Trója

Bakancslistához adom
Troy
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-máltai-angol történelmi kalandfilm, 163 perc, 2004

Értékelés:

814 szavazatból
Szerinted?

Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja - Parisz, Trója hercege (Orlando Bloom) és Helené, a spártai hercegnő (Diane Kruger) - ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni. Parisz elszereti és elrabolja Helenét férjétől, Meneláosz királytól (Brendan Gleeson), és ez nem maradhat megtorlás nélkül. És aki Meneláoszt sérti meg, az megsérti bátyját is, Mükéne hatalmas királyát, Agamemnónt (Brian Cox), aki azonnal hadba hívja a görög seregeket, hogy Trója ellen vonuljanak, visszaszerezzék Helenét és fivére becsületét. Agamemnónnak kapóra is jön ez az eset, hiszen végtelen kapzsiságában régóta feni a fogát Ilionra: ha elfoglalja Tróját, övé a teljes Égei-tenger, és megerősíti hatalmát máris óriási birodalma felett. Ilion, a fallal körülvett város, amit Priamosz király (Peter O'Toole) irányít és fia, a nagy Hektór herceg (Eric Bana) véd, olyan fellegvár, amit még soha egyetlen sereg sem tudott bevenni. Hogy Trója győz, vagy elbukik, az egyetlen ember döntésén múlik: sikerül-e megnyerni a háborúnak Akhilleuszt (Brad Pitt), az ókor leghatalmasabb és legtekintélyesebb hadvezérét? Akhilleusz öntörvényű, lázadó és a szóbeszéd szerint sebezhetetlen, nem hódol be senkinek és semminek, csak saját dicsőségéért harcol. Az örök hírnév iránti csillapíthatatlan étvágya veszi rá, hogy Trója alá vonuljon Agamemnón zászlaja alatt - de végül a szerelem lesz az, ami meghatározza sorsát. Két civilizáció fog összecsapni a becsületért és a hatalomért. Ezrek fognak elesni a dicsőségért vívott harcban. És egy egész nép fog eltűnni a föld színéről - a szerelemért.
Bemutató dátuma: 2004. május 13. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2005
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Bob Ringwood

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Tamas Kugyela 2019 nov. 11. - 08:24:15
Vissza hozza az eredeti regényt. sajnálom hogy az Odüsszeia filmet nem forgatott ugyan ez a rendező.
4/10
alan 2019 jún. 16. - 22:34:57 4/10
10/4 de csak mert benne van Brad Pitt
4/10
sirfrancis 2018 okt. 07. - 20:32:42 4/10
Teljesen abnormális , beteg felfogású feldolgozás. Felbontja az Iliász eredeti narratíváját, ami nem lenne gond, ha nem sokat gyengülne ezzel a cselekmény lélektani motiváltsága. Ami új a felfogásában az sem gazdagít, hanem olyan népszerűsködő gondolkodásmódot jelenít meg, ami a film feltételezett fogyasztóinak meglehetősen sík világfelfogásának akar megfelelni.
Ami megmenti a filmet, az a látványos, jól szerkesztett harci tömegjelenetek.
10/10
Nótárius 2018 aug. 02. - 20:37:30 10/10
Nem problémaként, inkább érdekes összevetésként; én több felvételen is másként hallom az alábbi kedvenc részletem magyar szinkronos idézetét:
(Mi lehet az eltérés oka?)
Akhilleusz:
"- Elmondok egy titkot, amiről a templomban hallgatnak. Az istenek irigyelnek. Irigyelnek, mert halandók vagyunk, mert bármelyik perc lehet az utolsó. Mindent megszépít a biztos halál. Soha nem leszel ennél bájosabb. Ez a pillanat is elillan."
Briszéisz papnő:
"- Vad embernek hittelek. Annak meg tudnék bocsátani!"

Egyébként hogy tetszett a film?
10/10
Midnight67 2018 júl. 27. - 20:51:06 10/10
Egyértelműen nagy kedvenc, nem is a történet (hiszen azt ismerjük), hanem a látványvilág miatt. Szeretem az ilyen "lúdbőrözős" képi megjelenítésű filmeket. Egyes jeleneteket akárhányszor meg tudok nézni, ebben nálam a Gladátor után következik. Én nem vagyok egy "hibakereső" típus, nem azért ülök le egy film elé, hogy azt keresgéljem, mi hol van elrontva, mennyire valósághű, stb.
Szimplán az élvezet kedvéért, pláne, ha remek zenével van megáldva a film (Remember) úgyhogy ez alapján nálam a film 9/10.
cellasto 2017 ápr. 17. - 21:17:42
eric bana és brad pitt viszi a pálmát..
no és peter o toole is fantasztikus :)

orlando bloom pedig az a szerepet játssza, ami igazán neki való :D


eredeti hanggal élvezetesebb, mint szinkronizálva
antibond 2017 ápr. 16. - 19:41:50 Előzmény napviragi
Csak nagy nehézségek árán tudok nem egyetérteni Veled.
Ezer sebbõl vérzik ez a monumentalista fércmû.
Olvasva mindenképpen sokkal élvezetesebb a történet.
1/10
napviragi 2017 jan. 08. - 09:01:14 1/10
Negédes, csöpögõs leányregény pipogya fõszereplõkkel. Egyik színészi alakítás rosszabb, mint a másik. Nagyon gyenge rendezés.
6/10
Sárkányölõ 2016 aug. 07. - 11:33:13 6/10
Akár jó film is lehetett volna. De elkövettek három banális hibát:

1. Az amerikai filmek egyik erõssége, hogy nagyon jó színészeket tudnak beválogatni. Erre ebben a filmben Szép Heléna szerepére berakják Átlag Diát.

2. Brad Pitt "de macsó vagyok" arckifejezése kissé unalmassá teszi a karakterét.

3. A mitológiai háttere a történetnek gyenge, holott az egyeteme mûveltség két fontos fogalma ebbõl a történetbõl ered: Trójai faló és Achilles-sarok.
Edmond Dantes 2016 máj. 31. - 16:13:33
Kedves gladiolus, amiben (sajnos!) tévedsz, az az h remekül felkészült lennék mitológiából :( csupán kissé utánaástam a dolognak meg persze Páris(z) és (szép) Heléna szép meséje szélesebb körben ismert, a trójai falóval egyetemben, részletek már kevésbé. Ám felkeltetted az érdeklõdésemet és ezek után az imént kissé lejjebb ástam.

Mindenkit megnyugtathatok.

***SPOILER***
Hektor halálát követõen a "végzetesen szenvedõ" hitves, Andromakhé éppen annak a Neoptolemosznak szült három fiúgyermeket, aki Hektortól való kisfiát szakadékba hajíttatta, majd Neoptolemosz halála után visszaházasodott a Priamosz-családba = Hektor egyik testvéréhez, Helenoszhoz ment feleségül.
***SPOILER VÉGE***

Másrészt viszont esküszöm a fent felsorolt személyek életére h te n e m vagy nem igazán "az õ ártatlan fényüknek igyekeztél emléket állítani a képpel", hanem a 616-os hszban kifejtett világképedet óhajtottad illusztrálni, ahogy azt magad írod uott: "Persze tudom, hogy már amúgy is itt van, de csak legyen hangsúlyos, nevelõ célzattal bárki számára". Nincs is ezzel semmi baj, jó ha a Zembernek van világképe, lehet nevelõ célzattal is (csak ne akarjuk egyetemes érvényre emelni netán Alaptörvénybe iktatni...utóbbira akad példa itt-ott), szóval amúgy nincs különösebb baj ezzel, kivéve talán azt az apróságot, hogy a 616-osban említett "s z e n t s é g i rangra emelt szerelemrõl" beszélni Krisztus elõtt pár ezer évvel k i c s i t anakronisztikus, nemde?

Rövidítek.
Egyszerûbb -lenne- azt írnod, hogy úgy általában ez és ez "a te hitvallásod modernizációról, globalizációról és mindenféle másság görcsös nyomulásáról, a természet rendjérõl és erejérõl, két szép emberrõl, aki természetesen egy férfi és egy nõ és az õ gyönyörû gyermekükrõl" meg még sok egyébrõl. Így = Trója-körítéssel is szabad persze, miért is ne, de így az egész kicsit/nem-kicsit olyan mint (stílszerûen) egy trójai faló. Üdv. ED
gladiolus 2016 máj. 31. - 15:23:43
Kedves Edmond Dantes!

Látom a mitológiából remekül felkészültél, csak itt most az a bibi a mondókáddal, hogy a képen nem Helené és Paris látható, hanem Hector (Eric Bana) és felesége, Andromakhé (Saffron Burrows), valamint közös gyermekük, aki sajnos éppen a képen látható pillanatokban látja utoljára szeretett apját.Õk azok, akik mellesleg sajnos a film álláspontja szerint ártatlanul végzetesen megszenvedték annak a szerencsétlen, nyominger Párisnak a prütykölését Helené-vel. Mert szegény Hectornak állandóan az öccse eget rengetõ hülyeségeit és gyávaságát kellett rendbe raknia, nem kis áron.

Természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy Paris és Helené duója miatt robbant ki a trójai háború, utálom is õket rendesen.

Hector és Andromakhé egy tiszteletre méltó másik pár, és Hectornak nagyon nem kellett volna ebbe az egészbe és mások hülyeségébe SPOILER belehalni. SPOILER vége*****

Az õ ártatlan fényüknek igyekeztem emléket állítani a képpel, amely engem mind emberi, mind mûvészi szempontból mélyen megérintett.
offtopic
Gab19_ 2016 máj. 31. - 11:27:37
Na a fõ buzi-védõ is megérkezett.
Nem bírta elviselni, hogy valaki a hetero kapcsolatokat és nem az aberrált meleg párokat sztárolja...

Szánalmas vagy öreg!
Bújj vissza a grincs-barlangodba inkább!
Edmond Dantes 2016 máj. 31. - 11:19:51
Záptojás helyett csupán egy ártatlan kérdés, kedves gladiolus: arra gondolsz-e h ez a "szépséges kis kép", ez a szemet gyönyörködtetõ idill az ókor legszörnyûbb háborúját okozta? Bõvebben itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jai_h%C3%A1bor%C3%BA
Szép Heléna (vö. Offenbach) Léda tojásaiból, nem záptojásaiból! :) kelt ki, férjhez ment Ménelaoszhoz, gyermekük született, majd (szép) Helénánk rútul, (horribile dictu!) házasságtöréssel elhagyta urát, gyermekük (Hermioné) apját és összecihált az õt megszöktetõ kanos Párisz-szal, mivel utóbbi a leírások szerint (fotó nem maradt fönn) szimplán jobb pasi volt mint a férje. (Ottani gyerekrõl nem tudok.) Amikor Párisz meghalt, szép(séges) Helénánk férjhez ment Déiphoboszhoz, Trója hamarosan porrá lett (vö. faló), naná, Párisz holmi harctéri csatázás helyett inkább ágycsatákat vívott. A derék asszonyka pedig a romlásból (meg)menekülni óhajtván és igen pragmatikusan, visszakéredzkedett Ménelaoszhoz és boldogan éltek, míg meg nem halt(ak)...azután pedig Akhilleszhez ment feleségül "odafent". További sorsa ismeretlen. (Homérosz ui. közben elhalálozott.)

Mindezt n e m hangsúlyos, nevelõ célzattal írtam, csak csupán avégett h két szép ember, természetesen egy férfi és egy nõ csodálatos, szentségi rangra emelt szerelmét kicsit árnyaljam, modernizáció, globalizáció és mindenféle másság görcsös nyomulása, elsöprõ erõ és egyebek n é l k ü l. Üdv. ED :)
gladiolus 2016 máj. 31. - 05:26:37
Köszönöm, nagyon kedves vagy. Kicsit félve írtam le mindezt, attól tartva, hogy nem kapok e majd egy két záptojást az arcomba. :-)
10/10
nyugiss 2016 máj. 30. - 21:39:06 10/10
ez a hozzászólás olyan, mint a film

10/10
gladiolus 2016 máj. 30. - 21:15:40
Ezt a szépséges kis képet ide behelyezzük. Persze tudom, hogy már amúgy is itt van, de csak legyen hangsúlyos, nevelõ célzattal bárki számára.Az jut róla eszembe, hogy a modernizáció, globalizáció és mindenféle másság görcsös nyomulása ellenére megfellebbezhetetlen a szépsége a természet rendjének és erejének. Amikor két szép ember, természetesen egy férfi és egy nõ csodálatos, szentségi rangra emelt szerelmébõl egy gyönyörû gyermek születik. Elsöprõ erejû cáfolata minden más irányú próbálkozásnak.
1/10
idõjós1010 2016 márc. 14. - 12:15:25 1/10
Jó film ez. Korábban nem tudom mit néztem XD hogy így alul pontoztam. Viszont elég hihetetlen, amekkora ökrök ezek a Trójaiak. SPOILER Elõször hazavisz egy Görög csajt, a király fia, amivel hagyják hamvában halni a nehezen kiharcolt békét, mert hát a szerelem milyen szép :-D Aztán kiengedi a király, két fiát, egyenként a halálba, mert hát ugye a becsület mindenek elõtt. A hab a tortán pedig maga a legendás ló. Nem is feltétlenül az, hogy bevonszolják a falak mögé, de az õrség nélkül hagyott várfal, több mint agyamentség. Egyik esetben sem volt a trójaikra jellemzõ, a józan ész. Ily mód, kifizetõdõnek bizonyult, még vert helyzetbõl is a bosszúvágy. Miközben a nemlétezõ Istenek haragjától féltek, és állítólagos jeleikbõl próbáltak jövõt olvasni, bemattolták magukat.
10/10
madrika91 2016 jan. 17. - 22:29:07 10/10
Imádom ezt a filmet, függetlenül történelmi megfelelõségétõl. Szerintem zseniális a kivitelezés, a színészi alakítás, úgyhogy kb 8.jára nézem épp most.
10/10
Lillith Morgan 2014 nov. 16. - 16:22:13
A mitológiát azért ne keverjük a történelemmel, gyerekek. Ennyi erõvel a Gyûrûk urára is mondhatnánk, hogy történelmi film, csak mert Tolkien úgy írta meg, hogy tökéletesen elhelyezhetõ kicsiny világunk múltában.
Az ordító eltérések (Menelaoszt Hektor öli meg; Briszéisz és Kasszandra személyét teljesen egybemosták; a csaj megöli Agamemnont; Parisz, Andromakhé és a többiek elmenekülnek Trójából) ellenére mégis ezt a filmet kedvelem leginkább azok közül, amik ezt a történetet dolgozzák fel. Most is megnéztem.
buncow 2014 nov. 16. - 15:25:19 Előzmény Meklód fia
A rettenthetetlen is nagyon jó film, az és ez a film az elmúlt évtizedek legjobb történelmi filmjei, a színészeket, díszletet, forgatókönyvet, zenét, dramaturgiát és úgy mindent összevetve. Engem pl. a Gladiátor nem fogott meg egyáltalán.
Összes hozzászólás