A 10 legkínosabb filmes baki

Megduplázott szuperhős, tolakodó kaszkadőrkéz, gépkocsi a csatamezőn. A mozis hibák listája végtelen, de talán ezek a legdurvábbak.

A filmek tele vannak hibákkal, ami nem is csoda, hiszen a forgatás hosszú hetei vagy akár hónapjai alatt rengeteg helyszínt, tárgyat, kosztümöt kell összehangolni, és így a baki bele van kódolva a rendszerbe. Hol egy oda nem illő kávés poharat felejtenek a képben, hol a bábmester tréfálja meg az alkotókat, de az is előfordul, hogy egy statiszta lefejeli az ajtót, és senkinek nem tűnik fel. És akkor a sztori logikai hibáiról, a forgatókönyvírók bénázásairól még nem is beszéltünk. Most nem is fogunk, helyette következzenek a filmtörténelem legnyilvánvalóbb hibái.

10. Rohamosztagos vs. ajtó

A baki, amit valószínűleg még az is ismer, akinek eddig valamiért kimaradt a Csillagok háborúja. Az Egy új remény egyik legfeszültebb jelenetsorában Luke és Han kiszabadítják Leiát a cellájából a Halálcsillagon, de csapdába esnek a szemétpréselőben. Egyetlen reményük C3PO, akit azonban nem tudnak elérni, és a rohamosztagosok közben rátalálnak a droidok rejtekhelyére. Félelmetes pillanat… lenne, ha egyikük nem verné be a fejét ajtókeretbe.

George Lucasnak természetesen nem tűnt fel az utómunka idején ez a hiba, később azonban komoly öniróniáról téve tanúbizonyságot még egy hangeffekttel is felhívta a figyelmet a bakira, és a 2004-es DVD-kiadásra már ez a verzió került fel.

9. Mi volt előbb, a lyuk vagy a töltény?

A fenti kérdés nem is lenne olyan butaság, ha a Tenet kapcsán tennénk fel, de a Ponyvaregényben elvileg nincs „idővisszafordítás”, úgyhogy nehéz nem látványos bakiként értelmezni azt, ami A Bonnie-ügy című fejezetben történik. A sztori szerint Jules és Vincent a főnökük megbízásából behatolnak egy lakásba, hogy visszaszerezzenek egy táskát. Sikerrel járnak, és közben lelőnek két férfit. Nem tudnak róla, hogy egy harmadik ember a fürdőszobában lapul egy csőre töltött fegyverrel. Előugrik, és a teljes tárat kilövi rájuk, de a hat töltényből egy sem talál. A falban látszanak is a lövésnyomok. A probléma csak annyi, hogy a falban lévő lyukak már akkor ott voltak, amikor Jules-ék megérkeztek a lakásba. Úgy tűnik, valamelyik díszletmester szorgalmasabb volt a kelleténél…

8. Pókember lámpája

 

Az azért nem a világvége, ha egy tárgy a kép hátterében átvándorol máshová két snitt közt, a nézők 99%-ának ez fel se tűnik, de ha az előző jelenetben ugyanez a tárgy még főszerepet kapott, akkor az már elég kínos hiba. Sam Raimi első Pókember-filmjében valami ilyesmi történik, amikor az ifjú Peter Parker a szobájában próbálgatja újonnan felfedezett hálóvető képességét, és közben véletlenül összetöri az ajtó melletti szekrényen álló olvasólámpát. A zajra benyit May néni, és csodák csodájára a lámpa ott áll a helyén, mintha mi sem történt volna.

 

7. A Hangyából is megárt a sok

A rovarembereknél maradva, a Paul Rudd-féle Hangyával is történt egy kis furcsaság, de nem a saját filmjében, hanem a Bosszúállók: Végjátékban. A fináléban, amikor Thanos már győzedelmeskedni látszik, érkezik a szuperhősökből álló felmentősereg köztük az óriássá nőtt Hangyával, aki bele is veti magát a csatába, de aztán visszazsugorodik, hogy megjavítsa az időgépet. Csakhogy pár pillanattal később láthatjuk újra a csatatéren, ahogy még mindig óriásként gyepálja az ellent, magyarán vagy tényleg két Hangya létezik, vagy hibáztak az alkotók.

6. Fehér autó a csatatéren

Mel Gibson (egyik) fő művében, A rettenthetetlenben több látványos baki is van, az egyik statisztán például rajta maradt a nem annyira korhű baseballsapka, és ez nem csak legenda, mint a karórás töröké az Egri csillagokban, meg is lehet nézni a fenti videóban. Ennél is durvább, hogy amikor William Wallace csatába vezényli a skót felkelőket, és az angol lovasság megindul ellenük, mögöttük feltűnik egy pillanatra egy fehér autó. Hasonló hiba egy kortárs környezetben játszódó filmben annyira talán nem zavaró, itt viszont megtöri a mozivarázst, már ha észreveszük.

5. Segítő kéz a raptornak

 

28 évvel ezelőtt, amikor a Jurassic Park készült, még nem CGI segítségével oldottak meg minden trükköt, rengeteg praktikus effektet használtak, voltak például komplex mozgásra képes dinó-modellek is, amelyek mai szemmel is meggyőzően néznek ki. Egy segítő kézre viszont néha szükségük volt, például abban a jelenetben, ahol a két gyerek egy konyhában próbál elbújni egy velociraptor elől, de a dög olyan okos, hogy rájön, hogyan kell kinyitni az ajtót a kilinccsel. Amikor viszont belép a konyhába, tisztán látható, ahogy egy kéz benyúl, és megfogja a hátsóját, hogy egyensúlyban tartsa. Mi az igazi kézműves trükk, ha nem ez?

4. Kék a szeme… (kivéve, amikor barna)

 

A Harry Potter-filmekben annyi apró baki van, hogy felsorolni is nehéz lenne (egyszer azért már megpróbáltuk), de van egy olyan látványos hiba, pontosabban gondatlanság, amit talán még a laikusoknak is feltűnik. A széria során vagy féltucatnyi karakter bókol Harrynek azzal, hogy az anyja szemét örökölte, csakhogy amikor látjuk a fiatal Lilyt egy flashbackben (a Harry Potter és a Halál ereklyéiben), akkor nem kék, hanem sötétbarna szeme van. Ironikus módon mindez már azután történt, hogy egy másik színésznő eljátszotta Lilyt, akinek történetesen tényleg kék szeme volt.

3. A polip, aki ott se volt

 

A Kincsvadászok a 80-as évek egyik legkellemesebb családi kalandfilmje, de a forgatókönyve elég zavaros, nem is csoda, hogy maradt benne egy gigantikus hiba. A fináléban, amikor a gyerekek a riportereknek a kalandjaikról mesélnek, Data azzal kezdi, hogy „A polip nagyon ijesztő volt, és nagyon veszélyes”, amivel csak annyi a probléma, hogy semmilyen polip nem szerepelt a filmben. Mármint a végső, mozikba került verzióban, mert addigra kivágták a szóban forgó jelenetet.

2. A sövénylabirintus rejtélye

 

A Ragyogás legendás fináléjában a Jack Nicholson által alakított bekattant családapa az Overlook Hotel sövénylabirintusában üldözi a fiát egy fejszével. A labirintust korábban is láthattuk, említették is a szereplők, épp csak a főcímből hiányzik. A nyitányban ugyanis légi felvételeken láthatjuk a hotelt és a környékét, és ekkor még nyoma sincs semmilyen labirintusnak, ha tehát nem Jack építette fel üres óráiban, akkor Kubrick bizony hibázott, ami eléggé meglepő, tekintve, hogy minden idők egyik legprecízebb rendezőjéről van szó, aki ugyanebben a filmben 127-szer vetette újra Shelley Duvall hírhedt lépcsőjelenetét.

1. Duplaszájú teknőcök

 

Az 1990-es Tini Nindzsa Teknőcök külön cikksorozatot érdemelne, annyi benne a baki. A kaszkadőröket rendre benne felejtették a képben, látszódnak a teknőcökre rögzített drótok, a fegyverekről is ordít, hogy műanyagból készültek, és Szecska mester bábosa is több tucatszor cameózik a filmben, nem szándékosan. A leghorrorisztikusabb mégis az a pillanat, amikor Donatello Raph és Leo ölelését „Kodak pillanatnak” nevezi, és elkezd nevetni a saját „poénján”. Ahogy szélesre nyitja a száját, látjuk benne az emberi szájat is. Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a „fog a fogban”-látvány egy életre traumatizált néhány gyereknézőt.

Via: Listverse