Személy

Szilágyi István

színész, közreműködő, szereplő
Született: 1937. december 7. (Magyarország, Gyoma)
Meghalt: 2020. május 3. (Magyarország, Budapest)

Gyomán született 1937-ben, 1961-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott az egri Gárdonyi Géza Színházban, az Irodalmi Színpadon, a Vidám Színpadon, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, a Mafilm társulatában és a Győri Nemzeti Színházban is. Számos emlékezetes filmszerep fűződik a nevéhez, feltűnt többek között a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, a Rab ember fiai, A Pogány Madonna, A legényanya és A három testőr Afrikában című filmekben, valamint a Bors, A Tenkes kapitánya és a Különös házasság című sorozatokban is. 2002-ben Aase-, egy évvel később Gobbi Hilda-díjat kapott. 2020 májusában gyilkosság áldozata lett, a gyanú szerint 49 éves fia végzett vele.

Hozzászólások

Csenge(ttyû) 2020 máj. 06. - 11:21:51
De még ezt a portrét is sikerult lealjasitani a maga szintjere az ujsagironak, nem tudom ki irta mert nincs kiirva a neve.

"Egy 1988-as, mai szemmel egészen hátborzongató cikket találtunk a vasárnap meggyilkolt színészről és Péter fiáról."

Mi volt abban a 32 evben megjelent cikkben a hatborzongato, nem vagom? Ezt magyarazza meg vki.
Csenge(ttyû) 2020 máj. 06. - 11:14:47
https://nlc.hu/sztarok/20200505/szilagyi-istvan-gyilkossag-interju/?fbclid=IwAR2lORbgf0YU2gAlFPhRU6bLrjp5RJVjpUGep1hqmz72Pr7SPovNuHw4il4

Ha ilyeneket olvasnék róla mint az a 32 éve megjelent portre a Film Szinhaz Muzsikaban semmi gond nem lenne, mert az tobbet elmond a szineszrol meg az életerol is mint az hogy hogy elt most.
Csenge(ttyû) 2020 máj. 06. - 10:52:25
A sertegetes az nagyon megy. Mast se tud a magyar. Plane aki irni-olvasni alig tud. Tovabbra is tartom hogy ez a tema nem ide tartozik. Az bulvár. Ez meg egy filmes forum. Lett volna eredetileg, de mar csak nyomokban tartalmaz filmeket. Egyebkent meg a szinesz neje nem tudom mennyit fog fel a kulvilagbol, nem ugy nez ki mint aki sokat megért belole, ilyeneknel meg konnyu elérni akarmit, meg penz nelkul is. Szornyu hogy igy belemasznak az egyebkent is kiszolgaltatott, serult emberek életébe ezek a csúszómászó hiéna riporterek. Mindet elkuldenem a g*cibe.
offtopic
Ráday Imre 2020 máj. 06. - 10:33:33 Előzmény Edmond Dantes
Neki magas ez, még ilyen alkalomkor sem tud viselkedni. Ez mindent elmond róla. :(
Edmond Dantes 2020 máj. 06. - 08:17:43 Előzmény Csenge(ttyû)
Arra nem gondolt meg, hogy minden felvetel, riport a sertett(ek) tudtaval es beleegyezesevel tortenik? Netan nemi zsebpenz fejeben. A bulvarsajto ebbol el. A gyanus korulmenyek kozt vagy 20 eve elhunyt "magyar Demis Roussos" pl. mind a mai napig halas tema, minden Ujevkor felelevenitenek rola mindent espedig kozvetlen csaladtagjai keszseges kozremukodesevel. Ugyan miert lenne tabu -mar csak okulaskeppen is- Szilagyi Istvan es neje szomoru sorsa? Tovabba erdemes tanulmanyozni a viktimologiat. Esetunkben kulonosen. Hatosagnak, szeretetszolgalatnak meg inkabb. Maskor, mashol talan jobban odafigyelnenek ... es idoben.
Joan Fontaine 2020 máj. 05. - 22:05:58
Akkor legalább ez a vágya teljesült. :(
Joan Fontaine 2020 máj. 05. - 22:05:37 Előzmény Joan Fontaine
Az átlag hozzászólók habitusát tekintve szerintem kicsi itt a filmesztéták aránya. Egyébként ha valaki nem pejoratív módon, és nem sekélyes dolgokról ír, annak van itt is létjogosultsága.
Amit írtam, azért írtam, mert sajnálom. És továbbra is azt gondolom, hogy egy színész nemcsak a szerepeiből áll, hanem emberből is.
Halálom után jót vagy semmit-ez megint olyan dolog, hogy egy ember nem lesz attól jobb, vagy rosszabb, hogy meghal, csupán olyankor már nem illendő a rossz tulajdonságait felemlegetni. De én nem is tettem ilyet, tényeket közöltem, amik méltatlanok egy jó színészhez, és egy rendes emberhez. Inkább védeni akartam.

Tényleg, a Tenkesben is benne volt, mindenen átsuhant egy kicsit szegény, de ott volt, állandó arcként mindenütt, és nem volt átlag ember. Jó értelemben.
Csenge(ttyû) 2020 máj. 05. - 19:20:23
Na jól van, én a részemről lezártnak tekintem ezt a beszélgetést. Ha a halálom után majd vki rosszat mer mondani rólam, visszajövök oszt kísérteni fogom élete végéig . :D Vagy nem. De ennek szerintem nem itt van a helye. Remélem vki majd törli ezeket a kommenteket, köztük az enyémeket is, mert ez spam mind. Nem a tárgyhoz kapcsolódik. Nem a színészhez. Meg nem a szerepeihez. Attól meg hogy kimondunk valamit egyébként meg semmi nem változik. Felesleges szócsépés. Bírom fészen is amikor százezren kiírják egymás alá, hogy Te jóisten, ezek hogy éltek? Mintha tényleg bárkinek bármi köze lenne hozzá. Na mindegy, én lépek, Önt meg az Isten nyugosztalja, Szilágyi István!
napraforgó 2020 máj. 05. - 19:12:55 Előzmény Csenge(ttyû)
A tények makacs dolgok. Ha elhallgatjuk, attól még tények maradnak. És a felemlegetésük meg egyáltalán nem áskálódás, és még kevésbé beszennyezése az elhunyt emlékének.

Én igyekeztem finoman fogalmazni, hogy ne legyen sértő, de azért megdöbbentett az a nyomor, amibe beleláthattunk. Még a bulvár sajtó is mértéktartó volt, mert lehetett volna a művész pár otthonában ennél durvább felvételeket is késziteni és az életmódjukat boncolgatni. De ők sem tették., csak a felszint kapargatták.
És miért is lenne jobb az álszent hallgatás? Mert ha csendben vagyunk, akkor már minden rendben is van?
Csenge(ttyû) 2020 máj. 05. - 19:00:21 Előzmény napraforgó
Oké oké. De ez már magánélet. Mi köze ennek a színészhez meg a szereoeihez? Magán szféra. Miért nem tisztelünk meg vkit annyira hogy halála után már nem áskálódunk ellene? Nem ássuk bele magunkat abba hogy hogyan élt, vagy hogyan kellett volna neki? Ők lehet így érezték jól magukat. Piszokban meg rendetlenségben. Senkinek sincs joga pálcát törni feletted, azért mert te nem úgy élsz mint az átlag. Egyébként köztudott volt hogy éltek, miért most kell elővenni ezt? Ahelyett hogy másokat kritizálunk meg beszennyezünk, inkább segíteni kéne. Vagy ha nem tudunk, vagy nem akarunk, akkor meg csendbe maradunk. Néha a csend többet mond mint a szó.
napraforgó 2020 máj. 05. - 18:41:29 Előzmény Csenge(ttyû)
Nem kell itt széplelkűsködni. Ha valaki ilyen borzasztó módon hal meg, a fia ütötte agyon és látni, hogy a család milyen rettenetes körülmények között élt, akkor nyilván ezt nem lehet figyelmen kivül hagyni és csak a szinész szerepeit, alakitását méltatni. Az olyan álszent dolog lenne.
Csenge(ttyû) 2020 máj. 05. - 15:24:20 Előzmény Joan Fontaine
Mindegy, nem szeretnék vitát nyitni ebből, de ez a fórum filmesztétáknak van kitalálva, vagy legalább is olyan embereknek akik a színészetet veszik alapul, nem azt kinek hány forint van a zsebében, vagy hányszor hagyta ott a felesége. Ha erre vagyok kiváncsi facebookra megyek, ott írnak ilyenekről részletesebben is, meg is lehet vitatni, ha valaki erre van kiéhezve. Legalább akkor az offtopik gombot használjátok már mert ez szerintem abszolúte nem ide való. Mint ahogy a Szilágyi Péter nevén futó fórumban is ott egy ilyen hozzászólás, hogy Apagyilkos! :D Teljesen elbúvárosodik már ez a oldal is. Kár érte!
Joan Fontaine 2020 máj. 05. - 15:13:57
Pedig egy ilyen eseménynél számíthatsz arra, hogy az emberek nemcsak a szerepeiről fognak beszélni, mert ez felett nem olyan könnyű napirendre térni.
Komoly művész emberekről van szó, most olvastam el itt, hogy a felesége szobrászművész-és ez ránézésre nem igazán jutott eszembe róla-ezért igen, az ember megdöbbenhet, hogy miért ilyen körülmények jutnak nekik. Ez társadalmi helyzetkép is egyben. A művész ember meg vagy meg nem becsüléséről. A nyomor miatt mennek így egymásnak az emberek.
Egy színész nemcsak a szerepeiről szól, a közönség egy részét érdekli maga az ember is, és az is, ha magával az emberrel baj van. És ezen a fórumon szinte minden emberről írnak más kontextusban is, nemcsak a szerepeiről.
Igen, jó színész volt, minden említésre méltó magyar filmben benne volt, kisebb epizódszerepekben, és jellegeztes volt, karakteres, és egyedi.
De kicsit had szabadjon már megdöbbenni azon, ami történt.
Csenge(ttyû) 2020 máj. 05. - 14:51:38 Előzmény napraforgó
Miért az életkörülményről kell beszélni egy színész esetében? Ez a fórum nem erről szól. Az inkább a pletykarovat, Blikk, Meglepetés, meg társai ... ezt az oldalt hagyjuk már meg a szerepeknek. Meg az őket megtestesítő színészeknek. Sajnálom én is ahogy élt, de nem keresek okokat minek, ő se keresett soha, akkor nekünk miért kéne? Ők így éltek, oszt kész. El kéne már engedni ezt a dolgot, szerintem.
LajtaJ 2020 máj. 05. - 13:10:43
Zseniálisan jó karakterszínész volt!
Az Isten nyugosztalja őt békében!

Az emlékezetes szerepein túl én a 80 huszár című filmben nyújtott alakítását őriztem meg leginkább magamban. Amikor a hegyeken áttörve éheznek a huszárok és a lovak is, Szilágyinak le kellett lőnie a sebesült, éhező lovát. Az ezt követő jelenetben fájdalomtól eltorzult arccal fenyegeti meg a társait, hogy ha valaki enni merészel a ló húsából azt megöli. Ez a jelenet szívbemarkoló módon ábrázolja a magyar huszár és leghűségesebb társa, a lova közti mély kapcsolatot, ragaszkodást, szinte barátságot.

Teljes szívemből gyászolom Szilágyi Istvánt!
napraforgó 2020 máj. 05. - 10:53:20
Szerintem baj volt ott az egész családdal. Borzasztó látni, hogy egy idős szinész és a szobrászművész felesége milyen körülmények közt élt.
Mindketten úgy néztek ki, mint a hajléktalanok. Nyilván kevés nyugdijuk lehetett, de sok szegény ember van és mégsem néznek ki ilyen ápolatlannak.
Azt meg végképp nem értem, hogy a fiukat miért nem zárták el már korábban, amikor életveszélyesen összeverte az apját. Ha pszichiáter kezelte, akkor látnia kellett, hogy az az ember ön- és közveszélyes. Miért kellett megvárni egy ilyen tragédiát?
Most majd bezárják a fiút valami gyógyintézetbe és az állam pénzén kell eltartani, amig csak él. Ilyen a lakásuk: https://www.life.hu/hirek/20200505-szilagyi-istvan-ozvegye-beszamolt-tragediarol-peti-egyszeruen-megbolondult.html
Joan Fontaine 2020 máj. 05. - 09:08:02
Én csak azt nem értem, hogy ha valaki nyilvánvalóan ilyen brutálisan kegyetlen dolgot követ el, ráadásul a szüleivel szemben, akkor a szülei miért védik? Hogy lehet egy ilyen gyerekre "nem haragudni"? Ilyet csak félelemből lehet mondani.
Valami nagy probléma lehetett ott az egész családdal.

Ez az Sz. P. pedig nyilvánvalóan elmebeteg, akit el kell zárni, mert ha netán kiengedik, akkor az anyja is veszélyben van tőle, és lehet, hogy mások is.
filoszemitabéluska 2020 máj. 04. - 21:50:11 Előzmény Csenge(ttyû)
Ja igen. Sz. Péter A színész fia. Vajon mit takar az Sz. monogram?
Rojita 2020 máj. 04. - 20:26:21
Ez egy vicc nálunk, - vki tanúk előtt agyonüt vkit, de tisztelni kell a személyiségi jogait.
Most olvastam, h Sz. Péter tagadja, h ő ölt volna. Majd kimondják, h skizofrén és nem büntethető.
Másfél év múlva otthon lesz, csak figyelmeztetik, h ne felejtse el szedni a gyógyszereit.
Amíg anyuka kapja a nyugdíjat, addig fiacskája majd szívja a vérét, aztán hajléktalanként az utcán végzi.
Annyit foglalkoznak a joggal ebben az országban, de alapvető dolgokat nem tudnak elintézni.
Miért kellett egy szeretett, idős művésznek így meghalni?
Csenge(ttyû) 2020 máj. 04. - 20:04:39 Előzmény filoszemitabéluska
Nem tudom ki az a Sz. Béla, egy Szepesi Bélát ismerek, de ő tudtommal labdán kívül mást nem végzett ki. :) A fiát egyébként Szilágyi Péternek hívják, de ez már régóta köztudott, elég ha vki használni tudja a google-t, nem hiszem hogy ez személyiségi jogokat sért, mert akkor a google-t is perelni lehetne. ;)
Összes hozzászólás