Készülő hétfő

Ma csak egy kicsit ünneplünk, hogy maradjon holnapra is, és inkább az előmulatságra koncentrálunk. Persze azért délelőtt sétáljunk, művelődjünk kicsit, hogy a késődélutáni mozi után szellemileg felpezsdülve indulunk lábat és fejet rázni. Méltó készülődés a másnapi áhítathoz.

Nem engedünk a ’48-ból! - A budai Vár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc

De la Motte - Beer-palota és Palotamúzeum, március 14., 10:00

A sétán bejárhatjátok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban, megnézhetitek, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmesélik, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom.

Akadálymentes, babakocsis séta. "A török időktől napjainkig a budapesti kávéház rengeteget változott: mindig igazodott a történelmi elvárásokhoz, a társadalmi igényekhez és lehetőségekhez. Kávéházi kultúránk múltja és jelene sokak számára közismert, de mi mindig tudunk újat mutatni…"

Szél Dávid az Altatás után, elalvás előtt című élő beszélgetésben. Kivételesen élőben folytatódik az Altatás után, elalvás előtt című műsor, melynek korábbi adásai a Pagony Podcast csatornán is megtalálhatóak. Március 4-én, pénteken 14 órakor az online beszélgetésen Hajdu Zsanett vendége Szél Dávid pszichológus lesz. A műsor témája, hogyan, miként kommunikáljunk a gyerekekkel háborúról, politikáról, és milyen olvasmányokkal tudjuk segíteni őket, hogy megértsék a körülöttük zajló eseményeket, helyzetet.

Lúcia Lu művészi érzékkel hozza közelebb egymáshoz a klubszcénákat. A berlini DJ a Hoe Mies bulisorozat és zenei duó társalapítója, mely missziójának tekinti a női és LMBTQ előadók felemelését, miközben hiphop és basszus zenékkel fűszerezi a városra jellemző techno hangzást. Szóló előadóként már inkább húz a keményebb ütemek felé, de így is perzselően keveri a hiphop, jersey club, és dancehall hangulatot a techno és ghettotech stílusokkal, mint azt már a HÖR-ben is többször bizonyította, lényeg, hogy a falról is izzadság folyjon.

Salo, avagy Sodoma 120 napja - Pasolini 100

Pasolini születésnek 100. évfordulójára emlékeznek 2022. március 5-én. Ez alkalomból a Cinema MOM ünnepi retrospektív vetítéssorozatot rendez a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével.
Ki is volt ez a XX. századi, meg nem értett zseni?

A tradicionális szellemi utak mindegyike az önismeretet és az önátalakítást tűzi ki célul, ezért ezeket – a buddhizmust kiváltképp - belső ösvénynek is nevezhetjük. Számos technika és módszer segíti ebben a törekvőt, melyek, mint lámpások, megvilágítják a követendő utat. Ezek lehetnek külső és belső eszközök.

A New Beat és a Dürer Kert bemutatja: A Place to Bury Strangers (US) - lemezbemutató koncert

Vajon hogyan viszonyul a szerelemhez és magához a szeretethez egy családanya, akinél a negyvenes évei elején agydaganatot diagnosztizálnak? Anja és Tomas sikeres karriert tudhatnak magukénak. Egymás iránti szerelmük az évek múlásával ugyan megkopott, de gyönyörű nagy családjuk kárpótolja őket mindenért. Amikor karácsony előtt egy nappal kiderül, hogy a nőnek feltételezhetően mindössze néhány hónap van hátra az életéből, a házaspár kapcsolata teljesen átértékelődik.

A fiatal jazz formáció főként ismert jazz standardeket ad elő egyedi stílusban. A műsor hangzásvilágát elsősorban Chet Baker zenei világa, és az ’50-es évek lírai hangulatú balladái inspirálták. A formáció ezen az estén If I Should Lose You című műsorát mutatja be.

Chick Corea 2021. február 9-én eltávozott az élők sorából, felmérhetetlen űrt hagyva maga után. Ám ránk hagyott egy művet, amelyet a 15 éves Müpa felkérésére komponált. Ő maga már nem tudta bemutatni nekünk, de odafentről biztosan örül, hogy amikor a Müpa 15+2 éves lesz, barátai és pártfogoltjai szólaltatják majd meg a Concerto for Triót a világon először.

Hatalmas pörgés, tánc és felszabadító hangulat rappel, r'n'b-vel, hip-hoppal, a nyolcvanas évektől napjainkig valaha volt legjobb számokkal!