A Marvel közös univerzumának filmjei: a legrosszabbtól a legjobbig

Mindjárt megérkezik a mozikba a harmadik Amerika Kapitány, ideális alkalom, hogy rangsoroljuk az eddig látottakat!

Először is nem árt tisztázni, hogy itt most csak azokról a filmekről lesz szó, amiket a Marvel Studios gyárt, és amik részei a közös, átjárható filmes univerzumukhoz, amihez Pókember is majd még csak most fog csatlakozni, így mondjuk az X-Men-filmeket nem érdemes itt keresni.

12. Vasember 2
Amit a legtöbb, saját filmes univerzumot építeni próbáló és kudarcot valló próbálkozás átél, az majdnem megtörtént már egyszer a Marvellel is. A Vasember folytatásában túl sok mindent kellett egyszerre felvezetni, az eredmény pedig az lett, hogy a film maga egy katyvasz lett. De persze Tony Stark ebben is vicces és szórakoztató, amikor éppen nem Vasember-gúnyában akar részegen DJ-zni.

11. Thor
Tipikusan az a film, ami pont egy fokkal veszi komolyabban magát, mint ami egészséges lenne, a történet ugyanis gyenge. Cserébe megkapjuk a Jöttünk, láttunk, visszamennénket a villámok istenével, meg egy gyenge lábakon álló szerelmi szálat és egy összecsapott karakterfejlődést. Nagyon nem sikerült eltalálni a hangvételt a Shakespeare-filmeken edződött Kenneth Branagh-nak.

10. A hihetetlen Hulk
A hihetetlen Hulk egy egész nézhető film alapjában véve, de a legnagyobb hibája, hogy minden benne halál átlagos, és ezért nehéz bármit is felidézni belőle akár egy héttel azután, hogy az ember látta. Edward Norton ugyan jó Hulk – bár nem annyira, mint Ruffalo, aki tökéletes –, de a történet kiszámítható és sablonos. A végén pedig megküzd benne Hulk egy rondább, szürkébb Hulkkal, nem túl eredeti. De ebben láthatjuk az első stáblista utáni jelenetet, amiben beigérik nekünk a Bosszúállók-filmet.

9. Thor: Sötét világ
Bár ez sem nagyon erős film, viszont az első résznél sokkal jobb azáltal, hogy nem veszi igazán komolyan magát, jobban ráfeküdtek a humorra, és a világok közt átívelő, portálokon keresztül ugráló végső ütközet kifejezetten élvezetes. Loki pedig az egyik legjobb formáját hozza itt, minden idők egyik legviccesebb cameoját is szolgáltatva.

8. Amerika Kapitány: A tél katonája
Ugyan jó film, de akárcsak az első Thornál, úgy a második Amerika Kapitánynál picit a nem teljesen jól belőtt hangvétel az, ami lehúzza. Politikai thrillernek nem elég komoly, szimpla szórakoztató nyári blockbusternek viszont túl okoskodó, így a két szék közt a földre huppan. Viszont az első Thorral ellentétben ennek sokkal erősebb története van és fontos fejezet a karakter fejlődésének a szempontjából, ami majd a harmadik filmben fog várhatóan beérni.

7. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló
Joe Johnston filmje kevésbé népszerű, és éppen ezért talán a legalulértékeltebb Marvel-film. Aranyos korszakidézés ugyanis a korszak kalandfilmjeinek a stílusában, a retró esztétikának köszönhetően pedig nem jelent különösebb problémát az sem, hogy Amerika Kapitány kissé túl egyszerűen, fekete-fehéren látja a világot. Hisz ha jönnek a nácik, viszonylag könnyű meghúzni a vonalat jó és rossz között.

6. A Hangya
Zűrök voltak a forgatás körül, egy évvel a premier előtt rendezőt is cseréltek, de viszont a végeredmény mégis tök jó lett. A Hangya semmi mást nem tud, csak kisméretűvé zsugorodni és bogarakkal kommunikálni, erre viszont a film nagyon viccesen reagál, láthatjuk talán minden idők első olyan látványos akciójelenetét, ami konkrétan egy játékvasúton játszódik. Paul Rudd pedig olyan jó a címszerepben, hogy nincs szíve az embernek a szegény ember Vasemberének nevezni, hiába ugyanolyan laza és pimasz a karakter.

5. Bosszúállók: Ultron kora
Lehetetlenség volt, hogy ez is ugyanakkora élmény legyen, mint az első, hisz az első olyan volt, amit még sosem láttunk, ellenben a másodikkal. Cserébe mind Fekete Özvegy, mind Sólyomszem több játékidőt kap, és bebizonyítják, hogy ők is ugyanolyan érdekesek, mint a többiek, sőt, Sólyomszem még sose volt ennyire érdekes, mint itt. Ultron pedig a Marvel-filmek egyik legjobb főgonosza. Bár nem tudja ugyanazt az élményt adni, de ugyanolyan jó, mint az első.

4. Bosszúállók
Na de amilyen ez volt, olyant addig még nem láttunk: több filmen keresztül felvezetett nagy összejövetel, amiben Hulk, Vasember, Amerika Kapitány, meg Thor együtt csépelik a gonoszt, Ultron pedig azért csak az egyik legjobb főgonosza a szériának, mert az egyértelműen legjobb főgonosza kétség kívül Loki. Joss Whedon bebizonyította, hogy össze lehet úgy rakni egy halom szuperhőst egy filmbe, hogy ne érződjön túlzsúfoltnak, és ne menjen a történet kárára sem.

3. A Vasember
Ugyanakkor ennek a szériának az abszolút sztárja Tony Stark, a figura pedig mára már teljesen összenőtt Robert Downey Jr.-ral, aki itt öltötte először magára a robothacukát. Az eredetfilmekhez hasonlatosan ugyan csak a játékidő második felében, viszont amíg eljutunk odáig, addig is tök jól szórakozunk, ugyanis Tony dumái és figurája iszonyat vicces, minden arroganciája ellenére kedvelhető, Downey pedig úgy brillírozik, hogy azóta elképzelhetetlen ez a figura nélküle.

2. Vasember 3
De persze van jobb Vasember-film is, a kissé megosztó harmadik rész, amit a Halálos fegyver és az Utolsó akcióhős forgatókönyvírója, Shane Black készített, és ez abszolút meglátszik rajta. A bosszúállók hatalmas pusztításorgiája után egy visszafogodtabb darab, stílusában leginkább a '80-as évek akciókomédiáit idézik, azokat, amiknek a nagy részét pont maga Black írta. Ráadásul ritkán lát az ember annyira jó és szimpatikus gyerekszereplőt nagy nyári látványfilmben, mint itt, Harley és Tony minden egyes közös jelenete arany, borzasztóan szórakoztatóak a szóváltásaik.

1. A galaxis örzői
A legjobb viszont pont az a filmjük, amiről sokan elképzelni sem tudták, hogy tényleg jó lesz. Hisz először mindenki hüledezve fogadta, mégis milyen lesz egy szuperhősfilm, amiben van egy óriás humanoid fa, meg egy gépfegyverrel lövöldöző nagy dumás mosómedve. Hát iszonyat király! A főszerepet játszó Chris Pratt pedig egy csapásra mindenki kedvenc színésze lett, Groot pedig úgy tudta milliók szívét megmelengetni, hogy mindössze egyetlen mondatot képes mondani. A bosszúllokhoz képest pedig a csapatdinamika is sokkal jobb, talán az legjobb olyan látványos űropera, aminek nincs a címében az, hogy Star Wars.


Amerika Kapitány - Az első bosszúálló: RTL KLUB, Vasárnap (Április 24.) 19:50