16 dolog, amit nem tudtál a World Trade Center című Oliver Stone-filmről

A 2006-ban bemutatott World Trade Centerben láthatjuk először fikciós formában az ikertornyok leomlását. A filmesek minden apró részletre odafigyeltek. Leszámítva, hogy az egyik fekete katona szerepét egy fehér színész kapta meg.

A kritika nem szerette a World Trade Centert, és valóban nem tartozik Stone legerősebb filmjei közé, de így is az egyik legsikeresebb feldolgozása a szeptember 11-i New York-i eseményeknek. Összeállításunkból többek közt az is kiderül, mennyire ügyeltek a valósághűségre az alkotók.

  • Ez volt az első olyan moziforgalmazásba kerülő játékfilm, amelyben rekonstruálták az ikertornyok összeomlását.
  • Összesen körülbelül 240 tonna anyagot használtak fel, hogy megalkossanak egy teljesen 3 dimenziós Ground Zerót. A por ugyan (az eredeti helyszínnel ellentétben) nem volt mérgező, de a stábtagoknak így is maszkot kellett viselniük, hogy kibírják. Oliver Stone rendező meg is betegedett tőle.
  • New York városa a 9/11-es rombolás bármilyen helyszíni rekreációját megtiltotta, még azt sem engedélyezték a produkciónak, hogy a tornyok egykori helyére feltekintő színészeket lefilmezzék. Azt felvehették, ahogy az egyenruhások megközelítik a helyszínt, de a WTC-hez közvetlenül kötődő jeleneteket Los Angelesben kellett rögzíteniük.

  • Nem mindenki volt ilyen elutasító, a New York Port Authority (a város autonóm rendvédelmi hatósága) engedélyezte, hogy a stáb a főhadiszállásukon forgasson, és még egyenruhákat és felszereléseket is biztosítottak számukra. Hálából Oliver Stonék három héttel a premier előtt levetítették a filmet a Port Authority azon munkatársainak, akik kockáztatták az életüket szeptember 11-én.
  • 50 olyan rendőrt, mentőst és tűzoltót utaztattak el a Los Angeles-i forgatásra, akik annak idején részt vettek a mentésben. A filmben ők alkotják a láncot, amikor a romok közül hordágyakon hozzák ki a sérülteket.
  • Oliver Stone rendező a filmbéli rendőrök egy jelentős részét a PoliceActors.com nevű oldalról toborozta, ahol olyan egykori vagy ma is aktív egyenruhások találhatóak, akik egyben tagjai a legnagyobb színészszakszervezetnek (Screen Actors Guild) is.
Forrás: Port.hu
  • John McLoughlin szerepére első körben Mel Gibsont és George Clooney-t szemelték ki. Gibsonnak tetszett a szkript, de visszamondta a lehetőséget, hogy megcsinálhassa az Apocalyptót. Kevin Costner és John Travolta neve is felmerült, utóbbi azért mondott nemet, mert a A tűzből nincs kiútban már eljátszott egy hasonló szerepet. Donna McLoughlint eredetileg Hilary Swank játszotta volna, de Costner távozása után ő is kiszállt.
  • Mielőtt színésznek állt volna, Steve Buscemi a New York-i tűzoltóságnál dolgozott. A szeptember 11-i terrortámadások után a városba repült, hogy besegítsen a régi tűzoltóállomásán. A filmben, az egyik jelenet hátterében látható egy 55-ös számú tűzoltóautó. Ez volt a színész régi őrsének a száma.
  • A Ground Zero rekonstrukciója olyan hiteles lett, hogy William Jimeno rendőrtiszt, akit a filmben Michael Peña alakít, a helyszínre látogatva poszttraumás stresszt élt át. Jimeno többször is látható a filmben, utoljára a barbecue jelenetben a történetet inspiráló többi egyenruhás (John McLoughlin, JJ McLoughlin, Allison Jimeno, Bianca Jimeno) mellett. Peña meg is öleli őt. A színész a forgatás előtt beköltözött Jimeno New Yersey-béli házába felkészülés gyanánt.
Forrás: Port.hu

 

  • A filmből nem derül ki, de John McLoughlin és William Jimeno a kimenekítésük után a kórházban többször is életveszélyes állapotba kerültek. Kénytelenek voltak az egészségügyi állapotuk miatt nyugdíjba vonulni, és még a film bemutatójának idején is műtétről műtétre jártak.
  • A William Jimeno feleségét alakító Maggie Gyllenhaal még 2005-ben azt fejtegette, hogy valamilyen formában Amerika is felelős a 9/11-es támadásokért, ezért személyesen kereste fel a Jimeno házaspárt, és felajánlotta nekik, hogy visszamondja a szerepet. Ezt egyikük se akarta, sőt áldásukat adták rá, hogy a színésznő játssza el Allison Jimenót.
  • Nicolas Cage úgy készült fel John McLoughlin szerepére, hogy tökéletesítette a New York-i akcentusát, illetve, hogy megtapasztalja maga is a klausztrofóbiás félelmet, órákat töltött egy izolációs tartályban.
  • Scott Strauss tisztnek, aki a New York város vészhelyzeti csoportjának tagjaként az elsők között érkezett a helyszínre szeptember 11-én, felajánlották, hogy alakítsa önmagát a filmben. Nemet mondott, helyette Stephen Dorff kapta meg a szerepet. Strauss konzultánsként segítette a produkciót, de pénzt nem fogadott el a munkájáért.
Forrás: Port.hu

 

  • A tesztközönség azt hitte, hogy Dave Karnes (Michael Shannon) figurája csak kitaláció. Az egykori tengerészgyalogos azonban a 9/11-es események hatására valóban visszatért a seregbe, és később két turnust is teljesített Irakban. Egy másik tengerészgyalogos, Jason Thomas is szerepel a filmben, a fekete férfit azonban egy fehér színész alakítja. A producerek állítása szerint a forgatás idején nem tudták, hogy Thomas fekete volt. Később bocsánatot kértek a férfitől a hibás casting miatt, aki azonban nem neheztelt rájuk ezért, mondván, hogy nem akarja negatív fényben feltüntetni a filmet.
  • Dominick Pezzulo özvegye követelte, hogy férje halálának jelenetét változtassák meg a végső verzióban. A producerek engedtek az akaratának, így miután a Jay Hernandez által alakított férfi lead egy jelzőlövést, már csak az élettelen testét látjuk. Emiatt viszont sok néző azt hitte, hogy Pezzulo öngyilkos lett.
  • A kritika nem bánt kesztyűs kézzel a filmmel, a mozikban azonban jól szerepelt, 162 millió dollárt szedett össze világszerte, ami a legtöbb a 9/11-es témájú filmek közt a kétezres években. A 18.7 milliós nyitó hétvége rekord Oliver Stone karrierjében.