Személy

Verebély Iván

színész, közreműködő, szereplő
Született: 1937. december 7. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2020. szeptember 23.

1961-ben végzett a Színművészeti Akadémián. 1961-től két évig a Miskolci Nemzeti Színház, 1963 és 1968 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1968 óta a Vidám színpadon lép fel. Kiváló komikus mind kabarédarabokban, mind vígjátékokban. Egyéni humor és sokoldalúság jellemzi. Összetéveszthetetlen alakja, arca gyakran feltűnik a filmeken és a televízióban is. 1972-ben Jászai Mari-díjat kapott. Fontosabb szerepei: Voltore (Jonson: Volpone), Enyves Jimmy (Brecht-Weill: Happy end), Timothy, inas (Vaszary G.: Az ördög nem alszik), Ivanov (Lengyel M.: Ninocska), Bienstock (Styne: Van aki forrón szereti). Ő volt Zazu magyar hangja Az oroszlánkirályban, illetve ő szinkronizálta Rowan Atkinsont a Bean - Az igazi katasztrófafilm című produkcióban is.

Hozzászólások

mulao 2009 aug. 09. - 18:15:07
Jó, hát te dolgod, hogy milyennek tartod, de nincs igazad.
OFF: Azért, azt meg végképp nem értem, ha nem ismersz valakit, (pl Kerkes Vica) miért írsz a fórumára, bocs, hogy felhozom, de még "lekiscsajozod" is, holott semmit nem tudsz róla, pedig többet is elért, mint a névrokona Kerekes Éva, eddigi korához képest.De majd úgyis kidumálod.:) Szia.
9/10
mildi 2009 aug. 09. - 13:04:09 9/10
Eléggé egytípusos színész - mégis kedvelem, olyan aranyos, kellenek ilyen csúnyácska, de kedves karakterszínészek is! Ezt az egy típust kitûnõen játssza!
mulao 2009 aug. 09. - 11:00:16
Nekem az a furcsa, hogy nem akarod elárulni, hogy miben láttad. És láttam pár filmjét is, így, hogy utána néztem pl rájöttem, hogy még a Csak szex-ben is játszott.
mulao 2009 aug. 09. - 08:30:51
Hát, nem akarlak megbátani vagy ilyesmi, de nekem furcsa amit írsz.A Fekete Péterben szerintem jó volt, pedig nem neki volt a legnagyobb szerepe. Nem tudom mikben láttad, s mikor, de szerintem Õ egy jó színész, és még arra is képes volt, hogy megtiszteljen az aláírásával.Jászai Mari-díja, és tavaly megkapta a Magyar Köztársaság Érdemkereszt mit tudom én milyen lovagkesztjét vagy mit.És amúgyis úgytudom, hogy nagy színész. Megyek, utána járok, filmekben is láthattam-e.
mulao 2009 júl. 21. - 14:44:54
Nem vagy kiábrándító, te jobban ismered. Én talán még filmben se láttam, csak a neve van meg bennem, meg az, hogy nem kis színész.Persze a külsõ adottsgai nem biztosít tágszerepkõrt, lehet, hogy nem is volt esélye különféle szerepben bizonyítani. Annyit tudok csinálni, hogy remélhetõleg most látom a Fekete Péterben, meglátom mit alakít.Ja, meg 3 éve párcentire ment ellöttem, illetve mellettem a kastélyparkban elõadás után.:)
mulao 2009 júl. 21. - 04:33:47
Neki még nincs fóruma?! Szomorú. A leírtak alapján nagy színész, én a Sokhûhó semmiértben láttam, olyan darabban amire emlékszem.Bár az alakítása nincs bennem, nem most volt, meg nem is nagy szerep volt.