Hétfő a színpadon

A színpadban az a jó, hogy több dolog is elfér rajt, pláne, hogy a színek, ugye. De lehet aztán muzikális és verbális bál is. Ugye. Azt mind a színpad adja. Na, ez a hétfő ilyen lesz. Érdekes módon a fenti csillagokkal kezdünk, hogy aztán kézzelfoghatóbb csillagokkal is találkozhassunk. Ahogy az elején említettem a hétfői színpadon sokan keresgélnek, muzsikás lelkek, de irodalmias és közéleti források is fakadnak. Hogy a legfontosabb színházi vonatkozásról nehogy elfeledkezzünk pláne!

A Gaia asztrometriai űrobszervatórium ismét adatokkal jelentkezik. Több milliárd csillag pozíciójáról, sebességéről, színéről és egyéb adatáról tudhattok meg újdonságokat. A publikus adatbázis  nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan élő beszélgetést szerveznek hazai szakértőkkel.

17. Magyar Táncfesztivál és 7. Gyermek Táncfesztivál

Győr, június 13., 10:00

A Győri Balett-Hrutka Róbert-Jamie Winchester ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét a 17. MagyarTáncfesztivál, melynek keretein belül rendezik meg a 7. Gyermek Táncfesztivált, és idén első alkalommal a Győri Balett miniFesztivált. Június 13-19. között a kultúrakedvelő közönség 4 fő helyszínen is részesévé válhat a sokszínű programnak.

Hajókirándulás és sétahajózás - Tokaj

Tokaj, június 13., 11:00, 15:00

A hajó a Bodrog folyón halad Tokaj városa mellett a Zsaró ér bejáratáig, ott visszafordul, a Tiszán a strandig megy és egy óra elteltével ugyanott köt ki, ahol beszálltak a vendégek. A hajó a közúti híd alatt található nagy parkolóból indul.          

"Fogd a hangszered, és csatlakozz!” Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül. Gyimesi örömzene és nótázás minden második hétfőn a Pesti Csángók Baráti Társasággal. 

A három hangversenyből álló sorozaton Beethoven és Brahms összes csellóra és zongorára írt szonátája hangzik el kortárs magyar zeneszerzők egy-egy művének társaságában.

Moszkva-Peking Transzszimfónia

Katona József Színház, június 13., 19:00

"Moszkvában, itt kezdődik a sín. Tedd rá a füled! Ha jól fülelsz, hallod, ahogy a túlsó végén zúg a Csendes-óceán. Gyertek, szálljatok föl! Nyolcvanhét városon fogunk keresztül robogni, átszelünk tizenhat óriási folyót, hét időzónán vágtatunk át, és közben elúszik mellettünk a sztyeppe, a tajga, a mocsarak, a lápok, a földgolyó dübörögve elfordul alattunk..."  

Adáshiba

Játékszín, június 13., 19:00

Történik napjainkban, sajnos.. Az Adáshibát Szakonyi Károly 1970-ben írta, és azóta töretlen a sikere a magyar és a világ színpadain. Több tucat nyelvre lefordították, maga Neil Simon is érdeklődött iránta. Remek szerepek, remek komikus helyzetek, remek, ma is friss szövegek. És ez most, 2022-ben is igaz, amikor már nemcsak a televízió az egyetlen kütyü a lakásban.    

Network

Centrál Színház, június 13., 19:00

Nem nagyon van időszerűbb, provokatívabb és elképesztőbb történet a Networknél. Sidney Lumet sokszorosan Oscar-nyertes filmjének látványos színpadi adaptációja apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Howard Beale, az esti Híradó bemondója. Amikor huszonöt év után alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos.  

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örök érvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.  

René Pape dalestje

Mivel lehetne stílusosabban beindítani a nyári szünetet, mint rotyogós beatekre patentül odarakott rapcsörtékkel?! Na ugye… Kettőezer tizenvalahányban Slow Bálint összerakta csipetcsapatát, ami azóta megállíthatatlanul menetel. Mondhatni újjászületett általuk a honi bólogatós rap, egy csomó olyan layert kapva, amiről azelőtt álmodni sem mertünk.