Személy

Roy Scheider

színész, narrátor, szereplő
Született: 1932. november 10. (Amerikai Egyesült Államok, Orange, New Jersey)
Meghalt: 2008. február 10. (Amerikai Egyesült Államok, Little Rock, Arkansas)

Teljes neve: Roy Richard Scheider. A karakteres arcú színész sportolóként kezdte pályáját. Ifjú korában a baseball, az úszás és a box területén próbálta ki magát. Híres orrát is egy ifjúkori boxmeccs során szerezte. A színészettel csak ezután került kapcsolatba: egy diákelőadáson figyelt fel rá Joseph Papp producer, aki Mercutio szerepét ajánlotta fel neki a New York-i Shakespeare Fesztivál Romeo és Júlia című előadásában. Ezt követően számos társulatban játszott, beutazta Európát és Dél-Amerikát is. Néhány televíziós munka után 1964-ben tűnt fel első ízben a vásznon: a Curse of the Living Corpse című horrorfilmben debütált.


Az áttörés 1971-ben következett be, amikor a Klute című filmben Jane Fonda partnere volt. Ugyanebben az évben Oscarra jelölték a legjobb epizódszereplőként a Francia kapcsolatban nyújtott teljesítményéért, ahol Gene Hackmannel játszott együtt. Steven Spielberg 1975-ös kasszasikere, a Cápa tette világsztárrá. Egy évvel később Dustin Hoffman oldalán a Maraton életre-halálra című thrillerben kapott szerepet. 1979-ben a Mindhalálig zene című produkcióban eljátszotta legkedvesebb szerepét, a megszállott rendező-koreográfust, mely talán pályája legjelentősebb alakítása volt. A '90-es években inkább csak jelentős epizódszerepek fűződnek nevéhez.

Hozzászólások

far vik 2013 márc. 18. - 23:12:02
All That Jazz. Életem egyik legmeghatározóbb filmélménye. A finálé:

http://www.youtube.com/watch?v=bNcl0L7eJUY
10/10
Anti12 2009 ápr. 01. - 00:02:29 10/10
Hát sajnálatos hogy elment,mert sztem nagy színész volt.Bár nem volt már éppenséggel fiatal,de úgy gondolom hogy lett volna számára még egy pár nagyobb szerep...Nyugodjon békében!
A 2008-as év amúgy fekete év volt a filmes világ számára az egész szakmában,nem utolsósorban kis hazánkban is.Ebben az évben mentek el olyan nagy színészek mint Antal Imre,Selmeczi Roland,Körmendi János,Sánta Ferenc,Jászai Joli ,Raksányi Gellért - alias kutya úr a szomszédokból.
Külföldiek:Brad Renfro,Heath Ledger,Bernie Mac,Paul Newman,Roy Scheider,Syndey Polack,Charton Heston,Richard Widmark,Don S. Davis a Csillagkapu Hammond tábornoka,Estelle Getty Stallone lövöldözõ mamája,Horst Tappert avagy Derrick felügyelõ,Isaura gazdája,Rubens de Falco brazil színész,akit a nyolcvanas évek végén már egy egész világ gyûlölt.Szal azt hiszem kimondható hogy elég gyászos év volt a 2008-as. :(
Tenebra Mors 2008 febr. 18. - 19:07:21
Most láttam csak, hogy február 10-én meghalt... Ez tényleg hihetetlen! Egyszerûen hullanak a tehetségek, a rossz színészek és rossz rendezõk meg egyre többen vannak :S. Tavaly Antonioni és Bergman, idén Heath Ledger és õ (meg még aki nem jut eszembe).
Magyarországon is ez a helyzet sajnos... Tavaly ugye Szakácsi Sándor, idén is meghalt egy tehetséges (szinkron)színész.

***SPOILER***
Pont most néztem az All that Jazz (Mindhalálig zene) címû filmjét (megjegyzés: olasz nyelven, angol felirattal LOL), és konstatáltam: milyen jól eljátszotta halálát, még jó, hogy ez csak film. Erre itt van, most felnézek ide és megtudom, hogy tényleg meghalt :(. Számomra a Cápa és a Mindhalálig zene az igazán emlékezetes, fõleg az utóbbi, annak ellenére, hogy musical (amit annyira nem szeretek XD).

R.I.P.
Ony 2008 febr. 12. - 13:55:42 Előzmény Redfield
???????
istenem, ezt nem tudtam :(
Dymoon 2008 febr. 12. - 13:31:42
Minden filmjében szimpatikus volt, legfõképp a Cápa, a Kék villám és a Maraton Életre-halálra filmek voltak nagy favoritok. Nyugodjon békében! :(
norton15 2008 febr. 11. - 19:44:34
Bran éppen Ledger elõtt kb egy héttel halt meg... Mi ez, de komolyan? Kezd a számomra ijesztõ lenni.
Redfield 2008 febr. 11. - 17:58:03
A p*csába, Brad Renfro is meghalt? Nem láttam sok filmjét, de bírtam. :( ááááhh
friendsfan 2008 febr. 11. - 17:44:54
Azért a pofám leszakad, hogy idén hullanak a színészek. Brad Renfro, Heath Ledger, Selmeczi Roland, Roy Scheider. Mi van itt? hetente kurtítják a filmmûvészetet?
Redfield 2008 febr. 11. - 17:27:36
Meghalt...