Személy

Vukán György

előadó, zeneszerző, zene
Született: 1941. augusztus 21. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2013. augusztus 12. (Magyarország, Agárd)
Budapesten született 1941. augusztus 21-én. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Budapest) végzett zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori cimet szerzett, a mai napig aktiv fogorvos.

Gyermekkora óta, több mint negyven éve koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt. Végigkoncertezte Európát, két izben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler, etc.

199-ben a Creative Art Jazz Trióval Sevillában a World Expo-n kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. 1992-ben - vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompoziciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues) Óriási sikert aratott úgy is, mint zeneszerző, és úgy is, mint karmester. Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra irt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin átiratok, Spanyol-Arab Concerto-"Casablanca", Concerto for Sax Quartet &chestra, Cello Concerto etc.) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.
Több mint 140 filmzenét (eddig a legtöbb, amit Magyarországon irtak), 3 balettot (pl. Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (főként réz- és fafúvós együttesekre, jazzzenekari formációkra), több mint 80 dalt (pl. Frederico Garcia Lorca, Pablo Neruda etc.), mind a 150 Zsoltárt, Misét, szinházi- és tv-rádiójáték-zenéket irt zeneszerzői tevékenysége során.

A Creative Art Jazz Trio-val és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év Koncertje" lett Hollandiában (Chopin átiratok).

1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapitotta a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (b?g?), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel. Alone cimmel CD-t is készitettek.

Dijai

1957 - Helikon Dij
1962 - Chopin Dij, Lengyelország
1968 - Sajtó Dij, Montreux
1970 - Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zeneszerzői dija
1978 - Balázs Béla Dij
1981 - Magyar Rádió előadói dija
1990 - Erkel Ferenc Dij
1993 - Emerton Dij, az év legjobb jazz-előadóművésze és zeneszerzője
1996 - Lyra Dij, Magyar Köztársaság kiskeresztje 1998
Tudományos Munkássága

Szakkönyvek énekléssel, zeneszerzéssel, hangszereléssel kapcsolatban. R:A:S relativ tengelyimprovizációs rendszer. Orvosi m?szer (DMA -DentMetAct) eljárás és műszer fémallergiára, világszabadalom.

A Derby cimű balettjét a Magyar Állami Operaház több, mint három évig tartotta műsorán. A Missa Ad Domimium Jesus Christum c. miséjét 1989-ben irta a magyar történelmi változások hatására, és művét II. János Pál pápának ajánlotta 1991 évi magyarországi látogatása alkalmából. Az Atlanta, Georgina (Black Advent) c. operáját az 1996-os Expo-ra irta. Minthogy az Expo elmaradt, az operát 1999 Adventjén mutatta be a Magyar Állami Operaház. A Budapesti Táncszinház számára Jazz Sekt cimmel kétrészes balettest zenéjét irta, amit a Quartett formáció előadásában óriási sikerrel mutattak be 2001. március 5-én a Budapesti Thália Szinházban.

Hozzászólások

hanguktaekwondoo 2019 aug. 21. - 19:17:08
Háromdimenziós földi idő szerint ma lenne 78 éves.
Köszönet minden segítségért és emberségért -Vukán György még annál is jobb ember volt, mint amennyire ez köztudott.

https://www.youtube.com/watch?v=ozTS3rHbUd8
Johann 2014 dec. 27. - 15:30:59 Előzmény hanguktaekwondooo
Mivel "nem részletezted", nem tudhatom, mi (volt) a gondod a tavalyi ünnepi mûsor összeválogatásával és mi alapján minõsítetted azt "cinikusnak". Én mind a tavalyit, mind az ideit elfogadhatónak találtam, ami persze vegyesen tartalmaz(ott) számomra jobban és kevésbé tetszõ mûsorokat, de alapvetõen pozitívnak érzékelem a kitapintható irányvonalat, ha úgy tetszik az elmozdulást. Mert úgy is fel lehet tenni a kérdést (sõt, szerintem elsõsorban így érdemes), hogy volt-e jobb a közmédia az elmúlt 20-25 évben, mint most? (Ha igen, mikor?) Szerintem nem nagyon. Továbbmenve: van-e jelenleg több értéket felvonultató (kereskedelmi) csatorna(család)? (Ha igen, melyik?) Szerintem nincs. Megítélésem szerint a kereskedelmi televíziók többsége a közmédiánál is jóval silányabb szinten mozog. Kíváncsi lennék, ezekkel egyetértesz-e. Ha igen, miért (csak) a közmédiát ütöd?... Mostani hozzászólásom apropóját nem csak az adja, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei karácsony is számos igazi értéket hozott a köztévé csatornáin (pl. Liszt Krisztusát, Virtuózok Gálát, Názáreti Máriát, Néri Szent Fülöprõl szóló filmet stb.), hanem az is, hogy az elmúlt egy esztendõben különös figyelmet fordítottam a közmédia színvonalára és egyértelmûen biztatónak tartom az összképet és láthatónak a fejlõdést. Számos hiánypótló értéket tettek és tesznek le az asztalra folyamatosan (pl. Hazajáró, Hagyaték, Fölszállott a páva, Virtuózok stb.). Amit privátban küldtél, semmilyen plusz információt nem hordozott számomra, ráadásul megítélésem szerint tényszerûen sem állják meg a helyüket az arra vonatkozó itteni állításaid (pl. hogy kimoderálnák). Különösnek tartom, hogy arra hivatkozva nem indokoltad a köztévé intendánsára korábban tett durva megjegyzésedet, hogy ez Vukán György fórumtémája. Ami igaz - de akkor is az volt, amikor jól beolvastál itt Rákaynak. Ezek szerint mégsem kellett volna...
hanguktaekwondooo 2013 dec. 31. - 11:38:01
hanguktaekwondooo 2013 dec. 31. - 11:36:52
Nem az ünnepi zenemûvekkel volt gond.
Az ünnepi felhozatallak.
Mivel ez Vukán topikja, nem részletezem, milyen cinikusan lett összeválogatva.
küldök egy linket, amit egyrészt kimoderálnának, másrészt nem méltó Vukán topikjához -de a valóságot mutatja.

Innentõl fogva néma csönd, mert az õ mancsa a mûsorokon
Johann 2013 dec. 31. - 10:36:03 Előzmény hanguktaekwondooo
Igazán szép ez a zenemû (még ha számomra meglepõen "eklektikus" is)! Köszönet érte, hogy megosztottad a közzel itt! Nekem különösen is fontos, hogy megismerhet(t)em ezt a zenét, hiszen mégiscsak egy misérõl van szó.
Bizonyára abban is igazad van, hogy a média és a közgondolkodás egyelõre még nem kezeli a helyén a közülünk nem rég eltávozott nagy formátumú alkotót. Te viszont annál szebb és méltóbb sorokat írtál róla.
Ugyanakkor abban nem vagyok biztos, hogy rögtön az elsõ itteni hozzászólásod elsõ szavával a közmédia intendánsát is érdemes volt idekeverni. Bevallom, karácsonykor nem szoktam különösebben sok tévét nézni, most se tettem, de utólag fellapoztam az ünnepi tévémûsort (a köztévéét) és egyáltalán nem találom ilyen lesújtó véleményre méltónak. Azt írod, megtisztelhették volna a magyarságot "egy valódi, ünnepi zenemû sugárzásával". A következõ mondatodból kiderül, hogy leginkább magyar mûnek örültél volna; és valóban, ha szigorúan nézem, magyar szerzõ által jegyzett klasszikus zenemû nem szerepelt a közmédia kínálatában, de ez az egyetlen, amit fölróhatunk (ha egyáltalán ez tényleg jogos elvárás egy alapvetõen nem nemzeti, hanem egyetemes ünnep napjain). 24-én éjfélkor például egy bizonyára csodaszép karácsonyi koncertfelvétel volt látható a Dunán: "Bach ünnepi kantátái és Magnificat" (amit én leginkább azért nem láthattam, mert akkor épp éjféli misén voltam). Csodálkoznék, ha nem értenél egyet ezzel a választással, tekintve, milyen szépeket írtál Bach-ról is (teljes joggal!) az õ fórumában. És azért magyar zene is volt, ha nem is klasszikus: a Kormorán "Mennybõl az angyal" címû koncertfelvételét kétszer vagy háromszor leadták az ünnepi napok alatt.
hanguktaekwondooo 2013 dec. 25. - 15:06:31
Remek ember volt és szakmájában maximalista
-az orvosi eskü nála valóban azt jelentette, ami.
Sziporkázó, idõnként csiklandósan csípõs humorával lekötötte úgy baráti köre mint a nagyközönség figyelmét
-és akkor még a zongorához sem ült.
Mélyen hívõ, az igazságtalanságra igen érzékenyen reagáló, humánus emberként kereste a Fényt.
mindenhol
Ha zsémbelt, ha örült, ha vitázott, ha töprengett
lényét áthatotta az a kegyelmi állapot, melynek köszönhetõen maradandó alkotásokat hozott létre
és mindvégig megmaradt tiszta, becsületes embernek.
Ez az elsõ Karácsonya Fent.
Köszönjük, hogy köztünk lehetett.
hanguktaekwondooo 2013 dec. 25. - 14:56:22
Rákay nacsas ahelyett, hogy a hozottmalacok és a futottak még dömpingjét zúdította a nagyérdemûre,
megtisztelhette volna a magyarságot legalább Karácsonykor
egy valódi, ünnepi zenemû sugárzásával.
Ami a miénk, ami nekünk ad a legtöbbet, ami mélységbe fut és magasba emel.

http://www.youtube.com/watch?v=B1EMYp3J6t4

Az átlagember, aki természetszerûleg el van havazva a saját dolgaival,
nem is tudja, mekkora formátumú mûvész lépett át nemrég a köztes létbe.
A média se vitte túlzásba, nem kezelték a helyén,
ahogyan többi legnagyobbjainkat
Száz évben ha egyszer születik hasonló zeneszerzõnk
-és akkor szerencsénk van
10/10
Ktesibios 2013 okt. 23. - 19:21:58 10/10
Azon elenyészõen kevés magyar komponisták egyike, akinek, sok más kiváló képessége mellett, volt némi fogalma a filmzenérõl is. Hiányozni fognak a zenéi.