Személy

Billy Crystal

színész, forgatókönyvíró, producer
Született: 1948. március 14. (75 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Long Island, New York)

Billy Crystal a kamerák előtt tévé- és moziszínészként szerzett magának hírnevet, a kulisszák mögött pedig íróként, rendezőként és producerként dolgozott. Crystal zeneértő és -szerető környezetben nevelkedett, mivel családja birtokában volt a legendás Commodore lemezcég. Az egyetem előtt kabarészínész volt, s játszott a Soap című sorozatban, melyben a szappanoperák történetében az első nyíltan meleg figurát alakította. 1980-85-ben Crystal elképesztő országos sikert aratott a Saturday Night Live című tévéshow-ban, amelyben több emlékezetes figurát formált meg. Crystal volt a producere a Sessions című népszerű HBO-sorozatnak, s ő volt az első amerikai komikus, aki fellépett a Szovjetunióban.


A nagy utazásról tévéfilmet is készített Midnight Train to Moscow címmel. Négyszer volt a Grammy-díj átadóünnepségének házigazdája, és ötször az Oscaré. Ötször nyerte el az Emmyt, hatszor az American Comedy-díjat, és hétszer kapott Cable Ace-t. Ez utóbbira különösen büszke, mivel öt különböző kategóriában ismerték el tehetségét: házigazda, komikus, író, producer és rendező. Meggyőződéses emberjogi aktivista, Robin Williamsszel és Whoopi Goldberggel együtt nyolc alkalommal volt a Comic Relief című jótékonysági tévéshow házigazdája, mely nem kevesebb, mint 40 millió dollárt hozott össze a hajléktalanok megsegítésére.

  • Golden Globe-díj (1993) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Mr. Saturday Night
  • Golden Globe-díj (1992) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Irány Colorado!
  • Golden Globe-díj (1990) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Harry és Sally

Hozzászólások

Csekély értelmû medvebocs 2011 máj. 15. - 17:33:04
A Szörny R.t és a Irány Colorado! se rossz.
Ford Mustang 2010 okt. 08. - 13:59:42 Előzmény mulao
Én az Amerika kedvenceiben láttam, jól alakított, szerintem is jó színész:)
9/10
Dr.Mouse 2010 máj. 02. - 16:26:53 9/10 Előzmény mulao
Nekem is nagyon tetszett ezekben, meg a "Felejtsd el Párizst!"-ban is.. :-) Bírom!
mulao 2009 szept. 23. - 07:36:25
Ahhoz képest, hogy eléggé ismert színész, s még elis ismert, "sok" itt a hozzászólás.:)Pl én láttam a Csak egy kis pánikban, vagy a Még egy kis pánikban szerintem jól játszott, bár nem a kedvencem.