THX 1138

Bakancslistához adom
amerikai sci-fi, 86 perc, 1971

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

A nem is olyan távoli jövőben totális diktatúra gyakorolja a hatalmat. A számítógépek uralta, személytelen, elidegenedett földalatti világban akaratuktól megfosztott emberek végzik gépies munkájukat. Az egyéneket csak számok és betűk jelzik, az érzelmeiket gyógyszerekkel nyomják el. A THX 1138-as dolgozónál azonban problémák akadnak, ráeszmél arra, hogy valójában emberi lény. Megismeri a szerelem érzését, ám a rendszer megbünteti ezért. A börtönben THX 1138 megismerkedik a lázongó programozóval és a renegát hologrammal. Együtt szöknek meg, hogy felfedezzenek egy új világot.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
goesi.krisztina@gmail.com 2018 jún. 22. - 00:04:40
Nagyon szeretném megnézni ezt a filmet. Ráadásul magyarul, vagy magyar felirattal. Tudna nekem valamelyikőtök ebben segíteni: Légyszi!
mikehodges 2014 máj. 17. - 09:42:28 Előzmény zord01
-spoiler-

Én az utóbbira voksolok sajna,,(nukleáris sivatag),,,elég kietlennek tûnt az a táj,még ha homályosan is vette a kamera.+az egyik üldözõ robot is mondta a végén miközben mászott felfelé thx,hogy "hiába megy ki,nem fog túlélni, nincs odakint semmi".Rég láttam a filmet,de úgy rémlik,ezek az utolsó mondatok,,persze a robot hazudhatott is,hogy visszatartsa.Meg hát miért van ez a világ pont mélyen a föld alatt?ugye,,
Hasonlóan szuper film a témában a Logan futása(Logan's run,1976,R:Michael Anderson),bár az egy sokkal pozitívabb és kellemesebb film ennél,na!ott tényleg paradicsomi idill van a falakon kívül! :)

-spoiler-
zord01 2014 máj. 06. - 19:38:03
Csonger: 100%-ban egyetértek az értékeléseddel.
zord01 2014 máj. 06. - 19:20:18
*** Spoiler! ***

"Az autópályán elütöttem egy wookie-t..." - ezen akkorát röhögtem.

No ilyen hely lesz a világból, ha kinövi magát a Facebook, meg a Zandroid... néhány évtized kérdése az egész.

Más. Két dolog nem tetszett. Egyfelõl nem derül ki, hogy az az új világ, ahova kimászott a 1138-as, az édenkert (értsd érintetlen természeti környezet) vagy pokol (nukleáris sivatag). Szerintem nagy kár, hogy nem derül ki.
Mindkettõnek igen jó esélye van.

A másik. "Szemetek! Kinyírták Ken..." akarom mondani a kiscsajt... tiszta szomorú lettem.

*** Spoiler vége ***

Amúgy nem rossz film. Stalkert veri.
Csonger 2013 nov. 29. - 09:12:04
Igazad van. Nem gondoltam, hogy Lucas ebbe is belenyúlt.
De utólag belegondolva, nem is tudom, hogy hihettem a 2004-es számítógépes trükkökre, hogy '71-ben képesek voltak rá makettekkel.
Mindent visszavonok, amiket az elõzõ hozzászólásomban a vizuális effektekrõl írtam. Azok a felújított változat érdemei. Viszont a véleményem többi része továbbra is érvényes. :)
Csonger 2013 nov. 28. - 22:23:56
Pozitív csalódás. Azt gondoltam, Lucasnak csak a Star Wars és Indy sikerült jól, hiszen a híres Amerikai krétafirka egyáltalán nem tetszett nekem, a Howard kacsa gagyi volt, a Willow meg szintén elég bugyuta.

De a THX-1138 jó film! Nagyon jól sikerült érzékeltetni a nyomasztó hangulatot. Hogy minden eszköz, helyiség, stb. a funkcionalitásnak van alávetve, semmi esztétikum, semmi öröm, az autók kényelmetlenül szûkek… Az emberek dolgosan töltik a szürke mindennapokat, s robotok vigyáznak a rendre. Ha van valami bajod, szedjél pirulákat. Mindezt a hangulatot fokozza, hogy folyamatosan megfigyelnek mindig mindenkit, és az állandó hangosbemondó/adóvevõ/rádió által torzított beszédhangok szinte folyamatosan zengenek a film alatt… Én azt mondom, hogy nagyon jól megcsinálták, az alacsony költségvetés ellenére szuperül sikerült. Persze sok helyütt látszik, hogy a díszletek nem is díszletek, hanem a forgatás kedvéért kiürített parkolóházak, stb.. De ez nem gond, és még a látványtrükkök is jók (az a kevés, ami van a filmben). Nem is értem, hogy a különbözõ robotkarok és a kéreglakó lények mozgását hogy tudták ilyen folyamatosra megcsinálni. Nyoma sincs a stop motion-nak. Az autópályás menekülést is tökjól megcsinálták. Ha nem tudnám, mikori a film, azt hinném, hogy ez is CGI. Vagy elképzelhetõ, hogy én valamiféle felújított változatot láttam? Hiszen az egyik rövid kis snittben mutatják a város lakóit, amint mindenki megy a dolgára, s a háttérben az óriási ablak mögött látszik a metropolisz a magas épületekkel, közlekedési eszközökkel és külsõ lifttel. Ez engem arra emlékeztet, ami a Birodalom visszavág ’97-es változatában volt látható a Felhõváros egyik átdolgozott jelenetében. Szóval hogyhogy ugyanezt az eredeti Birodalom visszavágban nem tudták megcsinálni, amikor a THX 1138-ban igen? Lehet, hogy ez tényleg a THX digitálisan felújított változata, utólag beágyazott trükkökkel?
Mindegy, akárhogy is, nekem mind a hangeffektek, mind a vizuális trükkök, mind a zenei aláfestések tetszettek. Valahogy nem is tûnik elavultnak a film. Oké, hogy képcsövesek a monitorok, akkor még tán nem is volt színes LCD. De ezt be lehet tudni annak, hogy ebben a társadalomban ez is a funkcionalitásnak van alávetve. Ha képcsöves monitoron is tudja az embermunkás követni a dolgokat, akkor minek adjunk neki LED-tévét, nem igaz?

Nagyon tetszenek az olyan apróságok, mint például amikor mutatják az elsõ percek egyikében, hogy robbanás történik az üzemben. A monitoron látszik, hogy menekülnek az emberek kifelé az ajtókon, és az egyikük (hogy a saját irháját mentse) rá akarja csukni az ajtót a benn rekedt társára. Kicsit erõlködnek az ajtó becsukásán illetve kinyitásán, így mindketten a robbanás áldozatai lesznek. De mindez csak egy pillanatra látszik az egyik monitoron.

Vagy a másik hasonló kis apróság a film vége felé, amikor néhány embernek egy robot mutatja be a vezérlõtermet, és az egyikük megbotlik a padlóból kiálló kis valamiben, rápillant, és megy tovább… Semmi jelentõsége ezeknek a jelenetmorzsáknak, de mégis életszerûbbé teszik a filmet.

Vagy amikor a meghibásodott robot nekimegy a falnak. Megigazítja a sapkáját, és megint nekimegy. :)
Az is érdekes, hogy a fentebb említett kis baleset után vidáman bemondják, hogy hányan vesztették életüket, és további jó munkát kívánnak. Vagy amikor az egyik robot odavész, egyszerûen mutatnak egy számot a szolgálatban levõ járõrökrõl, amely szám eggyel kevesebbre csökken, és még így is marad huszonháromezer-hatszázhetvennyolc…
Meg ami még tetszett, hogy a gyóntató fülkében senki rá sem hederít az emberek nyûgjére, csak általános reakciókat játszik le egy gép egy felvételrõl… „Igen.. Megértelek…” És a végén: „menj vásárolni, és légy boldog!” Hihetetlen, hogy ezt már a ’70-es években meglátta Lucas!

Nekem még az is érdekes, hogy õt már ekkor foglalkoztatta a klónozás gondolata. Évekkel késõbb a Csillagok háborúja regényváltozatának fordítója nem tudott mit kezdeni a Clone Wars kifejezéssel. Így hát egyszerûen Clone-i Háborúknak fordította, hiszen Magyarországon ez teljesen ismeretlen fogalom volt. Lucas meg már ebben a filmben klónozta a fõszereplõ lakótársát. És ha már a Csillagok háborúja szóba jött: valaki tényleg azt mondja be a rádión, hogy elütött az autópályán egy vukit? :)

Szerintem eredeti ötlet az agyzár. Semmilyen más filmben nem láttam, pedig a jó ötleteket koppintani szokták a filmesek.

Tisztán látszik, hogy Lucas odavolt a sportkocsikért. Szinte csak Porsche 910-esek vannak minden élõszereplõs autós jelenetnél (szerintem legalábbis azok, átalakítva), egyedül a makettes autós snittekben vannak teljesen újonnan kitalált kocsik, de azok is jól néznek ki, egyáltalán nem elavultak (szemben például az eredeti Emlékmásban látható, mai szemmel már igencsak régimódinak ható jövõautókkal).
THX-ék otthonában, amikor a hologram-táncosnõt nézi a fõszereplõ, látszik az arcán, hogy valami kéjes dolgot él át, és közben egy pumpáló szerkezet mozog fel-alá, ami mintha az ölében lenne. Az valamiféle maszturbáló gép lehet vajon? Elvégre szexelni perverzió és büntetendõ, és a hangosbemondó is libidószabályzásról beszélt egy másik jelenetben.

------SPOILER------
Az is jól jellemzi a filmben bemutatott társadalmat, hogy a szökevény üldözése közben folyamatosan figyelik, hogy mennyire gazdaságos a hajtóvadászat, aztán amikor már eléri azt a pontot, hogy nem éri meg, egyszerûen leállítják az akciót, pedig már ott voltak a robotok THX sarkában.
------SPOILER VÉGE------

Nagyon ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki a sci-fi iránt és az utópisztikus társadalmak iránt érdeklõdik. Nekem csak néhány dolog nem tetszett:
- a robotok mozgása lehetett volna robot-szerûbb
- szerintem nem volt ésszerû és indokolt a fogdába beengedni a lakótársnõt szexelni; elõször azt gondoltam, ez csak képzelõdés
- a közös fogda inkább bolondokházára emlékeztetett
- a hologram-fickó szerepeltetése tök felesleges volt, ráadásul szerintem egy hologram nem tud enni, és nem lehet a fülébe klipszet nyomni

És még egy utolsó gondolat: Robert Duvall már fiatalon is idõs volt?
9/10
dBLOOD 2013 júl. 13. - 19:01:59 9/10
Nagyszerû film. Különösen Robert Duvall alakítása kiemelkedõ. A They Live-val együtt kedvenc disztópiáim közé tartozik.
5/10
BonFire 2011 febr. 16. - 23:07:53 5/10
Nagyon rossz film. Unalmas, zavaros. Látszik, hogy kis költségvetésbõl készült. Én csak azért néztem meg, mert ez is George Lucas munkásságához tartozik, és kíváncsi voltam rá, de már a trailert megnézve sem számítottam sok jóra, ami be is következett. Nálam öt csillagot kapott a lehetséges tízbõl.
balu83 2011 febr. 02. - 17:47:23
valaki nem tudja,h honnan tudnám letölteni ezt a filmet?
ptomy 2011 jan. 24. - 21:42:54
Tarzan fia, Johnny Weissmuller Jr. is játszik benne, igaz pont egy robotot, így nem igazán derül ki:-)
algi 2010 ápr. 07. - 23:38:49
Megnéztem a TCM-en, és irtó gáz: ezt is telenyomta 3D-s trükkökkel, meg átvágta. Hogy a csudába nézzek régi filmeket, ha átszerkesztik õket? Milyen lenne a Keresztapa vagy a Kifulladásig szerkesztve + 3D-s trükkökkel? Ennyit érnek szerinte a filmjei? Hogy mennyi 3D van bennük? 20 év múlva a mai trükkök túlhaladottak lesznek. De lényeg megmaradna 100 évig is, ha nem írná át.
4/10
Beyond silence 2009 aug. 27. - 15:25:52 4/10
Minden tiszteletem Lucas bátyóé, de ez a korai filmje nagyon öncélúra sikerült. A koncepció remek, a megvalósítás is hangulatos, de mindez óra hosszat olyan szinten monoton hogy csak altatónak jó (akárhányszor néztem alvás lett a vége :D).
bourne 2008 aug. 30. - 13:46:16
én kíváncsi voltam, h mit hozott össze annak idején George ... hát nem is tudom ... az még csak hagyján, h néhol eléggé szájbarágós a dolog ...
de vannak olyan részek, amikor 2szeres gyorsítással is unatkoztam ...
mikehodges 2007 márc. 22. - 16:12:30
George Lucas elsõ mozifilmje,melyhez vizsgafilmje az Electronic Labyrinth Thx 1138 4ub szolgáltatta az ötletet.A film nem egy etalon,de jó a maga mûfajában,noha ebben a témában készültek már jobb filmek is,pl.:1984,Fahrenheit 451..stb...így eredetiségében is lehetne kifogásolni a filmet.Nekem annyi bajom volt vele,hogy sok helyen vontatottnak és lassúnak tûnhet,továbbá néhány helyen nem értettem teljesen.Nem annyira egyszerû movie,s aki egy kellemes kikapcsolódásra vágyik netán,annak cseppet sem ajánlom,mert hangulatában nagyon nyomasztó.Nekem megvan dvd-n,s az extrák között ott van George Lucas vizsgafilmje is:)nohát az megint rémérdekes,olyan mintha az egész improvizálva lenne.több mint 10 percig rohangál benne 1 hapsi egy fedett "parkolószerû",kanyargós "labirintusban"..?..:)s a végén kiszabadul a szabadba..de azért vannak benne más dolgok is.
Összességében nálam jó film ez,s mondanivalóját tekintve van benne némi(vagy sok) aktualitás saját korunkra is.Vásárolj és légy boldog!!:)..azért nem szeretném ha sok-sok évtizedek,évszázadok mulva a mi társadalmunk is ilyenné "züllne",de talán erre kevés esély van,remélem...