Színház

Rosencrantz és Guildenstern halott

előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Tom Stoppard igen gazdag drámaírói munkásságának máig legsikeresebb darabja a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Shakespeare Hamletjébe oltott abszurd komédia. Főhőseink megpróbálnak mellékszereplőként bolyongani egy igen szerteágazó és csapdákkal teli világban, a Hamlet történetében, megpróbálnak értelmet keresni a jelenlétüknek, a létüknek.
"Biztosan volt egy pont, amikor dönthettünk volna máshogy is." - ez a mondat későn hangzik el, mellékszereplők maradnak egy eleve elrendeltnek látszó világban, a történetük ?meg van írva? és bármennyit kínlódnak és töprengenek, képtelenek máshogyan dönteni és cselekedni, mint ahogy az "eleve elrendeltetett".
Ránk hasonlítanak, egyszerű hétköznapi emberekre, akik csak tengődünk a hatalmasok által megfogalmazott és elrendelt világban, és fogalmunk sincs mikor és hol, kik és miért döntöttek helyettünk az életünkről.
Szimpatikusak, viccesek, töketlenek és tehetetlenek. Esélytelenek. Ahogy mi is a szánalmas próbálkozásunkkal, hogy értelmet adjunk a kis szürke, nyomorúságos életünknek.

A(z) Szkéné Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. szeptember 18., Szkéné Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
azem 2015 ápr. 07. - 01:20:59 10/10
Kedvenc elõadásom a Szkénében.

Szikszai Rémusz kiváló, kissé nyomasztó, sötét atmoszférát teremtett, ennek ellenére abszolút közönségbarát elõadást hozott létre. Humorosabb, mozgalmasabb és anélkül könnyedebb, mint párja a Godot-ra várva, hogy nem válik kommersz, olcsó elõadássá.

Szikszai színészvezetésében megmutatkozik, hogy õ is színész, akit rendezõi aggyal is megáldottak, ezért a kollégáit ziccerbe hozza és nem alkatidegen dolgokat kér tõlük. Nagypál Gábor és Fodor Tamás voltak a legkiemelkedõbbek.
10/10
azem 2015 márc. 24. - 03:24:47 10/10
Tisztelettel:

Tóth József nem Guildenstern-t játszotta, hanem Rosencrantz-ot a Kamrában.
9/10
FElepHánt 2014 okt. 02. - 16:17:35 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

ROSENKRANTZ ÉS GUILDENSTERN HALOTT----Szikszai Rémusz---Vádli---Szkéné

Sokszor, sok helyen játszták már a félsiker Katonás bemutató óta, talán Gigor Attilá-é volt a legemlékezetesebb. A két fõszerep soha nem volt igazán megoldva, Szikszai Rémusz-nak ez most sikerült. Hõseink homokban küzdenek, Varga Járó Ilona könnyed díszlete akrobatikus bravúrokat is lehetõvé tesz.
Ros és Guil véget nem érõen dobókockázik, Rubik és mobil híján ez vala a középkor játékszere. Mindig fej hullik, ami már elõre jelzi a nevetséges véget. Kaszás Gergõ gyötrõ filozofálgatásba fullad, kárhozatos manírjai a személyiség jellemzõ vonásaivá transzformálódnak, Nagypál Gábor az értetlen csodálkozás naiv szobra.
A hajdani Guildenstern, Tóth József beleszürkül Polonius udvaronci alázatába, Bánfalvi Eszter és Tamási Zoltán csak nevüket adják a királyi párnak, Király Attila Hamletjét könyveken lépkedõ monologizálása teszi emlékezetessé, Simkó Katalin-nak néhány szó is elég a szuggesztív színpadi létezéshez.
Kaszás Gergõ agymenései egyre szélsõségesebbekké válnak, az örök játszmázást rettegõ bizonytalanság árnyalja, Ros eszement narancsos cseleit Nagypál Gábor bravúros becsúszó szereléssel védi. Õ az is, aki a magasból eszméletlen virtuozitással zuhan alá a hágcsó kötélzetébe fonódva. A félelmetes színész-páros jelenetrõl jelenetre erõsödik godot-ivá,
Szikszai Rémusz rendezése mesterien építi a szerkezeti fokozatosságot, amely a színésztrupp megjelenésében csúcsosodik.
Fodor Tamás valódi Színészkirályként, sokat megélt bölcsességgel, pajkos fölénnyel, észrevétlen színészi rafinériával válik az elõadás középpontjává. Delejes szelídségû figura, alkotótársként titkos mozgatója Hamlet leleplezõ színjátékának. Garabonciás mosolyával érzékelteti, hogy alárendelt szintjénél jóval többet lát a történésekbõl, - és így a darabból.
A hajóúton színházi világunk aktualitásai is terítékre kerülnek, halványan az önkényuralom éles kritikája is felsejlik. Egyvégtében derülünk, míg az arcunkra nem dermed a mosoly, életünk kis játékában vajon Rosenkrantz, avagy Guildenstern vagyunk-e?
A Vádli diadalmenete folytatódik, el fognak jutni a III.Richárd-ig, ahogy remélhetõleg mi is: akkor a zsarnok bukik, nem mi emberek.
10/10
denilson 2014 szept. 19. - 11:25:24 10/10
Nagyon jó elõadás, színvonalas verbális humorral.

A két fõszereplõ fantasztikus, fõleg Nagypál Gábor a sajátos logikával megáldott Rosencrantz szerepében, de Kaszás Gergõ, Fodor Tamás és Bánfalvi Eszter is brillírozik. Érdemes jegyet váltani rá. A Hamletet játszó Király Attila is remek, akrobatikus képességei egészen rendkívüliek, mégis végig laza és meggyõzõ volt. Egyszerre filozofikus és szórakoztató.