Személy

Palya Bea

előadó, ének, közreműködő
Született: 1976. november 11. (47 éves) (Magyarország, Makó)

Az Artisjus-díjjal jutalmazott Palya Bea kisgyerekkora óta táncol és énekel. Éneklésének alapját a magyar népzene adja: a Zurgó, majd a Kárpátia együttesben a moldvai dalokban mélyült el, emellett foglakozik bolgár, cigány, perzsa zenével is. Mindeközben más zenei irányzatokban is részt vesz, feltűnt a Laokoón együttesben, tagja volt Szőke Szabolcs Hólyagcirkusz Társulatának, majd Monori Andrással megalapította a Folkestrát. Bea 2002-ben szerzett diplomát az ELTE néprajz szakán, aztán párizsi ösztöndíjat kapott, melynek révén egy indiai énekes mellett folytathatta tanulmányait.


2003-ban jelent meg Ágról-ágra címmel első szólólemeze, nyáron pedig meghívták az Athéni Kulturális Olimpiára. Bea hangjának természetessége az, ami legelőször megragadja a hallgatót, az a közvetlen báj, ami talán a népdaléneklés sajátja. Az a kifinomult, mégis mesterkéletlen tisztaság, amely segít, hogy a legőszintébb módon, egyszerűen, mégis csodálatos árnyalatokkal gazdagon kelthesse életre a dalokat, tudatos művészi átéléssel és odaadással, humorral és bölcsességgel.

Hozzászólások

aavvaavv 2017 szept. 12. - 15:50:04
Abban az egyben egyetértek veled, hogy ilyen intim dolgokról én sem írnék nagy nyilvánosság elõtt.
filoszemitabéluska 2017 szept. 12. - 13:46:45
Nem vagyok értelmi fogyatékos, pontosan értem, mit akart PB írni. Ettõl függetlenül rendkívül modorosnak, nevetségesnek és sziruposnak találom ezt a monológot.
Paródiának még elmenne, de komolyan venni nehéz lenne és igen szerény értelmi képességekrõl árulkodik. Valamint nem ízléses ennyire intim dolgokat a nyilvánosság elé tárni.
aavvaavv 2017 szept. 12. - 11:40:34
Akkor nem csodálom, hogy nem érted, nem érzed át, hogy mirõl írt PB. A párhuzamoddal csak a felszínt kapargatod.
filoszemitabéluska 2017 szept. 12. - 11:36:07
Bár a buzik nagyon szeretnék, de egyelõre még a férfiak nem tudnak szülni. De errõl inkább terry Blacket faggasd. Õ növesztetett magának melleket, hormonok segítségével.
És ráadásul nem táplált még három lényt a testem, melegséggel, öleléssel, tejjel, szeretéssel, élettel. Mi az, hogy szeretés? Ilyen szó nincs, csak egy Erdõs Renée imitátor szótárában.
aavvaavv 2017 szept. 12. - 11:29:23 Előzmény filoszemitabéluska
Mondd, te hány gyereket szültél már?
filoszemitabéluska 2017 szept. 11. - 08:38:18
Igen megtisztelõ, hogy a 10 kommented közül kettõ is nekem szól. Minek köszönhetem ezt a kitüntetett figyelmet? Jelen témával kapcsolatban, ha Te nem érzed a kísérteties hasonlóságot Palya bea nevetséges monológja és a Karinthy stílusparódia között, akkor sajnos nincs szemernyi stílusérzéked sem. De nem baj, így is le lehet élni egy életet.
aavvaavv 2017 szept. 11. - 01:56:19
Kísérteties hasonlóság? Frászkarikát.
filoszemitabéluska 2017 szept. 09. - 19:19:24
Rendkívül buta teremtés. Alábbi ömlengés tõle származik:

„Kielégülten fekszem egy férfi karjaiban. Ismeretlen ismerõs. Van tõle két gyerekem, mégis mintha minden új lenne rajta és vele. Vagy talán én érzékelek másként, a szaglásom még finomabb, a bõröm még érzékenyebb, érettebb emberállat vagyok, kétgyermekes asszonyállat. Felsír a kisebbik, már a mellemet szívja, éhes kisfarkas, a nagyobbik is megérzi, hogy itt vagyok, álmában fordul, s a hátamba tapad, megnyugszik, édesen alszik tovább. Pár illékony pillanat alatt három lényt táplált a testem, melegséggel, öleléssel, tejjel, szeretéssel, élettel”

Szerencsétlen nem veszi észre, hogy ez blabla szinte paródiába hajlik.


" Az én feneketlen, asszonyi
vérségemnek kell maga. És én bele akarok nézni az Életbe, belebõgni, belenyöszörögni az én erõs,
virágzó testemmel. Az én erõs, virágzó testemet ünnepelem én magában,"


Ezt meg Karinthy írta az Erdös Renée stílusparódiában. Kísérteties a hasonlóság!
bourne 2010 máj. 10. - 20:27:14
szerintem aki egyszer látja élõben, nem tud elszakadni tõle ... nem is csak a hangja ... és nem is csak a dalok, amiket elõad ...
hanem amikor belekezd egy dalba és semmi mást nem látsz rajta csak azt, ahogy az elején mindenét összeszedve koncentrál, majd szétárad benne minden ütem, hogy aztán a környezetére is átsugározza ...
hatalmas tehetség ...
mulao 2009 szept. 12. - 17:57:56
Most volt Beával egy -nem tudom ki látta- portréfilm.Tényleg jó hangja van, évihez csatlakozva, tõlem is távol áll ez a, nem is tudom milyen dalstílus, de a hangja tényleg jó.Érdekes volt, amit mondott, már több országban is fellépett, meg amit a szeretetrõl mondott. Mégegyszer kívánok neki sok sikert a külföldi karrierhez, énekesnõben õ az egyik legesélyesebb.
J.D.Salinger 2009 szept. 08. - 11:41:15
Egyetértek a többiekkel. Sok sikert neki!
mildi 2009 szept. 07. - 23:59:08
Nagyon tisztelem, ahogy Sebestyén Mártát is.
Nagy zenei tehetség, intelligens, érdekes nõ.
mulao 2009 szept. 07. - 20:41:56
Van életút írva hozzá, nem írnék róla semmi efféle infót.Nemrég valami olyan volt a Naplóban, hogy Amerikában énekel, az mindig jó, ha egy magyar fut be külföldön, úgyhogy sok sikert kívánok neki!