Törvénytisztelő polgár

Bakancslistához adom
Law Abiding Citizen
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 104 perc, 2009

Értékelés:

802 szavazatból
Szerinted?

Egy betörés vérengzéssé fajul, az egyedüli túlélőt semmi sem gátolhatja meg abban, hogy megbosszulja szeretteinek halálát. A Törvénytisztelő polgár az Olasz meló rendezőjének új, pörgős akciójelenetekkel teli filmje. Clyde Shelton (Gerard Butler) egy becsületes családapa, akinek feleségét és lányát brutálisan meggyilkolják a félresikerült betörés során. Miután a gyilkosokat elfogják, az ügy Nick Rice (Jamie Foxx), a feltörekvő ügyész kezében landol. Nick az egyik gyanúsítottnak vádalkut, és ezzel együtt enyhe ítéletet ígér, a gyilkos cserébe a társa ellen vall. Tíz évvel később a vádalkut kötött bűnözőt holtan találják, Clyde Shelton rögtön bevallja, hogy ő a tettes. Amikor előzetes letartóztatásba helyezik, figyelmezteti a ranglétrán már feljebb lépett egykori ügyészt, ha nem ismerik el tévedésüket az ügyet tárgyaló kollégáival együtt, minden résztvevő a gyilkosok sorsára jut. Hamarosan megkezdődik a tíz évig tervezett véres sakkjátszma.
Bemutató dátuma: 2009. december 3. Forgalmazó: Palace Pictures

Stáblista:

Szereplők

Clyde Shelton
Nick Rice
Dunnigan
Jonas Cantrell
Sarah Lowell
Warden Iger
Kelly Rice

Hozzászólások

Szerinted?
kettyo márc. 14. 15:42:45 Előzmény Péterrrrrr
Nem értetted amit írtam.

Teljesen mindegy hogy igaza van-e vagy sem, technikailag ő egy terrorista, hisz politikai célt hivatalnokok megfélemlítésével akar elérni.

Arra utaltam, hogy a média a terroristákat mindig őrült vagy gonosz figurákként mutatja be, holott szinte mindig okkal válnak azzá, és a saját szemszögükből igazuk van.

Ha a film megtörténne, mit hallanál a médiából? Egy terrorista több embert megölt politikai indíttatásból, még többet tervezett, de időben lekapcsolták. Azt hogy mit tettek a családjával és mit művelt vele az igazságszolgáltatás utána arról semmit nem hallanál. Erre utaltam.

Teljesen biztos vagyok benne hogy pl. Breiviknél is nagyon komoly traumák játszottak szerepet benne hogy puskát fogott. Csak erről nem tudunk meg semmit.
7/10
Péterrrrrr márc. 01. 22:22:13 7/10
Szégyellem, hogy 10-est adtam rá. Módosítottam 7-re.


Ez a film azt mondja, hogy fogadjuk el a világot és az igazságszolgáltatást ilyen igazságtalannak. Ebben a filmben Jamie Foxx egy nagyon negatív figura. Mint a való világban az ügyészek közül oly sokan. A statisztika fontosabb, mint az igazság. Csak azokat az ügyeket viszik el vádra, amelyekben a vádlott elítélésére komoly esélyt látnak. Nekem 7-es a film.


7/10
Péterrrrrr márc. 01. 20:06:20 7/10 Előzmény kettyo
Te nagyon de nagyon eltévelyedtél, főleg annak fényében, hogy a főhősnek nagyon, de nagyon igaza van. A szeme láttára ölték meg a feleségét, és a szeme láttára vitte el a gyilkos a kislányát egy szobába. Tudjuk, mi lett a vége. És jössz itt Afganisztánnal. Amúgy meg: ugye, nem azt akarod mondani, hogy mert az amerikaiak meg joggal vannak ám Afganisztánban meg Irakban, meg még amott... Ugye?
7/10
Péterrrrrr márc. 01. 20:03:29 7/10
Túlértékeltem, mert az igazsághoz nem sok köze van a végkifejlethez. Azt leszámítva nagyon jó.
danek87 febr. 29. 11:33:40
Egyetértenék ezzel a 8,9-es pontszámmal ,ha a vége csattanó nem vetne fel néhány erősen megkérdőjelezhető logikátlanságot, + nem mertek bátrak lenni az írok...ezek ellenére is egy remek átérezhető bosszúfilm,amely kultfilm is lehetne ha az említett véget kicsit jobban átgondolják és reálisabb csattanót kapunk... 10/8
atsicof febr. 28. 21:54:03
Nagyon de nagyon jó film!!!
Akinek nem tetszett annak kérdezem mi a jó film?
10/10
Révész István febr. 09. 16:38:07 10/10
Óriási nagy film, csavarokkal, izgalmas és elgondolkodtató.
k11zoltan 2019 márc. 06. - 22:04:42
Nézhető.
8/10
User Friendly 2019 febr. 23. - 01:09:07 8/10
Elgondolkodtató morális kérdéseket feszeget a film, ahol kicsit mindenkinek igaza van és igazán senkinek sincs. Nem volt rossz, kár hogy a végét elszúrták. Egy ideig hajlamos vagyok mindent elhinni, ha egy film belső logikája koherens, de a

börtönalagút, ahonnan minden cellába van bejárás

már egy kicsit sok volt. Ezzel együtt tetszett, mert amellett, hogy elgondolkodtatott, végig izgalmas is volt.
kettyo 2019 jan. 05. - 04:25:35
A csávó mindezt egyedül meg tudta csinálni? Hát ez eléggé nehezen hihető. Ennek kivitelezéséhez minimum egy Szpecnaz féle műveleti egység kellett volna.

És a bányaakna szerű börtönalagút építése hogy nem tűnt ott föl senkinek? Komoly zajjal kellett hogy járjon mikor fúrták, és sok ember kellett hogy részt vegyen benne, főleg a tartógerendák beépítésénél. Ezeket mind be kellett avatni. Kik segítettek neki? Ez a leggyengébb pontja a filmnek szerintem.Amúgy viszont jó volt abból a szempontból, hogy bemutatta, hogy a terroristák is szinte mindig meg vannak győződve róla, hogy az igazság az ő oldalukon áll, és sok esetben súlyos személyes veszteségek fordítják őket erre az útra. Pl. nagyon sok Al-Kaidásnál is azt olvastam, hogy a családját elveszítette nyugati bombázásokban Afganisztánban, Irakban, stb.
9/10
pecaboy3 2018 nov. 07. - 00:52:52 9/10 Előzmény Szenzi2
Lehet, hogy nem teljesen értetted meg, vagy más okból nem tetszett, amit szintén meg tudok érteni. Ez a film tulajdonképpen egy amolyan morális dráma (akcióval felturbózva), amelyben megítélés kérdése, ki a jó és ki a rossz fiú. Két fél van, nem feltétlen kell választanod, csak gondolkodj el. Szerintem nincs teljesen se jó, se gonosz benne, mint ahogy a valóságban sem (kivéve a mellékszereplők, pl. az elején a klisés gonosztevő). Nem feltétlenül kell szurkolni senkinek sem, legfeljebb ezzel vagy azzal szimpatizálsz. Egy bosszúról szól - és ez a tény már önmagában lehet morális kérdés. Nálam ez a film elvitte a legmegdöbbentőbb haláleset címét, és az utolsó kb. ötödéig egyszerűen szuper. A végével viszont egyáltalán nem vagyok elégedett, mondhatni, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.
1/10
Szenzi2 2018 nov. 05. - 19:29:03 1/10
8,9??? Kinek? Miért? Mire??

Egyrészt: mikor jön rá az ember végre, hogy gyilkos és gyilkos között nincs különbség, a bosszú csak arra jó, hogy az ember ugyanazt a szart teremtse magának újra és újra. Másrészt: a főhős az eredeti gyilkosnál ezerszer gonoszabb pszichopata, mert míg az első egy lelketlen állat, aki impulzusból szörnyű dolgot tett, addig emez tíz évig tervezgette, hogy hogy fog egy embert borzalmas módon megkínozni és kivégezni, majd kinyírt egy csomó embert, "tanításból". Többek között azt is, aki betört és bűnpártolt, de gyilkos pl. nem volt - mégis megkínoztuk és megöltük, hurrá.
És nem csak az erkölcsi üzenet következetlen, de a nagyon okosnak kikiáltott főhős csúcs-okos tervének bizonyos részletei sem sikerültek volna a rendező nélkül.
Szerintem egy jó 4-es ez a film.
gladiolus 2018 júl. 08. - 18:59:53
G.B. tehetsége megítélés kérdése, egy kedves embernek tartom, aki még akár sokoldalú is lehet, mégis úgy érzem, hogy leginkább a tragikus sorsú embereket tudja leghitelesebben megformálni, az ilyen karakterekbe beleteszi szívét, lelkét.Ahogyan itt is. Végig beleteszi a karakterbe a legmélyebb elszántságot, a legmélyebb szomorúságot és a megingathatatlan akaratot. Nem alkuszik, nem törik meg, csak a végén, egy utolsó pillanatra. Nem esik ki ebből egy percre sem. Jó alakítás. Jobb, mint egy kedves, vicces figura. Vannak a világban lelki nyomorban élők, akikben elszakad a cérna, mert ártatlan szenvedők. A való világban mindenki csak a boldogan és sikeresen mosolygókra kiváncsi, akik lehetőleg még gazdagok is. De vannak itt széles rétegben mások is, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, és ők vannak többen. Ezért kell őket néha megmutatni, és az erejüket, hogy mire képesek, ha egyszer odavágnak.
10/10
RozVik 2018 jún. 25. - 21:03:30 10/10
Egyik kedvenc
10/10
pandesz83 2018 márc. 18. - 21:43:39 10/10
Nagyon izgalmas, érdekes végig. 10/10.
10/10
caomilla4 2018 jan. 21. - 12:58:23 10/10
Nagyon jó, izgalmas film. 10/10
9/10
dandelion83 2017 aug. 27. - 18:34:32 9/10
Nagyon jó film, izgalmas, néha brutálisan sokkoló, de végig leköti a figyelmet. Jól bemutatja, hogy egy tisztes polgár milyen szörnyeteggé válhat, ha már nincs mit veszítenie...Gerard Butler ebben a szerepben is tökéletes, de hát Õt nehéz nem szeretni! :)
9/10
5i 2017 máj. 07. - 05:19:49 9/10
Jó film, jó szereposztás, jól van megcsinálva...
9/10
pihes 2017 ápr. 13. - 14:59:56 9/10
100% szórakozás. Nem sok hasonlót találni...
9/10
axis85 2016 febr. 23. - 11:20:12
Amúgy egyetértek, sõt tovább is megyek, az emberek nem csak azt szeretik, ha irányítják õket, hanem ha megmondják nekik mit gondoljanak, mit érezzenek, kit utáljanak vagy hibáztassanak a rossz dolgokért. Szeretjük a világot fekete fehérben látni, mert az az egyszerû, egy olyan világban könnyû pozicionálni saját magunkat.

Az apa figurája is azért lehet szimpatikus, mert azt a vágyat testesíti meg, hogy mi magunk is kezünkbe vehetjük az irányítást, szembe mehetünk a rendszerrel. Ez olyasmi, mint amikor kamaszorban azt gondoljuk, már pedig mi sohasem fogunk besorolódi ide vagy oda, mindig lázadunk majd, de felnõve rájövünk, hogy a társadalmi normák és annak betartása viszi elõre a társadalmat, és nem véletlenül vannak úgy a dolgok ahogy.És sajnos ez hozza magával azt is, hogy bár látjuk, hogy egy rendszer hibás, vagy rossz, még sem, vagy csak nagyon nehezen teszünk ellene(mert azt hisszük, mi úgy sem tudunk változtatni, vagy nem a mi dolgunk azt megtenni).
Az ilyen karakterek, mint az apa figurája, ezt a lázadó ént hozza ki az emberekbõl, mert õ mer mozdulni és tesz a szerinte rosszul mûködõ igazságszolgáltatás ellen, csak az a baj, hogy mindezt öncélú, és káros módon teszi, ideológi mögé bújtatva a szimpla düh motivált bosszút.
Összes hozzászólás