Az aktuális rész ismertetője: A Keleti-Mecsek tövében, a Zengő és a Hármashegy déli lankáin fekszik a festői Hosszúhetény, amely a közigazgatásilag hozzá tartozó Püspökszentlászlóval és Kisbányával együtt nagyon népszerű turistacél. A vendégszerető helybéliektől elleshetjük, hogyan készül a túróstáskaleves, a tepsis krumpli, a húsvéti patkókalács, a cserépedényes bab, és két nagyon speciális helyi étel: a medvehagymaszósz főtt hússal és gőzgombóccal, valamint a lakodalmas piroskalács.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások