A csodát magunktól kell várni

A Budapest Pride Week-en kerül bemutatásra a PanoDráma új darabja: A csodát magunktól kell várni, amely a tragikusan fiatalon elhunyt aktivistának, Rózsa Milánnak állít emléket.

A Rózsa Milán felvett név volt. 20-as éveinek elején hatalmas lendülettel vetette bele magát a politikai aktivizmusba, a Magyar LMBT Szövetség munkájában aktív részt vállalt, jelenléte, tettrekészsége a Fehér Házba is elrepítette. (Igen, Washingtonba.) 20-as éveinek végét azonban már nem élte meg. Sőt, a közepét sem igazán, 26 éves volt, amikor a vonat alá ugrott.

 

Akik 2011 - 2014 között figyelemmel kísérték a hazai közéletet, mindannyian ismerhették, mert ő mindenhol ott volt, ahol ki kellett állni emberjogi, LMBT jogi ügyek mellett. Tragédiája mögött egyéni, családi és társadalmi mozzanatok állnak, és a "biztos, hogy így kellett történnie?" értelmetlenségének örökké kísértő gondolata.

A PanoDráma az egyetlen dokumentumszínház Magyarországon, amely verbatim - szó szerinti- előadásokat mutat be évről évre. Az új előadás is eredeti interjúkból nyeri el végleges formáját, körüljárva többek között a következő kérdéseket:

  • Mit jelent ma Magyarországon melegnek lenni?
  • Mit jelent aktivistának lenni?
  • Mit jelent szünet nélkül harcolni legalapvetőbb emberi jogainkért?

A bemutató 2017. július 4-én lesz az Átrium Film-Színházban. Majd szeptember 5-én ezzel a darabbal nyit a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

"Felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy jogegyenlőtlenség van, arra, hogy a homofóbia még mindig létezik, hogy LMBT embereket diszkriminálnak és hogy ők nem élhetnek teljes életet: ez a felvonulásnak az igazi célja. De a csodát magunktól kell várni."  (Rózsa Milán)

 

A Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetségének díjmentesen hívható telefonszáma: 116-123.  Meleg Háttér - LMBTQI kérdésekben hívható - szintén ingyenes - információs és lelkisegély vonal: 137-37.