Az aktuális rész ismertetője: Apátfalva közvetlenül a Maros folyó partján, Makó közelében fekvő Csongrád megyei település. A falu gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amely olykor kemény megpróbáltatásokat hozott a helyieknek, mégis, az itt élők büszkék őseikre, mindarra az értékre, amit létrehoztak ezen a vidéken. A múlt emlékeit a generációkon át Apátfalváért tevékenykedő Langó család Hagyományőrző Házában őrzik, amely a település közösségeinek is gyakran ad otthont. A csodálatra méltó épület konyhájában készítettük el, régi receptek alapján a következő ételeket: Tejes krumplileves sós kőttessel, Vaj aljás derelye, Pátfalvi gyúrott béles, Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal Sült kácsa zöldpaprikás krumplival és Cúkoros pogácsa. Ellátogattunk még a falu központjában magasodó, szépen felújított Szent Mihály templomba. Megismerkedtünk az apátfalvi népviselettel és fehér hímzéssel. Fellépett a Kardos István Néptánccsoport, valamint helyi népdalokat hallhattunk a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar előadásában.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások