Az aktuális rész ismertetője: Az ország északkeleti csücskébe, Mikóházára a helyi Ízőrzők Egyesület hívta fel a figyelmünket. A Zempléni-hegység egyik szép völgyében megbúvó kisközséget jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nyugodt, csendes környezetre, tiszta levegőre és szép élményekre vágynak. Mikóházán és környékén több napra való programot találhat az ideérkező. Számos, nagyon gondosan karbantartott tanösvényt, túraútvonalat járhatnak végig. Közben útba ejthetik a történelmi pincesort és a Pálinka Múzeumot is. A görög katolikus templom teljes ikonosztáza csodálatos szépségében tündököl, és a pár évvel ezelőtt átadott interaktív tájházban is érdemes elidőzni. Az Ízőrzők nézői számára az egyesület tagjai sütöttek-főztek finomabbnál finomabb ételeket. Szorgos kezeik alól évről-évre az évszaknak megfelelő finomságok kerülnek a tájház polcaira: bodzaszörp, különböző lekvárok, lecsó, aszalékok, sőt, még zölddió befőtt is sorakozott szép rendben, amikor ott jártunk. A vendégház és a tájház kemencéjében, illetve a mellette elhelyezett tűzhelyen a következő helyi ételek készültek: Pikáns vadhúsleves grízgaluskával, Zsámiska pirított vajjal, Rizses lángos, Lecsós vadmáj, Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel és Epres-kakaós túrótorta.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások