Az aktuális rész ismertetője: Győrújfalu a megyeszékhely közvetlen szomszédságában található település, amelynek lakossága évről-évre jelentős létszámmal gyarapodik. Ide hívtak meg bennünket, hogy mutassuk be értékeiket, hagyományos ételeiket. Az utazókat a községet átszelő út két oldalán magasodó templomok köszöntik. Evangélikus templomuknak egyszerűségében rejlik a szépsége, udvarában, a vendégház hagyományőrző berendezésű konyhájában készítettük el az alábbi ételeket: Csiripiszlit, Káposztás cvekedlit, Vaddisznóhúsos rakott káposztát, Krumpliberét zöldfűszerekkel, Újfalui nyertes ragut, és Mákos pogácsát. A római katolikus templom az utóbbi időben több felújítást is megért, Krisztus Király tiszteletére szentelték fel 1937-ben. Ellátogattunk még a helyi egyesület horgásztavához, és egy gyógy-és fűszernövényektől illatozó biogazdaságba is. Este a Szigetközi Csutora Hagyományápoló Együttes néptáncosai léptek fel, és mutatták be, hogy sok korosztály együtt, milyen könnyen megtalálja a közös nyelvet, ha szívvel-lélekkel műveli, amit szeret.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások