30 éves a Halálos fegyver

Mel Gibson és Danny Glover 1987-es akciófilmje ma is kortalan klasszikus. Nélküle nem lett volna olyan jó a Die Hard 3, Az utolsó akcióhős, az X-akták és a Zootropolis sem.

1987. március 6-án került mozikba minden idők egyik legjobb akciófilmje, a Halálos fegyver. Mel Gibson és Danny Glover kettőse 30 év után is megunhatatlan, maga a film pedig a mai napig is a buddy cop műfaj, vagyis a hajmeresztő kalandokba keveredő, egymást folyton heccelő zsarupárosos blockbusterek tankönyvi példája és fontos mérföldköve.

Jó buddy cop filmek persze már 1987 előtt is voltak, gondoljunk csak Nick Nolte és Eddie Murphy 48 órájára 1982-ből, vagy azokra a Bud Spencer-Terence Hill filmekre, ahol a két bunyós volt a törvény ökle (Bűnvadászok, Nyomás utána, Szuperhekusok). Maga a cop buddy a műfaj eleve a '70-es évekbeli Starsky és Hutch tévésorozatból nőtte ki magát, így az, hogy mégis a Halálos fegyverre tekintünk úgy, mint a zsáner megkerülhetetlen alapköve, leginkább Richard Donner rendezőnek és a forgatókönyvíró-zseni Shane Blacknek köszönhető.

Mert mitől is jó egy buddy cop mozifilm? Fogj két totálisan ellentétes mentalitású nagyvárosi rendőrt (például a hűvös profit, Murtaugh-t és a meggondolatlan, adrenalinmániás bunkót, Riggst), akik folyton halálra szívatja egymást, miközben szorgos adatgyűjtés helyett leginkább csak esztelen akciózásokkal viszik előre a nyomozást. Ettől folyamatosan agyvérzést kap a polgármester, és elkezdni hívogatni a mindig ideges rendőrfőnököt, aki elveszi a két főhős jelvényét és másnak adja át az ügyet.

Természetesen a két zsaru a makacs igazságérzetétől hajtva titokban tovább nyomoz, a néző pedig mindkettőjük múltját, családját, stb. megismeri a fontos dramaturgiai pontokon. A páros ezúttal már nem rombolja le a fél várost, és szépen egymáshoz csiszolódik a sok lövöldözés meg viccelődés közepette, így a végén nemcsak sikeresen megoldják a szövevényes bűnügyet, de országos cimborák lesznek.

Érdekesség, hogy míg Danny Glover személye kezdettől fogva biztos volt Murtaugh-ként a Halálos fegyver stábjában, addig Riggs szerepét Harrison Fordtól és Kevin Costnertől kezdve Richard Gere-en és Charlie Sheenen át Patrick Swayze-ig minden menő hollywoodi sztárnak felajánlották, de egyiküknek sem kellett. Bruce Willis viszont a castingon hullott ki, de később a Die Hard 3-at végül az egyik kidobott Halálos fegyver-folytatásból forgatta le (ezért is volt mellette fekete segítőtársként Samuel L. Jackson). Persze más filmekben is visszaköszönt később Riggs és Murtaugh: a Halálos fegyver sikerét lovagolta meg többek között az 1988-as Vörös zsaru, az 1989-es Tango és Cash, az 1995-ös Bad Boys, a 2005-ös Durr, durr és csók és a tavalyi Rendes fickók is.