Keddi válogatás

Ez a kedd se lesz unalmas. A reggel a gyerekeknek szól, azoknak, akik még nem járnak iskolába. A felnőttek pedig jobbnál jobb programok közül válogathatnak.

Babaróka

Budapest Bábszínház, október 19., 10:00

A bájos és humoros történetek mind egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: szorongás az új társaságban, játék a nagyobbakkal, hiszti a boltban, családi súrlódások, költözés, kistestvér születése. A mese komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatja, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.


Liszt és magyar kortársainak kapcsolata Magyarország művelődéstörténetének tükrében

Régi Zeneakadémia, október 19., 20:00

A Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én befejeződő nagyszabású, négynapos zenetudományi és zenetörténeti konferencia a Liszt-kutatás új fejleményeiről, új irányzatairól ad körképet. Október 18–19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténete kerül az előadások fókuszába.


Szegény Dzsoni és Árnika

Budapesti Operettszínház - Raktárszínház, október 19., 11:00

A történetből megtudhatjuk, hogy hol lakik a jóságos Hétfejű Tündér, érdemes-e jónak lenni, és egymásra találhatnak-e azok, akiket maga a Százarcú Boszorkány átkozott meg, de a kacsakirály és kacsa-királykisasszony tanulságos históriájából kiderül az is, hogy az önzetlen szeretet csodákra képes.


Az ember tragédiája

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, október 19., 16:00

Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja.


Fonó Session: Vonós Örömzene

Fonó Budai Zeneház, október 19., 16:30

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül.


Hincz Gyula, az ezerarcú művész

Hegyvidék Galéria, október 19., 18:00

Előadó Dudás Barbara, aki 2016 óta, először a váci Tragor Ignác Múzeumhoz tartozó Hincz-gyűjtemény muzeológusaként, 2018-tól pedig a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének munkatársaként kutatja Hincz Gyula életművét, jelenleg a művész monográfiáján dolgozik.


A művészet templomai: Salvador Dalí - A halhatatlanság nyomában

Art+ Cinema, október 19., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

 

David Bowie arcai

Várkert Bazár, október 19., 18:00

A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt.


Játék a kastélyban

Vígszínház, október 19., 19:00

Egy elegáns, olasz tengerparti kastélyba kis színházi csapat érkezik: két szövegíró és egy fiatal zeneszerző. Tervük, hogy bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának régen várt operettjük elkészültét. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása.


Gólyakalifa

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, október 19., 19:00

Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred.


Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon

Három Holló Kávéház, október 19., 19:00

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek az életében a világjárvány egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat? A darab szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak.


A démon gyermekei

Szkéné Színház, október 19., 19:00

"Kétezerkettő nyarán történt augusztus hó hetedik napján, Tizennégy óra harminc perckor jelentették a rendőrségen, Az első kerületi kapitányságon, hogy eltűnt egy asszony a Budai Várból."


Mózes és Jézus Pesten

Spinoza Színház, október 19., 19:00

Mózes és Jézus találkoznak a Margitszigeten. Jézus azért jött Pestre, hogy megnézze mi lett a kereszténységgel, Mózes pedig arra kíváncsi, mit csináltunk a Tízparancsolattal, vajon eleget teszünk-e a mózesi törvényeknek. Közben ők ketten azon vitatkoznak, melyikük adott többet az emberiségnek.


Bogányi Gergely exkluzív zongoraestje

Pasaréti Közösségi Ház, október 19., 19:00

imitált férőhellyel, exkluzív szóló koncertet ad Bogányi Gergely a Pasaréti Közösségi Ház nagytermében! Azest külön érdekessége, hogy Bogányi Gergely – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – a saját tervezésű "Bogányi-zongorán" fog játszani.

 

A Menedék

Trafó, október 19., 20:00

A Táp Színház az Utas és holdvilág után új darabbal jelentkezik és nyitja meg a Trafó pandémia utáni szezonját. Mindjárt a virtuális jövőbe ugrunk, merész vízió tárul elénk egy sor erkölcsi kérdéssel. Egy nyomozás, melynek kapcsán eljutunk a felelősség kérdéséig!


Jazz+Próza: Bird - Charlie Parker élete

Budapest Jazz Club, október 19., 20:00

Varga Tamás önálló estje a Jazz+próza, melyben partnerei kiváló muzsikusok, a közönség legnagyobb örömére évek óta látható és hallható a legkülönbözőbb színpadokon. Ezen alkalom különlegessége, hogy a verseket körülölelő koncertet követően a Bird című filmből részleteket láthattok.


Tricky (UK)

A38 Hajó, október 19., 20:00

Kedvenc bristoli előadónk új, Fall to Pieces című nagylemezét saját kiadója, a False Idols gondozásában jelentette meg, melyről már júliusban megismerhettünk egy dalt. A művész elmondása szerint munkásságának legpoposabb darabja, amit valaha megjelentetett. Közreműködő énekesként Marta Złakowskát hallhatjuk rajta, akinek a hangja központi szerepet kapott a teljes albumon is.


Sárik Péter Trió x Bartók

BMC - Opus Jazz Club, október 19., 20:00

"Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazz zene rajongóinak!” – mondta Sárik Péter a Bartók-projektről, amit ezúttal az Opus Jazz Club közönsége előtt is bemutat triójával.