Színház

A kassai polgárok

előadás, 2020.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Márai darabja a 14. századi Kassára röpíti vissza a nézőt. De tévedés ne essék, ez a múlt csak ékköve az egyetemes időnek. A város élete és sorsa már akkor is az együttélés szimbóluma volt – ahogy az is maradt. A templomépítés pedig a hité és a művészeté.

János mester, a kőfaragó-szobrász sorsa köré fonódik az a történet, melyben a múzsa szerepét betöltő Genovéva igen nagy szerepet játszik. Ki is ő, ez a tizenöt esztendős leány, aki a mester fogadott gyermekeként az ihlető nő piedesztáljára lép? Angyal és ördög, vagy mindkettő egyszerre?

Mindeközben, a várost megtámadják. A király által eladott Kassa a nádor hadaitól retteg. Szembeszállni a megszállókkal, kötelesség. De János mester vajúdik: az ő dolga mindez? Hisz az ő sorsa másként van megírva. Befejezni azt a Mária-szobrot, melynek ihletője Genovéva volt. Az a múzsa, aki számára egyszerre mennyország és pokol.

Mi marad belőlünk, ha a művészi késztetést bensőnkből kiirtják, és bűnösségünk árnyékában szenvedhetünk tovább? Kik azok a mindenkori támadók, akik sorsunkat ily mód megpecsételhetik? És kik vagyunk mi, akik saját közösségünk védelmére kelünk?

Kérdéseinkben a válasz: mi is csak kassai polgárok vagyunk.

A(z) Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2020. szeptember 20., Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

János mester
Ágnes, János felesége
Jakab, a polgár
Gergely páter
Genovéva
Kristóf, a fia
Dyles, a molnár
Leonardus, a szűcs
Szabina, dajka
Petrus, a bíró
István püspök
Timót, fürmender
Zakariás, literátus / 1. fejszés
Angelus, literátus / 2. fejszés

Alkotók

Hozzászólások