Elindultak az erdei vándorok

Az iskolai szünet elején, tizenkét útvonalon elindultak az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortáborok. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által kezdeményezett és támogatott mozgalom küldetése, hogy minél több fiatalnak legyen lehetősége természetjárásra a nyári szünidőben.

2022-ben mintegy hétezren vágnak neki az egyhetes táboroknak, melyek során az állami erdőgazdaságok segítségével megismerkednek a környezettudatos életmóddal és a fenntarthatóság eszméjével is. Jelentős újdonság, hogy a vándortáborba utazó diákcsoportok kedvezményt kapnak a
MÁV és GYSEV járatain.

Új útvonal, fejlődő infrastruktúra

A 2017-ben indult Erdei Vándortábor Program 5 útvonallal kezdte meg működését, ami 6 év alatt további 7 helyszínnel bővült. Idén először a Balaton-felvidékre is érkeznek felső tagozatos és középiskolás diákok az egyhetes túrákra: Monostorapátin, Bakonyszentjakabon és Monoszlón keresztül jutnak el Zánkára. Így az erdei vándortáborok szinte az ország minden hegy- és dombvidéki területét lefedik, hiszen a Pilisben, Börzsönyben, Bakonyban, Zemplénben, Bükkben, Mátrában, Mecsekben, Zselicben, Vértesben, a Vasi-hegyháton, Dél-Zalában és most már a Balaton-felvidéken is futnak útvonalak.

 

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

 

Emellett 2022-ben más újdonságok is várják a pedagógusok által kísért 20-40 fős csapatokat, akik közül az utolsó táborozók augusztus 19-én érnek majd a túra végére. A MÁV és a GYSEV 90%-os kedvezményt ad a tábor útvonalaihoz vezető járatokon, így könnyítve az eljutást a helyszínekhez. Az állami erdőgazdaságok által biztosított infrastruktúra is évről-évre fejlődik. Az idei szezonban már 36 táborhelyet használnak majd a táborozók, amelyek között erdei kulcsosházak és nomád helyszínek egyaránt megtalálhatóak.

A program szervezésében és lebonyolításában az Országos Erdészeti Egyesület szorosan együttműködik az állami erdőgazdaságokkal. „Az útvonalak kiválasztásához, kialakításához a helyi erdészekkel vettük fel a kapcsolatot. Ők segítettek eldönteni, melyek azok a 70-100 kilométeres, egy hét alatt bejárható útvonalak, ahol legalább három táborhely is kialakítható. Emellett pedig erdőismeretük is kulcsfontosságú a vándortábor küldetéséhez: segítenek átadni a tudásukat a magyar erdőkről és a környezettudatos, fenntartható szemléletmódról.” – mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Szemléletformálás az erdőben

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a programban részt vevő pedagógusok képzésére. Egyrészt mivel ők kísérik a csoportokat, másrészt a fenntarthatósági törekvéseket, az Erdei Vándor zöld szemléletét és a környezettudatos gondolkodásmódot ők viszik tovább a teljes tanévre. A képzés és a táborozás tematikája az állami erdőgazdaságok erdei iskoláinak módszertanára épül, mely testközelből ismerteti meg az erdők értékeit és sok helyen bepillantást ad a fenntartható gazdálkodás gyakorlatába is.

 

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

 

A zöld tábor koncepciója tehát nem csupán a vándortáborok természeti helyszíneiben nyilvánul meg; a diákokat az útvonalakon tudatos víz- és energiahasználatra nevelik. Megtanulják, hogyan lehet környezetkímélő módon táborozni, minimálisra csökkenteni a műanyag használatát, a vízfogyasztást, az egyre népszerűbbé váló nomád táborhelyeken pedig áram nélkül töltik el idejüket.


Vándor Viadal

Másodszorra szervezik meg a Vándortábor Program túratípusait – vagyis az erdei mellett a vízi, a kerékpáros és a zarándok táborokat - és azok teljes közösségét összefogó Vándor Viadalt, melyet a TV2 közvetít. Ennek során a Karancs-Medves térségében négyfős csapatok aktív és logikai feladatokat hajtanak végre azzal a céllal, hogy a vándortáborok szellemiségét, a túrázó diákokat és a térséget bemutassák, így népszerűsítve a természetközeli, aktív kikapcsolódást és környezettudatosságot.

További infókat erre találtok!