7 dolog, amit nem tudtál III. Károly brit királyról

Jöhet néhány izgalmas titok a megkoronázott III. Károlyról?

1. Írt egy mesekönyvet

III. Károly közreműködött egy sor könyv megírásában, amelyek leginkább kertészkedéssel, művészettel és építészettel foglalkoztak. Ami azonban igazán szokatlan, hogy koronás főként írt egy mesekönyvet, The Old Man of Lochnagar címmel, ami még 1980-ban jelent meg, Hugh Maxwell Casson illusztrációival, és arról szól, hogy egy öregember beleesik az azonos nevű hegy lábánál található Lochnagari tóba Skóciában. Itt kapcsolatba kerül az odalent lakó kis lényekkel, a gormokkal, akiknek a segítségével megpróbál visszajutni a felszínre. A mesét Károly saját kútfőből merítette: ő maga mesélte ezt a történetet a testvéreinek, amikor még kisebbek voltak.


2. „Drakula” leszármazottja

Ahogy néhai édesanyja és édesapja, III. Károly is távoli rokonságban áll III. „Karóbahúzó” Vladdal: azzal a XV. századi havasalföldi fejedelemmel,

akiről Bram Stoker író (és előtte az ismeretlen legendagyárosok) Drakula alakját mintázták.

Károlynak III. Vlad a dédnagyanyja, Mary of Teck révén számít az ősének: Mary édesapja, Francis távoli leszármazottja volt a fejedelemnek, így a gyerekei és annak az utódai is annak minősülnek. Talán ezzel magyarázhatóak Károly környezetvédelmi törekvései Romániában.

Forrás: Archiv Gerstenberg / ullstein bild via Getty Images

 

3. Saját itallal, matraccal és vécéülőkével utazik

Azt, hogy Károlynak az utazásokra saját ortopédiai szempontok alapján kialakított ágyról, vécéülőkéről, az ehhez tartozó egyéb higiéniai eszközökről (konkrétan Kleenex Velvet márkájú vécépapírról), fogmosókészletről, egy többféle kenyeret, gyümölcsöt, magokat, teát és mézet tartalmazó uzsonnás dobozról és két, Skóciát ábrázoló tájképről (!) kell gondoskodni, egykori inasától, a jelek szerint nem túl diszkrét Michael Fawcett-től lehet tudni. Arról pedig, hogy az uralkodó minden utazására feleségével, Kamillával együtt saját alkoholt visz, Gordon Rayner újságíró számolt be, aki azt is elárulta: ennek az az oka, hogy nehogy valaki belecsempésszen valamit az italukba. Károly kedvenc itala egyébként a gin-tonik, Kamilláé pedig a vörös bor.

Forrás: Rob Jefferies / Getty Images

 

4. Az amerikai titkosszolgálat berkeiben „Unikornis” a kódneve

Ez nem tévesztendő össze azzal a kódnévvel, amit Nagy-Britanniában használnak a királyi család tagjaira a különféle ügynökségek. Az USA-ban ugyanis minden egyes, külpolitikailag jelentős látogató kap egy kódnevet, és amikor Károly édesanyjával, II. Erzsébettel ott járt, ezt a fedőnevet kapta.

Erzsébetet a Kittyhawk és a Redfern néven is emlegették az amerikai titkos ügynökök, míg Károly másik neve az volt, hogy Principal (’főnök’, ’fejedelem’, ’igazgató’, ’elöljáró’).
Erzsébet és Károly 2019-es amerikai látogatásakor Donald Trump és a First Lady társaságában. Forrás: Jeff J Mitchell / WPA Pool / Getty Images

 

5. Egy békát, egy gleccsert, egy vonatot és egy lányunokát is elneveztek róla

Az egykori Károly herceg nevét viseli az Ecuadorban 2008-ban felfedezett békafaj, a veszélyeztetettnek nyilvánított Hyloscirtus princecharlesi – a tudósok így akartak tisztelegni az uralkodó haditengerészeti szolgálatai és a trópusi esőerdők védelmében kifejtett erőfeszítései előtt. A Prince of Wales gleccser pedig az Antarktiszon található, találó módon a Queen Elizabeth nevű hegylánccsoport területén. Habár a Károly nevét viselő gőzmozdonyt még fejlesztik, már 2017 szeptemberében felavatták (ekkor kapta a Prince of Wales nevet), majd 2019 decemberében szolgálatba állították, 2021 októberétől pedig teljeskörűen működik a Brit Királyi Haditengerészet berkeiben. Végül, de nem utolsósorban Károly fia, Vilmos és menye, Katalin

azért adták 2015-ben született lányuknak a Charlotte Elizabeth Diana nevet, hogy egyszerre tisztelegjenek a gyermek nagyapja, dédnagyanyja és néhai nagyanyja előtt.

Károly II. Erzsébet, Vilmos herceg, továbbá unokái, György és Charlotte társaságában. Forrás: Hannah McKay / WPA Pool / Getty Images

 

6. Gyerekként sokat csúfolták a fülei mérete miatt

Károly volt az első brit trónörökös, akit nem magántanárok oktattak a saját otthonában, hanem egy magániskolába íratták be. A kis Károly több oktatási intézményt is látogatott: a legtöbb időt, öt évet a skóciai Gordonstounban töltötte, ahol 13 évesen kezdett tanulni, még 1962-ben. Habár az ott töltött idő alatt aktívan részt vett az iskolai életben (játszott a színjátszó körben, énekelt a kórusban, ezenkívül csellózott és trombitált is az iskolai zenekarban), társai sokat csúfolták. Egykori iskolatársa, Johnny Stonborough szerint a nagyobb fiúk azért szálltak rá a kis trónörökösre (nemcsak nagy fülei miatt piszkálták, de megesett, hogy fizikailag is bántalmazták), mert felbátorította őket, hogy a nevelők azt mondták, ne kezeljék máshogy Károlyt. A fiú viszont állítólag sosem panaszkodott bántalmazóira.

Forrás: Peter Dunne / Daily Express / Getty Images

 

7. Érdekes hobbijai vannak

A már említett csellózás és trombitálás mellett Károly zongorán is játszik, de szereti a természetet és a kertészkedést is. Olyan más, szokványosnak számító hobbikon kívül, mint a sportesemények (különös tekintettel a lovaspólómeccsek) látogatása, III. Károlynak van egy igen figyelemreméltó szenvedélye is: a bűvészkedés. A bűvésztrükköket ráadásul az uralkodó olyan komolyan veszi, hogy 1975 óta tagja egy 1905-ben alapított társaságnak, a The Magic Circle-nek, amit a brit és a nemzetközi bűvészközösség számára hoztak létre. Károly a céh négy tiszteletbeli tagja közül az egyik, akiktől nem várják el a konkrét trükkök bemutatását – de az egykori walesi herceg állítólag csatlakozásakor a rend kedvéért azért előadott egy bűvös poharas „varázslatot”.

Forrás: Jonathan Brady / WPA Pool / Getty Images

 


(via Ranker.com)