Március 11. - a hosszúhétvége elé

Vezesd fel a a következő négy napot hasznos és szórakoztató programokkal. Ismét válogattunk a pénteki kínálatból, kattints és böngéssz!

Panka álomországban

PannKa Közösségi Tér, március 11., 10:00

Interaktív mese az alvásról, élőzenével, mondókával 3-6 éveseknek. Az álmok világába mindenki szeretne eljutni, de van egy bökkenő, az elalvás! Panninak ez egy kicsit nehezen megy. A gyerekekkel közösen kísérjük Pannit, hogy kalandos útja végén megtalálja kedvenc játékát, Boldizsárt.

Ünnepi programkavalkád a Budavári Palotanegyedben

Budai vár, Várkert Bazár, március 11-15., 10:00-tól

Ingyenes hagyományőrző és családi programok, különleges kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

Esti kivilágítás Japánban, Kiotóban - ÉLŐ online séta

Online, március 11., 12:00-13:00

Sétálj velük a hangulatosan kivilágított Kiotó utcáin, Japánban! Az ÉLŐ online sétán bejárják az óvárosi részt, ami évente egyszer van csak így kivilágítva. A séta interaktív, ahol kérdezhetsz, kommentelhetsz, és utólag is meg tudod nézni, ha jelzed a részvételed ezen az oldalon.

Van művészi vénád? A Választás Szabadsága

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, március 11. - április 9.

A nemzetközi Van művészi vénád? középiskolásoknak szóló nyílt művészeti verseny magyar döntőseinek munkái idén a döntések jelentőségére hívják fel a figyelmet. A választás szabadsága bármennyire is alapvetőnek tűnik, nem adatott meg mindenkinek és nem is olyan könnyű dolog. A választásaink ugyanis felelősséggel is járnak, hiszen nemcsak ránk, de környezetünkre is hatással vannak.

Tipli

Kolibri Pince, március 11., 15:00

Személyes hangvételű (út)keresés. Egy lakótelepen tengődő srác, Peti elhatározza, hogy külföldön próbál szerencsét, megmutatja a többieknek, hogy neki sikerülni fog, kezd valamit az életével. De hamar kiderül, hogy nem ilyen egyszerű az egész: az induláshoz pénz kell, ráadásul nem is kevés. Akár mindenáron. „Elmegyek valami tengerpartra rákhalásznak, milliomos leszek, aztán csak nyírom a füvet, mint a Forest Gump, elhiszed?”

„Anyám titkos könyve” - Müller Péter előadása

Kondor Béla Közösségi Ház, március 11., 18:00

"Nem hittem volna, hogy valaha társszerzője leszek holt édesanyámnak. Az ő titkos könyve tanít meg, hogyan kell a pokolban is vidáman élni.” (Müller Péter)

Melegség és Megismerés - SZÜLŐKNEK

Online, március 11., 18:00-19:00

“A melegség, és minden más, a többségitől eltérő identitás és vonzalom tematizálása a 18 év alattiak körében a szülő dolga.” Ebben az esetben a szülőknek fel kell készülniük a gyermekeik kérdéseinek megválaszolására, és amikor csak szükséges, a támogatásukra. A Melegség és Megismerés Program ebben nyújt segítséget a szülőknek szóló online sorozatával. A résztvevők minden esetben feltehetik a kérdéseiket a beszélgetés meghívott vendégeinek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Salo, avagy Sodoma 120 napja - Pasolini 100

Cinema MOM, március 11., 18:30

Az utolsó Pasolini-film De Sade márki nyomán: négy fasiszta egy villában a legváltozatosabb szexuális kínzásoknak veti alá a foglyokat. "A Saloval mindazokhoz fordulok, akik hozzám hasonlóan gyűlölik a Hatalmat, azért, amit az emberi testtel művel: dologgá aljasítja, s ezáltal az embert megfosztja a személyiségétől... Én különös hévvel gyűlölöm azt a hatalmat, amelytől most, 1975-ben szenvedek. Ez a hatalom olyan rettenetes eszközökkel manipulálja a testet, hogy még Hitlertől sincs mit irigyelnie:...új, elidegenített és hazug értékrendet hirdet, a fogyasztó társadalom értékeit. Ma az megy végbe éppen, amit Marx az élő, valódi, korábbi kultúrák megsemmisítésének nevezett..." (Pasolini)

Giuoco Piano – Hegedűs Máté és Hegedűs Gergely Dávid szerzői estje

Hagyományok Háza, március 11., 19:00

A Hagyományok Háza új sorozatot indított a népzene jelenét meghatározó zenész egyéniségek, alkotók szerzői estjeiből. A felkért alkotók zenei pályafutásuk során mindvégig az eredetit, a „tiszta forrást” keresték és abból merítettek, érdeklődésük, kíváncsiságuk, zenei képzettségük és nyitottságuk révén képesek voltak új dimenziókba helyezni a népzenét, bátran és hitelesen kialakítva a lehetséges zenei fúziók irányait.

Klasszikus Puzzle – Szabadi 40

Óbudai Társaskör, március 11., 19:00

1982-ben, 23 évesen robbant be a hazai, majd később nemzetközi zenei életbe Szabadi Vilmos, amikor is megnyerte a Magyar Rádió által rendezett hegedűversenyt. A pályán töltött 40 éves évfordulót a Liszt Ferenc, Bartók-Pásztory díjas Érdemes művész egy koncertsorozattal ünnepli az Óbudai Társaskörben. Ezen az esten Szabadi Vilmos és Gulyás Márta fiatal művészekkel, egykori növendékeikkel lépnek fel.

"Egy nő több, mint csak asszony" (Szendrey Júlia) - Várkert Irodalom

Várkert Bazár, március 11., 19:00

Milyen szerepet vállaltak a nők egykor a forradalmi helyzetekben, milyen lehetett nőként átélni a forradalmat, miként lehet megismerni a történelmünket meghatározó asszonyokat - az irodalom és hőstettek által? Erre vállalkozik a Várkert irodalom március 11-i estje, ahol betekintést kapunk a történelmünket meghatározó nők gondolataiba, életébe, megidézzük Szendrey Júlia naplóját, levelezését Térey Marival. Az est kortárs reflexiókat és olyan egykori verseket és szövegeket idéz, amikből bárki erőt és gondolatokat meríthet a XXI. században.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Takács-Nagy Gábor, km.: Klara Min (zongora)

Zeneakadémia, március 11., 19:00

A hangverseny vendége a fiatal koreai zongoraművésznő, Klara Min, aki tanulmányait Amerikában fejezte be. Koncertezik az egész világon, lemezfelvételeket készít, több nagyváros zenekarainak volt szólistája. Művészi karrierje mellett arra is jutott energiája, hogy New Yorkban létrehozzon egy koncertirodát, amely fiatal művészek utazásait, fesztiválokat, tanulmányutakat szervez.

40! avagy Véges élet

Jurányi Ház - Színházterem, március 11., 19:00

Újabb szókimondó előadás mutatkozik be a Dumaszínház és a Füge Produkció közös produkciójában. A férfiak szexuális világát tárgyaló előadás után, most az öregedést veszi górcső alá Bánki Gergely, Stefanovics Angéla, Keszég László és Mészáros Béla. Az élet véges. 40-nél van vége. Vagy nem...?

Budapesti Vonósok: Mendelssohn közelében II.

BMC - Koncertterem, március 11., 19:00

„Korábban azt mondták, Moses Mendelssohn fia, most meg úgy emlegetnek, hogy Felix Mendelssohn apja.” – zsörtölődött Abraham Mendelssohn, aki egészen különleges otthont varázsolt gyermekeinek, Fannynak, Felixnek, Rebeckának és Paulnak. Nem a szokatlan anyagi jólétről van szó, hanem arról a kulturális, szellemi gazdagságról, amelynek gyökerei egyrészt Moses Mendelssohn filozófusig, másrészt pedig anyai ágon egészen a Bach családig nyúlnak vissza.

The Royal Freak Out: Emergence lemezbemutató, vendég: Sosevolt, The Rebels

Robot, március 11., 19:00

Szinte hihetetlen, hogy ez a nap is eljön, a The Royal Freak Out végre bemutatja új, Emergence c. nagylemezét. Vendégük a Sosevolt, akik ezen az estén mutatják be legújabb, Age of the deadly mammal c. kislemezüket. Az estét nyitja az RFO régi cimborája, a The Rebels.

New York-i komédia

Centrál Színház, március 11., 19:00

A önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző két színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a két darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém

B32 Galéria és Kultúrtér, március 11., 19:00

Képzeljük azt, hogy van valahol egy hely, odabent. Ezen a helyen él Kicsibácsi és Kicsinéni meg Imikém, a bádognyúl, aki igazából… Na mindegy, ez bonyolult, elég annyi, hogy ő is ott lakik velük. Kint épp nincs semmi, legalábbis semmi olyan. Úgyhogy ők hárman nem is mennek sehova. Minek mennének, otthon is bőven akad csinálnivaló! Úgy saccperkábé: minden.

Senki többet

Budapesti Távmozi, március 11., 19:00

A kortárs művészeti világ útvesztőit körüljárva, a Senki többet c. dokumentumfilm feltérképezi, hogy a művészetnek ma milyen szerepe lehet a materialista, fogyasztás központú társadalomban. A film megszólaltat öntörvényű műgyűjtőket, hírhedt műkereskedőket, hétpróbás galeristákat, tapasztalt árverésvezetőket, valamint olyan kortárs képzőművészeket, mint Jeff Koons, Gerhard Richter és Njideka Akunyili Crosby, vagy az egykori legendát, Larry Poons-t. A film bemutatja, hogy a modern társadalmi értékrendek változása hogyan hat a művészeti piac dinamikájára, avagy hogyan lehet beárazni a beárazhatatlant.

Egy komcsi nyanya vagyok!

Katona József Színház, március 11., 19:15

Az "Egy komcsi nyanya vagyok!" Dan Lungu első, magyar nyelven megjelent regénye, amely a '90-es években játszódik. Egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő, Emilia Apostoae meséli el életét, sok humorral és (ön)iróniával. A történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: "az előző rendszerben jobb volt".

A reneszánsz Katalóniában

Müpa Fesztivál Színház, március 11., 19:30

A historikus régizenei hangversenyek egyik legizgalmasabb lehetősége az, amikor Kolumbusznak érezhetjük magunkat és felfedezőútra indulhatunk a Zenei Ismeretlen izgalmas és hívogató tájai felé. Mert valljuk meg, ismeretlen zenei tájak ma is bőven akadnak. Mit tudunk Magyarországon a katalán reneszánszról? Ezen a koncerten mindenesetre sokat megtudhatunk. És mi az az ensalada? Valami salátaféle? Nos, igen: zenei „saláta”, olyan darab, amely - akár a quodlibet - többféle ismert dallamot kombinál egymással.

Egy doktorkisasszony naplójegyzetei

RS9 Színház, március 11., 19:30

Füst Milán A mester én vagyok című regénye nyomán. Egy nő és négy férfi története az I. Világháború idején. Játszódik Bécsben illetve egy Bécs környéki szanatóriumban. Téma: boldogságkeresés, férfi-nő kapcsolat, a szerelem reménytelensége, szüntelen vágy az eltűnt illetve soha el nem ért teljesség után.

Aron Andras & The Black Circle Orchestra

Magyar Zene Háza, március 11., 20:00

Áron Andrást – Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadót és dalszerzőt – nem kell bemutatni, a LAZARVS vagy a Trillion zenekarok mellett akusztikus, folkos, countrys, blues-os szólóprodukciójával is már több mint egy évtizede jelen van a színtéren. Utóbbihoz kapcsolódó nagyzenekari formációját, a Black Circle Orchestrát viszont nem régen, 2020 nyarán hívta életre Blahalouisiana-, The Qualitons-, The Pontiac-tagokból. A Black Circle Orchestra első 2022-es koncertjét a Magyar Zene Házában adja.