Személy

Lauren Bacall

színész, szereplő
Született: 1924. szeptember 16. (Amerikai Egyesült Államok, New York, New York)
Meghalt: 2014. augusztus 12. (Amerikai Egyesült Államok, New York, New York)

Betty Joan Perske néven született 1924-ben New Yorkban, felmenői között lengyel, német és román felmenők is találhatók. Szülei elváltak, Bacall az anyjával nőtt fel Kaliforniában. Az American Academy of Drama Artsban tanult, kisvártatva bemutatkozhatott a Broadwayn. Első filmje a Szegények és gazdagok volt 1943-ban, később játszott A hosszú álomban, a Sötét átjáróban és a Key Largóban is.


Ekkor már Humphrey Bogart felesége volt, az ötvenes években többek között A trombitás fiatalemberben, a Hogyan fogjunk milliomost?-ban és A szélre írva című produkcióban tűnt fel. Kétszer is nyert Tony-díjat, szerepelt még a Majd most kiderül, a Gyilkosság az Orient expresszenA mesterlövész, a Tortúra és a Tükröm, tükröm... című alkotásokban is, utóbbiért Golden Globe-díjat kapott. Az új évezredben a Dogville - A menedék, a Születés és A kísérő című mozikban láthatta őt a közönség. 2014 augusztusában, 89 éves korában hunyt el.

Hozzászólások

10/10
breeder 2014 aug. 14. - 19:08:46 10/10
Bacall-tól a 'Szegények és gazdagokat', a 'Hosszú álmot', a 'Key Largo'-t és a 'Gyilkosság az Orient expresszen'-t láttam!

Nagyon jó színésznõnek tartom/tartottam. Minden szereplése tetszett.

Fiatalon remekül nézett ki. Kicsit olyan párducnõs nézése volt.
És hát igen, volt egyfajta kisugárzása. Méghozzá nem is akármilyen...

Érdekes, hogy jó ideig fogalmam sem volt róla, hogy Bogart anno feleségül is vette.
Pedig már a filmvásznon is érezni lehetett azt, hogy vonzódnak egymáshoz.
Azt hiszem, hogy ezt a Szegények és gazdagokban lehetett leginkább érezni.
Nekem legalábbis ott tûnt fel elõször, és akkor közvetlenül utána is néztem a neten, hogy volt-e viszonyuk. :)
frenchbullie 2014 aug. 14. - 02:00:19
Üdv! Számomra - sok-sok szerepe közül - a Chandler regénybõl készült Hosszú álom-ban a legemlékezetesebb. (Bogart Marlowe figurája pedig felülmúlhatatlan, szerintem.)
Edmond Dantes 2014 aug. 13. - 20:46:28
Most már csak volt kisugárzása...illetve filmjeiben megmarad, nekem a Gyilkosság az Orient expresszen marad meg vele.. Minden szereplõje világsztár volt, és õ helytállt, még Bergman mellett is figyelni lehetett, kellett rá.
Layale 2008 szept. 02. - 11:25:54
Hihetetlen kisugárzása van!! A hangja is elképesztõ! szerintem elõny, ha egy nõ hangja mély. Ha látok róla egy képet egy erõs "mély" virág parfüm illatot érzek! furcsa...vagy mégsem? gyönyörû pár voltak Bogart-al...