyalata. A nõk imádják az ilyen sztorikat, mert beleélhetik magukat. A 15 évesek belezúgnak Rájengoszlingba, a 25 éveseknek belebizsereg a méhük, hogy õk is szeretnének egy ilyen hapsit, a magányos 35 évesek sírva tolják befelé a fagyit, a hétköznapi, szenvedélyektõl mentes kapcsolatban élõ 40-esek, 50-esek pedig álmaikban elképzelik, hogy igazából velük is valami ilyesmi történt, és nem egy bajszos, sörhasú, Józsi nevû villanyszerelõhöz mentek hozzá.
Nem azt mondom, hogy rossz film, vagy rossz a története, annyira nagy baj még a szereplõkkel sem volt. De messze nem azért ilyen jó az értékelése, mert olyan hú de nagy film lenne, hanem azért, mert a nõket baromi könnyû megvezetni egy kis romantikus történettel, pláne, ha még szexjeleneteket is fûzünk bele. Egyértelmû siker, lehet mögötte akármilyen lapos fostenger, ha van dugás, szerelem, sírás meg ordibálás, akkor már nyert. Ó és persze az elmaradhatatlan óriási társadalmi különbség, ami szintén jelen van az összes ilyen témájú filmben, mert csak akkor az igazi egy romantikus mese, ha az egyik gazdag, a másik szegény (vagy épp vámpír) és a szülõknek legalább a fele határozottan ellenzi az egészet. Lányos lázadás, ez kell még, fõleg annak, aki a saját életében sosem tette meg. Ja, meg esõben smárolás. Instant orgazmus a TV elõtt ülõ nõknek, és már nyomják is a 10 pontot.
Persze ezzel nincs semmi baj, minden stílusnak megvan a maga célközönsége, ilyen a filmipar. :)
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás