The Artist - A némafilmes

Bakancslistához adom
The Artist
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia némafilm, 97 perc, 2011

Értékelés:

278 szavazatból
Szerinted?

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába?
Bemutató dátuma: 2012. február 23. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
AttilaG. 2018 nov. 27. - 00:11:46
A szinkronhangok listája miért hiányzik? :O
Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni. :D
csabaga 2016 szept. 03. - 13:37:43 Előzmény Edmond Dantes
Egyetértek,egyszer nézhetõ nosztalgiafilm,bár érdekelne,akik rá szavaztak,hány igazi némafilmet láttak.Szerintem az Oscar mezõny igen gyenge volt abban az évben.A 9 filmbõl nyolcat láttam és egyik sem tett rám nagy benyomást.A Woody film sem.Ha az Oscart ér, a Manhattan kettõt is.Még talá Spielberg gyerekfilmje és az Utódok lett érdekesebb.
4/10
Edmond Dantes 2016 szept. 03. - 10:19:51 4/10 Előzmény Jagdglück
Hogy túlzás? Az még enyhe kifejezés. Már évekkel ezelõtt kidohogtam magam ld 60-as hsz itt. A maga korában (1910-20-as években) szimpla tucatfilm lett volna, némafilmek és némafilmes színészek tucatjai, ha nem százai "kenterbe verték" (volna) ezt A némafilmest. De mert új, mert olyan mint egy oldtimer autó = szépségében (is) tökéletesen anakronisztikus és avitt múzeumi darab, mert az általam egyébként tisztelt és becsült Hollywood ezzel a filmmel a saját dicsõ (Osacr elõtti!!) múltját ünnepelhette és nosztalgiázhatott...hát teleszórták díjakkal. Egy olyan mezõnyben, ahol hogy mást ne mondjak a nagyszerû Éjfélkor Párizsban is indult...és lemaradt. A címszereplõ, Dujardint láttam azóta egy (1) db kábé hárommondatos szerepben a Mûkincsvadászokban. Nos, ott a helyén volt..
10/10
TitusLivius 2014 aug. 07. - 13:59:22 10/10 Előzmény Jagdglück
Aki nem értené hogy miért Jean Dujardin kapta a legjobb alakításért járó szobrocskát itt is - ott is - amott is, annak nyilván felesleges ecsetelnem egy ilyen szerep megformálásának az összetettségét, a táncelemektõl a face to face jelenetekig, csak ebben az egy szerepben egyszerre hozta hitelesen az ünnepelt figura elegáns, könnyed, közvetlen személyét és a bukott, csalódott, drámai karaktert, plusz lenyomott "néhány" olyan laza lépést és gesztikulációt, ami a régi hõskorban nem egy színészt-táncost emelt nagy sztárrá.... Komoly színész, komoly film, végre igazán jogos Oscar-esõ !
10/10
Owl 2014 jan. 08. - 19:08:16 10/10
Nagyszerû, az érzelmeket jól ábrázoló és azokra ható tisztelgés a némafilmek elõtt. Egy korszak zárultának elbeszélése a fõszereplõ karakterén keresztül. Nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz, végig lekötötte a figyelmemet. Úgy tekintek rá, mint érdekes kísérletre, az 1900-as évek hangulatának megidézésére.
7/10
Jagdglück 2013 márc. 12. - 23:39:03 7/10
Túlzásnak tartom a sok díjat, amit bezsebelt, de hát legyen (fõleg a legjobb férfi alakítást nem értem...). Nem egy tucatfilmrõl van szó, ez tény. Egyedi, de ez közel sem egyenlõ a "fantasztikus"-sal. Bõven elég volt egyszer megnéznem. Egyáltalán nem rossz film, de csalódtam, hogy egy ennyi díjat nyert filmet csak nyögvenyelõsen tudtam végignézni.
offtopic
grace08 2013 márc. 02. - 22:09:33 Előzmény zottyo534
Én pedig a hentes jelenetek miatt mellõzõm a horrorfilmeket.
offtopic
zottyo534 2013 márc. 02. - 13:08:12
Ja, így már értem. Mindig a dalolós-táncizós jelenetek miatt hanyagolom a nyuzikeleket.
grace08 2013 márc. 01. - 21:06:29
Hát ez az. Ez olyan,mintha egy musicalban sérelmeznénk az éneklést.
offtopic
zottyo534 2013 márc. 01. - 19:28:53 Előzmény Pünkösdi Kató
Egy némafilmben milyen problémát okoz a némaság?
Meklód fia 2013 márc. 01. - 16:45:35
jó volt egy ideig, de aztán túl sok lett a dráma. 10/7-8-ra értékelném, a nagy színészi alakítás és a jó filmzene miatt.
Pünkösdi Kató 2013 febr. 28. - 20:05:54 Előzmény -greghouse-
Nekem pont a némasága volt a probléma, amikor a lány táncol a ruhával, akkor hagytam abba. Amúgy is az Ének az esõben jutott róla az eszembe, az egyik kedvencem, úgyhogy nem is számítottam többre. Viszont a kutyus nagyon tetszett. :) Nagyon ügyes. :))
Erenie 2013 febr. 28. - 12:43:29
Most olvastam, hogy nem produkált túl nagy nézettséget. Sajnálom, mert nekem is nagyon tetszett.
9/10
-greghouse- 2013 febr. 18. - 23:50:52 9/10
Harmadszorra is nagyon lekötött, és lenyûgözõ, ahogy "némán" is el tud mesélni egy teljes történetet, minden érzelemmel és értelemmel. Ráadásul semmi anakronizmus sem volt benne (a már tárgyalt arcvonásokon kívül, a huszas-harmincas években a hófehér bõr és a kerek babaarc volt a divat, ugyanúgy a kerek "rózsabimbó" ajkak), és még valami, a zene is nagyon tetszett, nagyon jól illett minden jelenethez. Biztos, hogy ez egy filmtörténeti érték lesz. Az egyetlen, ami miatt nálam nem tizes az, hogy maga a történet amit elmesél nem túl érdekes, és kicsit sematikus. De ezt is csak azért írtam, hogy ne dicsérjem agyba és fõbe... :-)
tdk 2013 febr. 18. - 19:41:50
Nekem is nagyon tetszett, és én nem érzem úgy, hogy a nõ kinézete annyira elütne attól a miliõtõl. Õ már az új filmes világ hírnöke, úgyhogy szerintem rendben van, hogy nem pont olyan, mint amilyenre itt páran vélhetõen gondolnak. Nem éreztem úgy, hogy kimondottan mai ideál lenne (mondjuk én maximum kb. az ötvenes évekre tudok róla asszociálni). A képi beállítások is nagyon jók és jellemzõek voltak.

SPOILER

Viszont én arra számítottam, hogy majd féltávtól hanggal fog menni, ezért egy kicsit hiányoltam, amikor nem úgy lett. De mivel a férfi színész szemszögébõl látjuk a történetet, ez érthetõ is. A végén úgyis megkapjuk a hangot, és éreztem elõre, hogy egy "Ennyi!" lesz az, ami elhangzik. :)
Fõnix_császárnõ 2013 febr. 18. - 13:06:21
♥
Fõnix_császárnõ 2013 febr. 18. - 12:47:21
JA
offtopic
Fõnix_császárnõ 2013 febr. 18. - 12:37:36
Otthon vannak?
Superalonso 2013 febr. 18. - 12:20:41
Maximálisan egyetértek....csodaszép film, csillagos 1O-es....Michel Hazanavicius-nak amugy Billy Wilder a példaképe innen is érthetõ, hogy mért csinálta meg az Artist c. filmet, elõtte is akart tisztelegni no meg a régi idõk filmjei elõtt (ajj már megint elég béna magyar címet adtak neki)...
9/10
-greghouse- 2013 febr. 18. - 01:15:58 9/10
Én már korábban egyszer láttam, és én is meglepõdtem, hogy mennyire érthetõ, megkomponált precíz film. Az ember elsõre azt gondolja, majd feliratok tömege nélkül nem lehet érteni. Dehogynem. Kiválós színészek kiváló rendezés, kiváló operatõri munka. A színészek mimikája, mozdulatai, nyilván nem a kezdeti filmek pontos másai, de nem is lógnak ki a sorból. Tökéletesen kifejezik a hangulatot, a világot, a történetet.
..Abban egyetértek, hogy a fõhõsnõ arca minden smink és frizura ellenére a mai kor ideáljához közelebb van, mint az akkorihoz. Szerintem ez nem ront semmit. Egyébként minden történelmi filmben megfigyelhetõ, hogy a sminkeken mindig átütnek a mai kor ideáljának a vonásai. (Kedvenc példám, bár majd' minden film ilyen, az általam nem különösebben kedvelt és túl-Oscarozott Trója, ahol mindig mindenki frissen borotvált és a harcosok gondosan epilálják mellkasukat és hónaljukat tíz évig...ott azért nem érdekel, mert az egész film nem tetszik.) Itt viszont azért nem érdekes, mert az egész film tökéletes egység.. nem baj, hogy szép a csaj mai szemmel is.
...Ki is mondta, hogy (kb.) "a mûvész, mikor lefest egy vízesést, nem az a célja, hogy a vízesést mutassa meg. hanem az, hogy aki majd nézi a képet, azt érezze, amit õ érzett, amikor látta a vízesést."
..És ne felejtsük, hogy e film eredeti címe az Artist (Mûvész).
Összes hozzászólás