Könyvek húsvétra és tavaszra

Aki már lassan képes elhinni, hogy tényleg vége a télnek, készülhet végre a Húsvétra. Néhány könyvet ajánlunk az ünnep alkalmából, összekötve a tavaszvárással.

Tészabó Júlia: Húsvét

Port.hu image"A karácsony mellett a húsvét az az ünnep, amelynek az évszázadok során kialakult gazdag szokásvilága nagyon sok ember számára megtöri a hétköznapok egyhangúságát. 

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely az istenné vált ember, a feltámadás és a megváltás tanításához kapcsolódik.  Húsvétkor Krisztusnak az emberiség megváltásáért elszenvedett kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. Ez az ünnep egyben az öröm, a tavasz ünnepe is. A hosszú téli hónapok elmúltával mindenki a természet újjáéledését várja.

E kötet a húsvét eredetéről, múltjáról és jelenéről egyaránt szól - elsősorban annak magyar vonatkozásairól. Szöveg és kép vezeti végig az olvasót a húsvét kialakulásának folyamatán. Mutatja meg azokat a hagyományokat, hiedelmeket, a legismertebb magyar képzőművészeti ábrázolásokat, a nagyhét és a húsvét napjainak történéseit és szokásait, egyházi és népi ünnepi rendjét, szimbólumait és népszokásait. 

Természetesen az ünnepi étkek is "terítékre" kerülnek, hiszen ez az ünnep elengedhetetlen részei. A kötetbe a gazdag illusztrációs anyagok -régi és mai képző- és iparművészeti alkotások, képeslapok, hirdetések, archív és kortárs fotók, díszek és tárgyak- múzeumok és magángyűjtők legszebb darabjai közül kerültek beválogatásra.

Tészabó Júlia művészettörténész tanulmányában végigvezeti az olvasót az ünnep kialakulásának folyamatán, bemutatja ősi kulturális gyökereit, szimbólumait és szokásrendjét. A képzőművészeti ábrázolások mellett megismerhetjük napjaink húsvétját is. A kötet illusztrációi magángyűjtők és múzeumok anyagából kerültek ki."

(Kossuth Kiadó)

Húsvéti tojásdíszítés

Port.hu image"Ebben a könyvben a tojásdíszítés különféle technikáit mutatjuk be. Alkalmazhatjuk a szalvétatechnikát, üvegfestést, árnyékvágást stb. 

Fogjunk hozzá bátran, és készítsünk különféle húsvéti tojásokat, amelyekkel megajándékozhatjuk a húsvéti locsolókat, illetve díszíthetjük a húsvéti terítéket. A kötetet óvodáknak és iskoláknak is ajánljuk. 

A tartalomból: 

Anyagok, eszközök és technikák; Tojásvásárlás; Tisztítás és kifújás; Festés és ragasztás; A mintaív átmásolása; A tojás felfüggesztése; Arcpír; Masnikötés; Articsókatechnika; Gravírozás. Dísztített tojások: 

Népi jellegű húsvéti tojások; Virágos tojások; Berzselt tojások; Articsókatojások; Árnyékfiligránnal díszített tojások; Antik hatású tojások; Késkfestő tojások; Virágos és tolldíszes tojások; Csipkés tojások; Különleges felület struktúrpasztával; Asztaldíszítés." (Cser Kiadó)

Laura Blücher: Húsvéti díszek és ajándékok

Port.hu image"A tél után itt a tavasz, színpompás virágaival, üde zöld fákkal, és ha tavasz, akkor húsvét. Ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek a szép húsvéti szokások! 

Készülődjünk a családdal együtt a húsvétra. Fessünk tojásokat, készítsünk húsvéti asztali és ablakdíszeket. 

A kötetben ajándékötleteket is találunk, amelyek kedves meglepetések lehetnek locsolóknak, gyerekeknek egyaránt.

A kötetet ajánljuk óvodáknak és iskoláknak is, mert egy-egy technika- vagy rajzóra keretében megvalósítható ötleteket is találnak a kötetben, amelyekkel szépen díszíthető az osztályterem." 

A húsvéti készülődéshez jó szórakozást kíván a Szerző.

(Cser Kiadó)

Tavaszi böngésző

Port.hu image"A képeskönyv végtelen számú mese lehetőségét rejti magában, bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat. 

A képek mindegyikén egy-egy új helyszín tárul a szemünk elé a társasháztól, a falusi környezeten át, a kisváros főteréig, és még sorolhatnánk. A szereplők életében mindig történik valami. Sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek a kalandjait egy könyvön belül is, de akár a négyrészes sorozat egészén át is nyomon követhetjük. 

A jelenetek mindig az évszaknak megfelelőek, így a sorozatnak ebben a tavaszi részében a szereplők kirándulni mennek, kiülnek a teraszokra, és kertészeti vásár zajlik a főtéren. 

Nincs is annál kellemesebb, mint amikor egy gyermek órákon át hasal egy képeskönyv fölött, és lankadatlan kíváncsisággal böngészi a képeket, melyeken rengeteg ismerős dolgot, és még több újdonságot fedezhet fel minden egyes alkalommal. 

Az alkotóművész sok kedves, humoros történetet rejt el gondosan megrajzolt, részletgazdag képein. 

Rotraut Susanne Berner korunk egyik legnépszerűbb és legelismertebb gyermekkönyv-illusztrátora. A sorozat további kötetei az évszakoknak megfelelő sorrendben követik majd egymást." (Naphegy Kiadó)

P.G. Wodehouse: Tavaszi bezsongás

Port.hu imageBár Wodehouse elsősorban szórakoztató regényeket írt, elismert angol prózaíró volt, szerették olvasói és kortársai, az irodalomtörténet a könnyed műfaj mestereként tartja számon. Sean O Casey találóan az angol irodalom cirkuszi bolhájának nevezte. A kissé lekicsinylő meghatározást Wodehouse megkedvelte és önéletrajzi ihletésű kötetének ezt a címet adta. A The Times szerint: "tréfás zseni, akit az ő korában elismertek, mint a komédia klasszikus és vén mesterét".

Ebben a szórakoztató regényében igazi könnyed hangulatú tavaszi történetet talál az olvasó. 

"Lord Shortlands nyakán a grófi címen-kastélyon kívül még egy szerinte "egekig bűzlő" vizesárok is ott van koloncnak, és ő az egész cucctól, úgy, ahogy van, szőröstül-bőröstül, boldogan megválna kétszáz fontért. 

Ennyiért ugyanis már kap Londonban egy kocsmát, és ezzel végre elnyerheti szíve választottja, a szakácsné kezét. Ám neki a titulus mellé vajmi kevés pénz jutott, így anyagilag teljesen legidősebb lányától függ. Lady Adela azonban apját igencsak rövid pórázon tartja, amitől őlordsága már kezd kissé bezsongani..."

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk olvasóinknak!