Hová tűnt a Donnie Darko rendezője?

Kilenc éve nem rendezett filmet Richard Kelly, aki az évezred egyik legígéretesebb rendezőjének indult, mikor elsőfilmesként előjött a Donnie Darkóval. De mi vitte tévútra, és mit csinált az elmúlt időben?

Több mint 16 évvel ezelőtt mutatták be a Donnie Darkót, aminek azóta biztos helye van az évezred kultfilmjei között, pedig a bemutató idején még teljesen máshogy állt a helyzet. Már a forgatásra is nehezen szedték össze a 4,5 millió dolláros költségvetést, ami töredéke egy átlagos hollywoodi filmének. Aztán amikor Jason Schwarzman és Drew Barrymore elvállalták, hogy játszanak benne, megnyíltak a pénzcsapok. Végül Schwarzman helyett  a főszerepet az akkor még nagyjából ismeretlen Jake Gyllenhaal kapta meg, és Patrick Swayze játszotta el benne zseniálisan a képmutató élemódgurut.

Annak ellenére, hogy a Sundance fesztivál közönsége imádta a filmet, a mozibemutató már egyáltalán nem ment fényesen. A bajok ott kezdődtek, hogy a premiert 2001 októberére tűzték ki, de akkor még senki sem tudta, mi fog történni 2001. szeptember 11-én. Mivel a Donnie Darkóban egy utasszállító repülő hajtóműve zuhan rá a címszereplő házára, a két repülős tragédia közötti párhuzam alaposan megnehezítette a film marketingjét. Végül az Egyesült Államokban óriásit bukott, és Európában hozta vissza az árát, majd évek alatt egyre több rajongót gyűjtött szájhagyomány útján. Amikor 2016-ban újra játszani kezdték a mozik a felújított változatot a bemutató 15 éves évfordulóján Angliában, a vetítésekre minden jegy elkelt.

A Donnie Darko bemutatója után Richard Kelly több forgatókönyvet írt, ezek közül egyet forgattak le, a 2005-ös Dominót Tony Scott rendezésében. Ebben Keira Knightley játssza a hírhedt Domino Harvey-t, aki törékeny nőként feladta a modellkedést, hogy fejvadászként drogdílereket és tolvajokat foghasson el. Közben Kelly több ajánlatot visszautasított, felkérték például, hogy rendezze meg az X-men - Az ellenállás végét. Ő viszont minden erejét abba ölte, hogy a saját forgatókönyve alapján megcsinálja A káosz birodalmát (Southland Tales).

Ez a film végül jóval nagyobbat bukott, mint a Donnie Darko. Már a kritikusok is utálták a Cannes-i Filmfesztiválon, pedig ebben kapott először komoly szerepet Dwayne Johnson, aki két évvel ezelőtt a legjobban fizetett színész lett Hollywoodban. Emellett Justin Timberlake is meglepően jól játszotta a sebhelyes arcú iraki háborús veteránt. A majdnem háromórás szatirikus sci-fi-vígjáték, ami a Donnie Darko után egy másfajta, jóval nagyobb szabású világvégét mutat be, miközben háborús mániát, az energiapolitika kapzsi szereplőit, a médiát és a filmipart parodizálja ki, túl sok volt a nézőknek.

Southland Tales Forrás: Universal Pictures

 

Kelly utolsó rendezése A doboz című thriller volt 2009-ben Cameron Diazzal a főszerepben, aki érdekes ajánlatot kap a férjével. Kapnak egymillió dollárt, ha megnyomnak egy gombot, viszont egyúttal meghal egy általuk nem ismert ember. Ezt kicsivel jobban fogadták, és legalább az árát visszahozta, de sikernek nehéz volna elkönyvelni. Azóta Kelly több forgatókönyvet írt, de még mielőtt leforgathatták volna a texasi noirját, meghalt a főszereplő, James Gandolfini. Producerként viszont segített összehozni mások filmjeit, például az Isten áldja Amerikát! és A világ legjobb apukája című vígjátékot Robin Williams-szel.

Emellett egyáltalán nem adta fel, hogy egy saját rendezéssel térjen vissza, több forgatókönyve is áll a fiókban, és folyamatosan próbálja megteremteni az anyagi hátteret. “Ezúttal szeretném azt elérni, hogy a mozikban is sikeres legyen a film, hogy később könnyebb legyen összeszedni a pénzt a következőkre” - nyilatkozta a rendező, aki szerint ma jóval nehezebb összeszedni 12 millió dollárt egy függetlenfilmre. Ő viszont egyelőre nem szeretné kevesebbel beérni, mert valami egészen különlegessel szeretne újra a pályára állni. Bár már 2017-ben szeretett volna elkezdeni forgatni, egyelőre semmi hír arról, hogy megvalósulnának a tervei. Addig viszont nem is nyilatkozik arról, miről szólna az új filmje.

Az viszont elég valószínű, hogy újra vele dolgozik majd a Donnie Darko operatőre, Steven Poster, akit a kétezres évek elején teljesen lenyűgözött Kelly tehetsége. Annak ellenére, hogy a Donnie Darkót kezdőként rendezte, komoly, összetett kameramozgást igénylő jelenetek voltak már készen a fejében. Poster 57 évesen addigra már sok mindent látott az iparban, de a fiatal rendező annyira felvillanyozta, hogy minden reggel rohant be dolgozni, hogy megcsinálják a filmet, és alig várja, hogy újra együtt forgassanak.

 

Forrás: Indiewire