Egyél, igyál, hallgass zenét, mozizzál a hétvégén!

Sör-és borfesztivál, jazzfesztivál és minden, ami szemnek, szájnak és fülnek ingere, megtalálható lesz a városban a hétvégén.

Szemrevaló│SEHENSWERT Filmfesztivál – Művész mozi, szeptember 27. - október 7.


Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom és Rövidfilmek - 17 filmet vetítenek. A fesztivál nyitófilmje Lars Kraume rendezésében a magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom lesz. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ!


Paulaner Oktoberfest Budapest – Kincsem Park, szeptember 27-30.


A budapesti rendezvény alternatívát kínál mindazoknak, akiknek személyesen nincs lehetőségük Münchenben megtapasztalni ezt az utánozhatatlan közösségi élményt. A Kincsem Parkbeli fesztivál célja, hogy az eredeti rendezvény egyedülálló élményét minél hitelesebben megismertesse a sörgasztronómiára és az igényes szórakozásra fogékony látogatókkal.

14. Újbuda Jazz Fesztivál – A38, MU Színház, szeptember 27-30.


Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál – Szentendre, Dumtsa Jenő utca, szeptember 28-30.


Szeptember utolsó hétvégéjén a Fő téren és a belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a boré és a jazz zenéé a főszerep. A rendezvény emellett számos kulturális programmal, két színpadon koncertekkel és tematikus sétákkal nyújt teljes feltöltődést vendégei számára. Így mutatkozik be Szentendre a maga kisvárosias, mediterrán jellegével, és a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos történelmi hagyományaival.

Kutatók Éjszakája 2018 – Országszerte, szeptember 28-29.


A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén először két napon át, szeptember 28-án és 29-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Az olvasás éjszakája – Országszerte, szeptember 28.


Az Olvasás Éjszakája olyan olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál, ahol írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot, amely a könyves kultúrát, a könyvolvasást, mint örömforrást mutatja be. Az éjszakába nyúló rendezvény helyszínein könyv- és folyóiratkultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget.

 

Május 1. Ruhagyár Fortepan: Ez a divat! - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, november 11-ig


A kiállítás a Fortepan és a ZuckerMűvek együttműködésében megjelenő tíz kötetesre tervezett tematikus fotóalbum második Fortepan: Ez a divat! című kötetének képanyagából válogat. Az 1960-as és 1970-es éveket mutatja be, a szocialista mindennapokban megjelenő női és férfi jelenlétet a szolgáltatóház és a divatszalon között, az új kulturális modell mindennapokban megjelenő külső formáit, a viseletben megfogalmazott értékek világát.